Ψtalk: “Πιστεύω ότι δεν μπορώ να κάνω παιδί εξαιτίας του άγχους”

Ψtalk: “Πιστεύω ότι δεν μπορώ να κάνω παιδί εξαιτίας του άγχους”

Καλημέρα σας. Δεν ξέρω πως να ξεκινήσω. Θα το πω απλά. Έχω τρομερό άγχος… Με παίρνει από κάτω πολύ γρήγορα, έχω ξεσπάσματα μεγάλα, όχι κάθε μέρα, ίσως μια-δυο φορές το μήνα μπορεί και συχνότερα. Είμαι 28 χρόνων, παντρεμένη 3 χρόνια. Προσπαθούμε για παιδί κι ενώ όλες οι εξετάσεις μας βγήκαν πολύ καλές πιστεύω λόγω άγχους και νεύρων δεν έρχεται το μωράκι. Ο άνδρας μου προσπαθεί να βοηθήσει μα δεν ξέρει τον τρόπο και αυτό όταν με πιάνουν τα κάτω μου δεν με βοηθά. Σε στιγμές χαλαρές αντιλαμβάνομαι την προσπάθειά του όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι. Υπάρχει αγάπη ανάμεσά μας αλλά έρχομαι εγώ και λίγο με τα νεύρα μου, λίγο με την ανυπομονησία μου για παιδί χάνω το «παιχνίδι»… Πως μπορώ να το χειριστώ;

Από την: Μπελά


Αγαπητή Μπελά,

σε ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και για τον κόπο σου να μοιραστείς μαζί μας τον προβληματισμό σου. Η αλήθεια είναι ότι περιγράφεις ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές γυναίκες καθημερινά που ψάχνουν τις ίδιες απαντήσεις με ‘σένα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αναφέρεις ότι οι κρίσεις άγχους και τα ξεσπάσματά σου ευθύνονται για την δυσκολία σύλληψης παιδιού. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που πρέπει να ξεκινήσεις και να αναρωτηθείς: από που πηγάζουν αυτά τα ξεσπάσματα; Σε τι οφείλονται;

Μήπως το υποσυνείδητό σου κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις σχετικά με την εγκυμοσύνη; Μήπως πιστεύεις ότι δεν αξίζεις για ν’ αποκτήσεις παιδί; Μήπως θεωρείς το περιβάλλον της σχέσης σου δυσλειτουργικό για να μεγαλώσει ένα παιδί; 

Για να μπορέσεις να διαχειριστείς αυτά τα ξεσπάσματα θα σου πρότεινα τα εξής:

  • Κάνε θετικές σκέψεις. Προσπάθησε να διατηρείς την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σου.
  • Φτιάξε έναν κύκλο εμπιστοσύνης. Μίλα σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και ξέρεις πως μπορούν να σε στηρίξουν.
  • Να αναγνωρίζεις και να ελαχιστοποιείς όσα σου προκαλούν στρες 
  • Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, ύπνου κι άσκησης (περιορισμός καταχρήσεων: αλκοόλ, καφεϊνης, νικοτίνης και τήρηση υγιεινών συνηθειών).

Η αγάπη που αναφέρεις ότι υπάρχει ανάμεσα σε σένα και στον σύζυγό σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και τις δυσκολίες που έχετε ξεπεράσει μαζί. Δεν είναι καθόλου απλό το που έχετε φτάσει έως σήμερα. Είστε μία ομάδα με κοινούς στόχους, επιθυμίες κι ανάγκες.

Προσπάθησε λοιπόν να επαναπροσδιορίσεις όσα έχεις στο μυαλό σου καθώς δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές ούτε τέλειες σχέσεις. Όλα είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας προσπάθειας, υπομονής και κατανόησης.

Ο σύζυγός σου είναι η προέκταση του εαυτού σου με τον οποίο ενωθήκατε συνειδητά κι από αγάπη κι όχι το μέσο για να πραγματοποιήσεις τα θέλω σου. Μην αμελείς τις ανάγκες του, όσο χρειάζεσαι εσύ κατανόηση και φροντίδα χρειάζεται κι εκείνος από σένα.

Επιπλέον, θα σας πρότεινα ορισμένες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το άγχος της καθημερινότητας:

Κάντε πράγματα μαζί. Aξιοποιήστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε σε κοινές δραστηριότητες (άθλημα, χόμπι, μαγειρική)

Μοιράστε ισάξια αρμοδιότητες κι υποχρεώσεις

Αφιερώστε τουλάχιστον μία μέρα σε εσάς. Οι εναλλακτικές είναι πολλές από ένα ρομαντικό δείπνο μέχρι ένα ταξίδι με μακρινό ή κοντινό προορισμό.

• Συζητείστε με τον σύντροφο. Είναι σημαντικό να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας και να λειτουργείτε ομαδικά στη διαχείρισή τους.

  • Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού που μπορεί να σας καθοδηγήσει αν το θεωρείτε απαραίτητο.

Κλείνοντας θα σου πω ότι η απόκτηση ενός παιδιού είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα κι οφείλει να είναι μία συνειδητή κι αμοιβαία απόφαση γιατί είναι άδικο να πληρώσει το παιδί τις επιπολαιότητες και τα λάθη των γονέων του. Εξάλλου, ποιο παιδί θα ήθελε να γεννηθεί από ένα ζευγάρι που βλέπει τον έρωτα σαν αγγαρεία κι αυτοσκοπό κι όχι σαν την απόλυτη έκφραση αφοσίωσης κι αγάπης;

Ελπίζουμε  να σε βοηθήσαμε έστω και λίγο σε αυτή την ιερή προσπάθεια που κάνεις. Είμαι σίγουρη ότι η επιτυχία σε περιμένει αρκεί να πιστέψεις στις δυνατότητές σου και στους ανθρώπους που αγαπάς.

Σου ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories