Ψtalk: “Πως μπορώ να νιώσω πιο δυνατή ψυχικά και να μάθω να ελέγχω το άγχος μου; “

Ψtalk: “Πως μπορώ να νιώσω πιο δυνατή ψυχικά και να μάθω να ελέγχω το άγχος μου; “

Πως μπορώ να νιώσω πιο δυνατή ψυχικά και να μάθω να ελέγχω το άγχος μου;

Από την: Ελπίδα


Ελπίδα,

Χαίρομαι πολύ που μας έστειλες ένα τέτοιο ερώτημα. Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω.

Αυτό που φαίνεται να σε προβληματίζει είναι η ψυχική δύναμη και ο έλεγχος του άγχους σου. Πότε ξεκίνησαν άραγε αυτά να γίνονται αντιληπτά από εσένα ως πρόβλημα; Πότε δηλαδή ήταν η πρώτη σου φορά που ένιωθες να εκτίθεσαι σε καταστάσεις άγχους και πώς αυτό επηρέασε ψυχικά την δύναμη σου;

Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ λακωνική μιας και η ερώτησή σου είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να μάθεις να ελέγχεις το άγχος σου και σταδιακά να το νικάς καθημερινά, επιτρέποντας του να μένει περιορισμένο και να μην σε κυβερνά ανεξέλεγκτο είναι η ψυχοθεραπεία. Μέσω αυτής θα βρεις τα πατήματά σου, θα δεις τι έχει αλλάξει στη ζωή σου και θα βρεις αποτελεσματικότερους τρόπους να διαχειρίζεσαι όσα έχουν συμβεί  ή εξακολουθούν να συμβαίνουν. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσεις και πιο δυνατή ψυχικά με περισσότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για να καταφέρεις τους στόχους σου στη ζωή.

Ναι αλλά πώς θα το καταφέρει αυτό η ψυχοθεραπεία; Η αλήθεια είναι πως δεν θα το καταφέρει η ψυχοθεραπεία με κάποιον μαγικό ή μυστικό τρόπο, εσύ θα τα καταφέρεις. Εσύ είσαι που θα αμφισβητήσεις την χρησιμότητα, αυτό μπορεί να το έχεις ήδη κάνει, των συμπεριφορών που επιλέγεις, θα αμφισβητήσεις την λογική που κρύβεται πίσω τους και θα μάθεις καινούργιες λιγότερο επώδυνες στρατηγικές συμπεριφοράς. Όλα αυτά σαφώς με την κατάλληλη κατεύθυνση και καθοδήγηση. Στη ζωή σχεδόν όλα όσα κάνουμε βασίζονται σε θεωρίες μάθησης όπου με λίγα λόγια συμφωνούν πώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μάθαμε να συμπεριφερόμαστε με ειδικευμένες συμπεριφορές για κάθε κατάσταση. Από αυτή ακριβώς τη συνειδητοποίηση ξεκινά το ταξίδι της ψυχοθεραπείας, με στόχο να ανακαλύψεις, να μάθεις και τελικώς να στηρίζεσαι γερά στα δικά σου πόδια και μόνη σου!

Θα ήθελα να σε προτρέψω να δοκιμάσεις την Γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με κάποιον πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι η θεραπεία που έχει τα μέγιστα αποτελέσματα για επίτευξη αυτογνωσίας και για ολοκληρωμένη διαχείριση του άγχους. Εύχομαι με τα όσα έγραψα να σε βοήθησα να σχεδιάσεις τα επόμενά σου βήματα και να αισθανθείς περισσότερο ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη.

Παραμένουμε διαθέσιμοι για ό,τι άλλο χρειαστείς.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories