Ψtalk: “Πόσο συχνό είναι να παίρνει κάποιος σταθεροποιητές όταν δεν έχει διπολική διαταραχή;”

Ψtalk: “Πόσο συχνό είναι να παίρνει κάποιος σταθεροποιητές όταν δεν έχει διπολική διαταραχή;”

Καλησπέρα!! Παίρνω αγωγή αντικαταθλιπτικά και είμαι πολύ καλά σε σχέση με πριν .. μετά την καραντίνα όμως έπαθα μια κρίση πανικού.. πήγα στο ψυχίατρο και είπαμε να ξεκινήσω σταθεροποιητες λαμικταλ ώστε σιγά σιγά να κόψω τα αντικαταθλιπτικά.. απλά ανησυχώ πολύ γτ στο ίντερνετ όταν γράφω σταθεροποιειτες μου γράφει όλο για διπολική διαταραχή. και ήθελα να μάθω πόσο συχνο είναι να παίρνει κάποιος σταθεροποιειτες όταν δεν έχει διπολική διαταραχή.

Από τον/την: Αγγέλα


Γεια σου Αγγέλα,

Δίνοντας μεγάλη προσοχή στον προβληματισμό σου, κατανοώ πλήρως  την ανησυχία σου και σε ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας. Αρχικά να σου πω ότι βρήκα υπέροχο το γεγονός  ότι είσαι καλύτερα από το κομμάτι της κατάθλιψης. Αναφορικά με την κρίση πανικού που ανέφερες ήταν πολύ συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια της καραντίνας να εμφανιστεί σε πολύ κόσμο όπως και επιδείνωση ψυχικών ζητημάτων που ήδη προϋπήρχαν. Όπως και να έχει θα σου εξηγήσω και ελπίζω να σε βοηθήσω σχετικά με την χρησιμότητα των σταθεροποιητών της διάθεσης.

Η μεγαλύτερη γκάμα φαρμάκων που δίνεται για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών και μη, δεν βοηθούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση μίας μεμονωμένης κατάστασης. Για πχ ένα κοινό φάρμακο που μπορείς να το πάρεις για τον πονοκέφαλο, το ίδιο φάρμακο χρησιμεύει και σε πυρετό και σε πόνους κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως με ένα σχετικά παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιούνται και τα φάρμακα για την κατάθλιψη ή και για άλλες ψυχικές ασθένειες.

Άρα, ναι το ίδιο το φάρμακο που είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μπορεί να είναι εξίσου βοηθητικό στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, του μετατραυματικού άγχους ακόμη και της διπολικής διαταραχής που ανέφερες, ως επακόλουθο όμως της  κατάθλιψης που προκλίνεται από αυτήν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχεις από διπολική διαταραχή ή ότι μπορεί να στο κρύψει ο ψυχίατρος σου. Το κάθε φάρμακο έχει να κάνει και με την ημερήσια δοσολογία που μπορεί να παίρνει κάποιος ή και με τα μιλιγκράμ (ml). Για πχ στην κατάθλιψη της διπολικής διαταραχής η δοσολογία και η διάρκεια του ίδιου του φαρμάκου σε σχέση με αυτήν που μπορεί να παίρνεις εσύ, μπορεί να διαφέρει.

Πιο συγκεκριμένα, τα σταθεροποιητικά της διάθεσης ενισχύουν την δράση των αντικαταθλιπτικών για την αντιμετώπιση της καταθλιπτικής διαταραχής και για την πρόληψη των υποτροπών της νόσου. Τα αντικαταθλιπτικά με την σειρά τους  δρουν κυρίως μέσω της επίδρασης στη νευροδιαβιβαστική λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, του σεροτονινεργικού, του νοραδρενεργικού και του ντοπαμινικού. Και τα τρία συστήματα σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Το  Lamictal με την σειρά του ή αλλιώς λαμοτριγίνη εμποδίζει την ενεργοποίηση ορισμένων νευρικών κυττάρων  από την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην  κατάθλιψη. Ωστόσο, το Lamictal  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καταθλιπτικών επεισοδίων σε ασθενείς με διπολική διαταραχή,  μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και  για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν έχουν διπολική διαταραχή (επίσης γνωστή ως μονοπολική  κατάθλιψη). Επειδή η κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με ανώμαλη χημεία του εγκεφάλου, η λαμοτριγίνη με την σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της  κατάθλιψης.

Αυτό που θα σε συμβούλευα όμως είναι να μην καταφεύγεις στο ίντερνετ πολλές φορές μπορεί να αποτελεί παραπληρόφορηση, ή για κάποιον που δεν γνωρίζει για ένα αντικείμενο συγκεκριμένο να αγχώνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο από αυτό που νομίζει ή να του συμβαίνει κάτι χειρότερο.

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να απευθυνθείς στον ψυχίατρό σου και να του πεις τον προβληματισμό σου, προκείμενο να σου εξηγήσει με την σειρά του για την λειτουργία του συγκειμένου φαρμάκου καθώς ο ψυχίατρος είναι ο αποκλειστικός γνώστης γύρω από την φαρμακολογία των ψυχικών διαταραχών γι’ αυτό και είναι ο μόνος αρμόδιος στο να επιλέγει το κατάλληλο φάρμακο για κάθε περίπτωση και να το συνταγογραφεί.

Όπως και να έχει εγώ θα σου πρότεινα να εμπιστευτείς τον γιατρό σου και εύχομαι να δεις γρήγορα βελτίωση.

Με εκτίμηση,


* Το παραπάνω κείμενο δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ιατρική διάγνωση και συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής.
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories