Ψtalk:”Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο ψυχολόγος/ψυχίατρος μου ταιριάζει;”
Ψtalk:”Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο ψυχολόγος/ψυχίατρος μου ταιριάζει;”

Ψtalk:”Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο ψυχολόγος/ψυχίατρος μου ταιριάζει;”

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ο ψυχολόγος/ψυχίατρος που έχω είναι αυτός που μου ταιριάζει;

Από την: Λίτσα


Αγαπητή Λίτσα,

Σε ευχαριστούμε πολύ που επικοινώνησες μαζί μας την απορία σου και μας δίνεις τη δυνατότητα να αναπτύξουμε αυτό το θέμα που ομολογουμένως απασχολεί αρκετό κόσμο είτε βρίσκονται σε θεραπεία είτε σκέφτονται να ξεκινήσουν. Η ερώτησή σου είναι συγκεκριμένη, αλλά καταλαβαίνω πως οι απορίες που απορρέουν από αυτήν είναι πάρα πολλές.

Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Καταλαβαίνω πως η συνεργασία σου με έναν ειδικό ψυχικής υγείας σε απασχολεί ως προς το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η διαδικασία, πώς θα έπρεπε να νιώθεις πριν και μετά τη συνεδρία σου και πόσο γρήγορα θα δεις τα πράγματα να αλλάζουν. Επίσης ίσως σε απασχολούν σκέψεις γύρω από το τι ακριβώς χρειάζεσαι από το θεραπευτή σου και αν θα είναι ικανός να σε βοηθήσει σε αυτήν την ιδιαίτερη φάση της ζωής σου. Όλες αυτές οι σκέψεις και ερωτήσεις αλλά και πολλές περισσότερες που μπορεί να έχεις είναι πολύ συχνές και σημαντικές για τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Η σχέση που αναπτύσσεται με το θεραπευτή σταδιακά καθίσταται πολύ σημαντική, χρειάζεται να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο και να υπάρχει η αίσθηση ότι ο θεραπευόμενος γίνεται κατανοητός και έχει το χώρο και την ελευθερία να εκφραστεί. Αυτές είναι λοιπόν οι αρχικές ενδείξεις ότι ταιριάζει ο ειδικός που συνεργαζόμαστε. Αυτή είναι η βάση της θεραπευτικής διαδικασίας. Σε δεύτερο χρόνο είναι καλό να εξετάσουμε το κατά πόσο οι απόψεις μας συγκλίνουν, καθώς και αν ο τρόπος που επικοινωνεί ο καθένας σε αυτή την θεραπευτική σχέση  είναι συμβατός. Αυτό δε σημαίνει πως ο θεραπευτής χρειάζεται να συμφωνεί με ό,τι του λέει ο θεραπευόμενος, αλλά να είναι σε θέση να κατανοήσει την οπτική του γωνία και να συνδεθεί με αυτό που βιώνει ο θεραπευόμενος. Αν λοιπόν ο θεραπευόμενος έχει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει ελεύθερα με το θεραπευτή, είναι καλό να το συζητήσει μαζί του και να εξετάσουν αν τους ταιριάζει αυτή η θεραπευτική σχέση.

Από την άλλη πλευρά, ο θεραπευόμενος μπορεί να προσέλθει στη θεραπεία έχοντας πολύ υψηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα και για τον τρόπο που θα λυθούν τα θέματά του. Συχνά αυτές οι προσδοκίες μεταφέρονται στο θεραπευτή και ενδέχεται αν δεν επιτευχθούν να δημιουργήσουν αισθήματα θυμού και απογοήτευσης προς το θεραπευτή, από τη μεριά του θεραπευόμενου. Επομένως, αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι να εξετάσεις τι είναι αυτό που σε προβληματίζει- αν υπάρχει κάτι- στη σχέση με το θεραπευτή σου και αν νιώθεις άνετα να το συζητήσεις μαζί του. Εννοείται ωστόσο πως κάποιες φορές δεν ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να αναζητήσεις έναν άλλο ειδικό. Και αυτό δεν χρειάζεται να σε προβληματίσει, γιατί δηλαδή δεν ταίριαξες με τον ψυχολόγο/ψυχίατρο που επέλεξες, γιατί πολύ απλά η σχέση θεραπευτή θεραπευόμενου είναι μια σχέση όπως και οι υπόλοιπες στη ζωή μας, όπου κάποιες φορές κουμπώνουν καλύτερα ενώ άλλες δεν συμβαδίζουν εύκολα. Όπως και να έχει το σημαντικό είναι ότι αναρωτιέσαι και το ψάχνεις. Συμβουλή μου είναι να το συζητήσεις με τον θεραπευτή σου και να εξετάσετε μαζί το πως νιώθεις.

Ελπίζουμε να ήταν χρήσιμες αυτές οι σκέψεις.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com