Ψtalk: “Πως μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο της αβεβαιότητας που με πνιγεί;”
Ψtalk: “Πως μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο της αβεβαιότητας που με πνιγεί;”

Ψtalk: “Πως μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο της αβεβαιότητας που με πνιγεί;”

Χωρισμός στα 47 μετά από 24 χρόνια γάμου με τον αλλοδαπό σύζυγο μου, κάτοικος εξωτερικού, χωρίς επάγγελμα η εργασία.Πως μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο της αβεβαιότητας που με πνιγεί;Να γκρεμίσω το τεράστιο βουνό που χτίζω με τις τόσες αρνητικές σκέψεις μου.Πως μπορώ να πιστέψω σε μια καινούργια ζωή; Ένα καινούργιο ξεκίνημα; Είμαι χαμένη αλλά σίγουρη για την επιλογή μου.Ευχαριστώ

Από τον/την:Μάγδα


Aπάντηση

Αγαπητή Μάγδα,

Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τις σημαντικές αυτές σκέψεις σου.

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω πως διανύεις μια δύσκολη περίοδο. Είναι παραδεκτό, πως ο κάθε χωρισμός και το κάθε τέλος μιας οποιασδήποτε σχέσης, αποτελεί μία στρεσογόνα διαδικασία, η οποία επιφέρει και τις συνέπειές της. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την απώλεια με το δικό του τρόπο.  Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να βρεθούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω του φόβου της αβεβαιότητας, οποίος μπορεί να μεταφραστεί ως ανησυχία και αγχος για το άγνωστο και για την προσαρμογή σε μία νέα κατάσταση. Ο λόγος για τον οποίο φοβόμαστε την αβεβαιότητα, σχετίζεται με την περιορισμένη γνώση και υποστήριξη που μπορεί να έχουμε για ένα μεγάλο εύρος καταστάσεων της ζωής.

Αυτό το οποίο θα σου πρότεινα είναι να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να αποδεχτεί την πραγματικότητα του χωρισμού και να νιώσει τα συναισθήματα που θα επακολουθήσουν. Είναι λογικό εξαρχής να βιώνεις άρνηση για την όλη κατάσταση και στη συνέχεια να νιώθεις λύπη , θυμό, φόβο. Όσο δύσκολο και να φαίνεται αυτό, μέρα με τη μέρα τα έντονα συναισθήματα θα φθίνουν. Σημαντική είναι η αίσθηση σιγουριάς που έγραψες πως νιώθεις.

Επίσης, είναι μεγάλης σημασίας να  φροντίζεις τον εαυτό σου και να του δίνεις την απαραίτητη προσοχή, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μαζί με μέτρια φυσική άσκηση (πχ. περπάτημα κάθε μέρα 20’). Σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, με τα οποία μπορείς να συζητάς μαζί τους, καθώς το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και να μην απομονώνεσαι, είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Τέλος, θα σου πρότεινα να αναζητήσεις την βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας αν παρατηρείς πως η ένταση των συναισθημάτων και των σκέψεών σου, σε εμποδίζει στην καθημερινή σου ζωή.

Ελπίζω μέσα από το κείμενό μου να σου έδωσα τροφή για σκέψη.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories