Ψtalk: “Πώς θα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσω τα παιδιά που με βρίζουν;”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Πώς θα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσω τα παιδιά που με βρίζουν;”

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας πω την ιστορία μου. Λοιπόν, εγώ πάω έκτη δημοτικού. Από την πρώτη δημοτικού μέχρι και τώρα κάποια αγόρια από την τάξη μου με βρίζουν χωρίς να έχουμε μιλήσει ποτέ και χωρίς να με έχουν γνωρίσει. Εγώ δεν το έλεγα ποτέ σε κάποιο δάσκαλο. Την Τρίτη που μας πέρασε κάποιο αγόρι με έβρισε και τότε εγώ πήγα και το είπα στον κύριο. Ο κύριος τους μάλωσε αυτούς αλλά δεν ασχολήθηκε και πάρα πολύ.  Μπορείτε να μου δώσετε μία συμβουλή για να έχω περισσότερο αυτοπεποίθηση;

Από την: Νεφέλη


Αγαπητή Νεφέλη,

έχοντας περάσει κι εγώ από το ελληνικό σχολείο, καταλαβαίνω απόλυτα πόσο άσχημο και ενοχλητικό, θα έλεγα, ότι είναι, να σε κοροϊδεύει ή να σε βρίζει κάποιος και πόσο μάλλον μέσα στο σχολικό πλαίσιο. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι συνεχίζει να υφίσταται κάτι τέτοιο σε μια εποχή που υποτίθεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Θα ήθελα να σου πω, ότι τα παιδιά είναι η εικόνα του σπιτιού τους, δηλαδή αν ένα παιδί μεγαλώνει με αγάπη, κατανόηση και αποδοχή, αυτά θα δώσει σε όποιο πλαίσιο και αν βρίσκεται. Αν όμως μεγαλώνει με έναν διαφορετικό τρόπο, θα στέκεται με αυτόν ακριβώς.

Πολύ καλά έκανες και το ανέφερες στο δάσκαλο, καθώς κατά κάποιο τρόπο οι δάσκαλοι έχουν την ευθύνη όλων σας όσο βρίσκεστε στο σχολείο. Όμως, ένας δάσκαλος, ένας καθηγητής ή ένας διευθυντής ακόμα, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε κάτι παραπάνω, πέρα από το να μαλώσουν ένα παιδί και να του πουν να μην το ξανακάνει. Το κάτι παραπάνω μπορούν να το κάνουν μόνο οι γονείς ή όποιο πρόσωπο έχει την επιμέλεια αυτών των παιδιών. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι πως νιώθω και καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό σου που ο δάσκαλος δεν ασχολήθηκε και πάρα πολύ, όπως λες, γιατί και εγώ στην ηλικία σου ίσως ένιωθα το ίδιο. Θα ήθελες να σε είχε υποστηρίξει και προστατέψει λίγο παραπάνω. Αλλά ξέρεις πολλές φορές όσο κι αν θέλουμε δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα από όσο μας επιτρέπεται.

Είσαι ένα κοριτσάκι έκτης δημοτικού, όπως διαβάζω και έχεις ανάγκη από αυτοπεποίθηση. Αναρωτιέμαι μήπως η αυτοπεποίθηση θα είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να μην στενοχωριέσαι από τέτοιες συμπεριφορές; Δεν ξέρω πως το σκέφτεσαι ακριβώς, γι’ αυτό χρησιμοποιώ το ερωτηματικό.

Η ηλικία που βρίσκεσαι είναι τόσο όμορφη, που πραγματικά έχει να δώσει τόσα πολλά για την μετέπειτα πορεία σου και λυπάμαι που περνάς κάτι τέτοιο. Σχετικά με την αυτοπεποίθηση, να σου πω, πως αποκτάται γνωρίζοντας τον εαυτό σου περισσότερο, κάτι που ακόμα ίσως να μην είναι τόσο εύκολο, γιατί ακόμα μαθαίνεις άλλα πράγματα. Πρέπει πρώτα, λοιπόν, να μάθεις άλλα πράγματα για να φτάσεις στο σημείο να μπορείς να βλέπεις καθαρά τον εαυτό σου και να τον αποδέχεσαι έτσι όπως είναι, ώστε να έχεις αυτοπεποίθηση και να μην επηρεάζεσαι τόσο από την αρνητική συμπεριφορά των άλλων προς εσένα.

Ωστόσο, έχεις το κάθε δικαίωμα να θυμώνεις και να νευριάζεις με τέτοιες συμπεριφορές γιατί δεν σου αξίζουν και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει και να υπάρχουν. Επικοινώνησε με την οικογένεια σου ό,τι σε απασχολεί και όλοι μαζί ίσως μπορέσετε να φτιάξετε την εσωτερική σου δύναμη και να μην κλονίζεσαι από τέτοιες συμπεριφορές.

Να συνεχίσεις φυσικά να αναφέρεις στους δασκάλους σου οτιδήποτε και αν συμβαίνει μέσα στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην οικογένειά σου.

Σε ευχαριστούμε πολύ. Ελπίζω να φάνηκα βοηθητική και να βρέθηκα όσο πιο κοντά σου μπορούσα. Αν μας χρειαστείς ξανά, θα είμαστε κοντά σου.

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories