Ψtalk: “Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ανάγκη μου για επιβεβαίωση; “

Ψtalk: “Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ανάγκη μου για επιβεβαίωση; “

Νιώθω συνεχώς ανασφάλειες γύρω από τη σχέση μου. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Νιώθω συνεχώς την ανάγκη για επιβεβαίωση. Πως μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Από τον/την: Β.


Aγαπητέ/η Β.,

Η απορία που έχεις και άρα το αίτημα που εκφράζεις είναι αρκετά καθαρό και στον πυρήνα του.  Σέβομαι το γεγονός της ανωνυμίας σου, συγχώρεσε με αν χρησιμοποιήσω εκφράσεις/προσδιορισμούς που δεν συνάδουν με το φύλο σου.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τις συνεχόμενες ανασφάλειες που σχετίζονται με τη σχέση σου. Δημιουργούνται στο μυαλό μου πολλές απορίες που σίγουρα η απάντηση είναι κάτι που εσύ γνωρίζεις. Είχες ανασφάλειες και γύρω από άλλη σχέση που είχες; Είχες άλλες σχέσεις; Πώς αντιμετώπιζαν οι προηγούμενοι σύντροφοι την ανασφάλεια αυτή που μάλλον εξέφραζες και τότε; Είχες κάποια σχέση στην οποία να μην εξέφραζες τις ανασφάλειες σου στον βαθμό που τις εκφράζεις τώρα; Οι απαντήσεις σου είμαι βέβαιη θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον!

Είναι πολύ θετικό που βρίσκεσαι σε θέση να κατανοείς πως η συνεχόμενη ανάγκη σου για επιβεβαίωση είναι κάτι που ενδεχομένως σε έχει κουράσει και χρειάζεται να το αλλάξεις. Όμως, όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, κάποιος μαγικός τρόπος να σου πω και να λύσεις μονομιάς το ζήτημα αυτό ,να μην χρειάζεσαι την επιβεβαίωση που επιζητάς. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε έχει κουράσει όμως για να αλλάξεις πραγματικά αυτή την συμπεριφορά προς τους άλλους που σε στεναχωρεί, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να την κατανοήσεις καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε πως η ανάγκη σου για επιβεβαίωση είναι ακριβώς αυτό, μία από τις ανάγκες σου. Κάτι που χρειάζεσαι και είναι σημαντικό για εσένα. Αναρωτιέμαι σε αυτό το σημείο πώς παίρνεις την επιβεβαίωση που ζητάς; Ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες έχεις την ανάγκη για επιβεβαίωση; Πώς αντιδρούν οι γύρω σου σε αυτή σου την ανάγκη για επιβεβαίωση;

Θέλω επίσης να σημειώσω πως η ανάγκη σου να ζητάς την επιβεβαίωση με το έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι κάτι που κάπως με κάποιο τρόπο άγνωστο σε εμένα και γνωστό σε εσένα, έχεις μάθει να ζητάς. Έχεις δηλαδή εξοικειωθεί με την ιδέα πως όταν αισθάνεσαι ανασφαλής χρειάζεσαι την επιβεβαίωση.  Ειδικότερα, μέσα στην Γνωστική Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αναζητούμε τον τρόπο με τον οποίο έμαθες να δρας έτσι και ψάχνουμε για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της ανασφάλειας που βιώνεις μέχρι να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα που είναι ακριβώς αυτή η ανασφάλεια που εσύ αισθάνεσαι υπό ορισμένες συνθήκες. Θα ήθελα να σου προτείνω να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στην παραπάνω προσέγγιση μιας και έχουμε δει τα βέλτιστα αποτελέσματα για περιπτώσεις σαν την δική σου.

Ελπίζω με τα όσα είπα παραπάνω να σε βοήθησα να δεις το ζήτημα κάπως διαφορετικά. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και παραμένω διαθέσιμη για οτιδήποτε χρειαστείς να συζητήσεις!!

Σε ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σου,

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories