in

Ψtalk: “Συγγενής με καρκίνο, νεογέννητο, άνεργη και κάτι σαν επιλόχεια. Τι να κάνω;”

Aπαντά η Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος

Δεν θέλω φάρμακα και κάποιου είδους ειδικό. Συγγενής με καρκίνο, ήρθε νεογέννητο, άνεργη και κάτι σαν επιλόχεια. Τι να κάνω; Εγώ αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να μένω μαζί με τον συγγενή, προσπαθώ να παρέχω τα πάντα στο παιδί με βοήθεια, προσπαθώ να εργαστώ ταυτόχρονα και κάνω ξεσπάσματα στον φίλο μου.

Από τον/την: Παλεύω


Αγαπητή/έ “Παλεύω”

Και μόνο από το όνομα που χρησιμοποίησες για να μοιραστείς την ιστορία σου μαζί μας καταλαβαίνω τη δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι αλλά και την ψυχολογική επιβάρυνση που σου προκαλεί. Θέλουμε ,λοιπόν, να σε ευχαριστήσουμε που μας εμπιστεύτηκες και εξέφρασες ανοιχτά το θέμα που σε απασχολεί.

Αντιλαμβάνομαι από όσα μου είπες πως η συγγενής σου έρχεται αντιμέτωπη με πολλές ταυτόχρονες προκλήσεις. Αναμφίβολα ο καρκίνος είναι από μόνος του μια πολύ ιδιαίτερη ασθένεια και ενδεχομένως να επηρεάζει πέραν της σωματικής και την ψυχική της υγεία, γεγονός που συναντάται συχνά σε καρκινοπαθείς. Φυσικά, η ανεργία μαζί με τον πρόσφατο ερχομό του παιδιού της αυξάνουν τις απαιτήσεις.

Καταλαβαίνω πως θέλεις να κάνεις ό τι περνάει από το χέρι σου για να την βοηθήσεις και να την στηρίξεις και σίγουρα η βοήθεια που προσφέρεις στο παιδί της είναι πολύτιμη. Η στήριξη από το κοινωνικό μας περίγυρο είναι ευεργετική και πολύ μεγάλης σημασίας όταν παλεύουμε και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ωστόσο μου δίνεται η εντύπωση πως από την τόσο έντονη επιθυμία σου να παρέχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στη συγγενή σου παραμελείς τις δικές σου ανάγκες. Μου φαίνεται δηλαδή πως βαραίνεις τον εαυτό σου αναλαμβάνοντας από την αγάπη που της έχεις τον ρόλο του “σωτήρα” και την ευθύνη να απαλύνεις τον πόνο της σε σημείο τέτοιο που όπως είπες ξεσπάς στον σύντροφό σου. Μοιράζεις τον εαυτό σου στην παροχή φροντίδας, στην δουλειά σου, στη σχέση σου και καταλαβαίνω πως αυτό σε εξαντλεί, καθώς έχεις αναλάβει πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά σου. Προσπάθησε να εντοπίζεις τις στιγμές που χάνεις τον εαυτό σου και την προσωπική σου ζωή στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις τους άλλους και πότε θεωρείς το πρόβλημα του άλλου δικό σου πρόβλημα. Φυσικά με αυτό δεν εννοείται να αφήσεις τη συγγενή σου αβοήθητη, στο έλεος του Θεού καθώς είναι πολύ λογικό να σε στεναχωρεί η δική της στεναχώρια και να πονάς με τον πόνο της.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να συζητήσεις αν θέλεις με τη συγγενή σου και να την διαβεβαιώσεις πως είσαι εκεί να της κρατάς το χέρι και πως μπορεί να απευθυνθεί σε σένα αν νιώσει την ανάγκη. Μέσα από τη συζήτηση αλλά και από την καθημερινή παρατήρηση θα μπορέσεις να αφουγκραστείς τις ανάγκες της και να δράσεις πιο στοχευμένα χωρίς να γίνεσαι εσύ ο/η ίδιος/α χίλια κομμάτια.

Θα μπορούσες επίσης να της προτείνεις να απευθυνθεί η ίδια εάν το επιθυμεί σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας ώστε η ίδια να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια για τα ζητήματα που την απασχολούν. Υπάρχουν πολλές δομές μάλιστα ανάλογα την πόλη που βρίσκεστε που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να λάβει επιπλέον στήριξη από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, να μπορέσει να διαχειριστεί την ενδεχόμενη επιλόχεια κατάθλιψη που παρατηρείς και να βοηθηθεί ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτά που την προβληματίζουν.

Όσον αφορά στο θέμα του φίλου σου θα μπορούσες να συζητήσεις μαζί του, να του εξηγήσεις για ποιους λόγους φτάνεις στα όριά σου και ξεσπάς σε εκείνον και να ζητήσεις να δείξει κατανόηση στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεσαι.

Τέλος, αγαπητή/έ μου μην ξεχνάς πως η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να της παρέχεις είναι η αίσθηση ασφάλειας πως έχει δίπλα της έναν δικό της άνθρωπο που τη στηρίζει, την ακούει, την καταλαβαίνει και είναι εκεί για ό,τι εκείνη και το παιδί της μπορεί να χρειαστεί.

Ελπίζω να σου φάνηκαν χρήσιμα όσα σου είπα και να σε βοήθησα. Εμείς είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς εσύ ή/και η συγγενής σου.

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η ψυχολογία μου είναι πολύ πεσμένη. Θέλω να βρω τον παλιό μου εαυτό”

Ψtalk: “Έχω χάσει με το σύντροφό μου κάθε είδους επαφή. Νιώθω δεδομένη”