Ψtalk: “Ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος ψυχολόγος για να εργαστεί ιδιωτικά;”

Ψtalk: “Ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος ψυχολόγος για να εργαστεί ιδιωτικά;”

Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος ψυχολόγος -ψυχοθεραπευτής για να εργαστεί ιδιωτικά μόνος του σε γραφείο. Κυρίως όσον αφορά στα πρώτα βήματα. Μετά την άδεια ασκήσεως πρέπει να γίνει έναρξη επαγγέλματος; Εκεί υπάρχει κάποιο κόστος; Έπειτα, πρέπει να αγοραστεί και μια ιδιωτική ασφάλεια για το γραφείο; Και αν οι συνεδρίες γίνονται ιδιωτικά από την οικία; Σε διαδικτυακές συνεδρίες πως κόβονται αποδείξεις; Ή χρησιμοποιούμε μπλοκάκι; Παραδέχομαι πως είμαι αρκετά χαμένος. Οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι πολύτιμη

Από τον: Άγγελο

 Αγαπητέ Άγγελε,

Καταρχάς θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που επέλεξες την σελίδα μας για να εκφράσεις τις ερωτήσεις σου σχετικά με το ξεκίνημά σου στον χώρο της Ψυχολογίας. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σου ευχηθώ να έχεις μια καλή αρχή και να καταφέρεις να επιτύχεις όλα όσα επιθυμείς. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω με τις πληροφορίες που έχω γι’ αυτά που σε απασχολούν.

Απ’ όσο γνωρίζω εφόσον έχεις στην κατοχή σου την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορείς να ξεκινήσεις να ασκείς το επάγγελμα είτε ιδιωτικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή/και σε κάποιον φορέα-δομή ιδιωτική ή δημόσια. Αν δεν έχεις ακόμα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος απευθύνεσαι στην Περιφέρεια στην οποία ανήκεις, συμπληρώνεις την αίτηση που χρειάζεται και προσκομίζεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Την αίτηση μπορείς να την βρεις ηλεκτρονικά. Σε αυτή την αίτηση αναγράφονται και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Επίσης, χρειάζεται να καταβάλεις δύο παράβολα. Ένα παράβολο χαρτόσημου αξίας 30€ κι ένα παράβολο δημοσίου 8€. Nα σου επισημάνω πως για την πληρωμή των ανωτέρω παράβολων χρειάζεται να επισκεφθείς την Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκεις. Δυστυχώς δεν μπορείς να τα πληρώσεις ηλεκτρονικά. Εφόσον μαζέψεις αυτά που χρειάζονται, τα καταθέτεις στην Περιφέρεια και θα σε ειδοποιήσουν όταν η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εγκριθεί. Συνήθως δεν απαιτεί πολύ χρόνο (περίπου 2-3 εβδομάδες) αλλά αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε Περιφέρεια.

Αφού, λοιπόν, έχεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορείς να βρεις τον χώρο για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Αναγκαστικά εφόσον έχεις το δικό σου γραφείο για να δέχεσαι τους θεραπευόμενους χρειάζεται να έχεις και ασφάλεια και να κόβεις αποδείξεις. Αυτό γίνεται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Θα αποφύγω να μπω σε λεπτομέρειες για την διαδικασία και το κόστος καθώς δε θέλω να σου αναφέρω κάτι που μπορεί να μην ισχύει. Μπορείς να συμβουλευτείς έναν λογιστή ώστε να σε καθοδηγήσει ακριβώς για την διαδικασία, το κόστος αλλά και για περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά την προσωπική μου άποψη, θα ήταν για ΄σένα πολύ βοηθητικό να έχεις έναν λογιστή να σε συμβουλεύει στην διευθέτηση αυτών των ζητημάτων και κυρίως των οικονομικών-γραφειοκρατικών που ενδέχεται να προκύπτουν (φορολογία, κόστη κλπ). Όσον αφορά στην απορία σου για την ιδιωτική ασφάλεια του γραφείου, εννοείς να έχεις κάποια ασφάλεια για το οίκημα ή για’ σένα; Αν εννοείς για το οίκημα αυτό είναι κάτι που εσύ θα το αποφασίσεις. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος κι έχεις, βέβαια, την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξεις μια ασφάλεια για τον χώρο θα μπορούσες να το κάνεις ώστε να αποζημιωθείς σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Όσον αφορά στην ασφάλεια για’ σένα,  εφόσον θα είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και θα πληρώνεις φόρους και θα κόβεις αποδείξεις θα έχεις και την αντίστοιχη ασφάλεια και ένσημα.

Τώρα, στην περίπτωση που επιλέξεις να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας από το σπίτι χωρίς να νοικιάσεις κάποιον άλλο χώρο η διαδικασία είναι άλλη. Αν θέλεις να είσαι τυπικός, πάλι χρειάζεται να έχεις μπλοκ παροχής υπηρεσιών και να κόβεις αποδείξεις στους θεραπευόμενους. Στις διαδικτυακές συνεδρίες οι αποδείξεις κόβονται ηλεκτρονικά μέσω συστήματος. Αν θέλεις και να δέχεσαι τους θεραπευόμενους στο σπίτι, χρειάζεται να δηλώσεις ότι η οικία σου είναι και επαγγελματικός χώρος και να ακολουθήσεις τις αντίστοιχες διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει αυτό. Αλλά και πάλι θα σε προέτρεπα να απευθυνθείς σε έναν λογιστή γιατί εκείνοι είναι ειδικοί σε αυτά τα ζητήματα και θα βρουν την πιο συμφέρουσα οδό για’ σένα.

Υπάρχουν πολλά “παραθυράκια” σε αυτά τα ζητήματα κι επειδή οι νόμοι και οι διαδικασίες αυτές μετατρέπονται συχνά θα επαναλάβω ότι είναι αναγκαίο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό γι’ αυτά τα ζητήματα καθώς εκτός αυτού θα σου βρει και διάφορες ελαφρύνσεις και διεξόδους που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το επάγγελμα. Είναι λογικό να αισθάνεσαι “χαμένος” όπως αναφέρεις καθώς τώρα ξεκινάς και πολλές διαδικασίες σου είναι άγνωστες. Με την κατάλληλη βοήθεια θα μπορέσεις να βάλεις σε σειρά αυτά που χρειάζεται να κάνεις ώστε να ξεμπερδευτείς και να πάρουν την πορεία που επιθυμείς τα πράγματα.

Ελπίζω η απάντησή μου να σου ξεδιάλυνε κάπως τις απορίες σου. Θα σου ευχηθώ και πάλι, να έχεις μια καλή σταδιοδρομία και να μπορέσεις να επιτύχεις αυτά που θέλεις. Τέλος, εύχομαι να ασκήσεις το επάγγελμά μας με ενσυναίσθηση και ήθος ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους που θα σε χρειαστούν. Παραμένουμε στην διάθεσή σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.


Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα πατώντας στο κουμπί της αρχικής και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας


ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Άλκης Τουλάτος, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενος στην Ψυχοδυναμική/Ψυχαναλυτική προσέγγιση
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories