Παθαίνω κρίσεις πανικού από τη μη διαχείριση άγχους.
Από τον/την:Στεφ
Αγαπητέ/ή Στεφ,
Σε ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα και για το θάρρος σου να μοιραστείς μαζί μας τον προβληματισμό σου.
Αρχικά, το πρώτο βήμα θα ήταν να προσπαθήσεις να εντοπίσεις την πηγή που σου προκαλεί άγχος. Ενδεικτικά θα σου πω ότι πιθανές αιτίες μπορεί να αποτελούν διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις (π.χ. κάποιο τραυματικό συμβάν ή πρόσφατες αλλαγές στο περιβάλλον σου). Αν πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση ενδεχομένως το πρόβλημα να εντοπίζεται σε γενετικούς παράγοντες όπως οικογενειακό ιστορικό σε κρίσεις πανικού ή σε προσωπικότητα που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο άγχος.
Επειδή πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά χωρίς θεραπεία θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό προκειμένου να διαπιστώσει την ακριβή αιτία του προβλήματος. Οι πιο συνηθισμένες μορφές θεραπείας αποτελούν η φαρμακοθεραπεία (βενζοδιαζεπίνες, αντικαταθλιπτικά (SSRIs) κι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.
Άλλα είδη θεραπείας αποτελούν οι τεχνικές αναπνοής, οι τεχνικές μυοχαλάρωσης, η εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων κι αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, ύπνος, άσκηση)
Μερικές απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσης είναι οι εξής:
- Προσπάθησε να αποφύγεις την «αυτοσυζήτηση» που εστιάζει στα συμπτώματα.
- Εστίασε αλλού την προσοχή σου (π.χ. τραγούδησε τους στίχους από ένα αγαπημένο σου τραγούδι, επικεντρώσου σε εικόνες και ήχους που βρίσκονται γύρω σου)
- Κλείσε τα μάτια
- Πάρε βαθιές ανάσες. Πάρε μια βαθιά εισπνοή μετρώντας μέχρι το 4, κράτησέ την για ένα δευτερόλεπτο κι άφησε τον αέρα σταδιακά μετρώντας ξανά μέχρι το 4.
- Βρες ένα μέρος που σε ηρεμεί.
- Προσευχήσου. Εστίασε σε λέξεις ή φράσεις που έχουν νόημα για σένα και σου δίνουν κουράγιο.
Σύμφωνα με το DSM-V τα συμπτώματα που λειτουργούν ως κριτήρια για τη διάγνωση των κρίσεων πανικού συμπεριλαμβάνουν 4 ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- Ταχυκαρδία, αρρυθμίες
- Εφίδρωση
- Τρέμουλο ή ρίγος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα πνιγμού
- Πόνος στο στήθος
- Ναυτία
- Αίσθημα ζάλης ή αστάθειας
- Αίσθηση ζέστης ή κρύου
- Μούδιασμα
- Αισθήματα μη πραγματικότητας και αποστασιοποίησης από το περιβάλλον
- Φόβος ότι θα χάσουμε τον έλεγχο ή θα τρελαθούμε
- Φόβος θανάτου
Αν κάποια από τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην περίπτωσή σου τότε μην διστάσεις να το μοιραστείς με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο που εμπιστεύεσαι και στη συνέχεια να επιλέξεις την κατάλληλη λύση και τρόπο θεραπείας που σε αντιπροσωπεύει.
Και μην ξεχνάς ότι μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει σύνθετο αλλά καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό μάχεται εναντίων των κρίσεων ή τις έχει αντιμετωπίσει. Για οτιδήποτε χρειαστείς μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή.
Καλές γιορτές με σωματική και ψυχική ηρεμία κι ισορροπία!