Ψtalk: “Όσο ερχομασταν πιο κοντά, εκείνος προσπαθούσε να κρατήσει απόσταση.”
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ψtalk: “Όσο ερχομασταν πιο κοντά, εκείνος προσπαθούσε να κρατήσει απόσταση.”

Είμαι 3 χρόνια σε μια σχέση. Στην αρχή ήμουν χαλαρή, δεν ήθελα κάτι σοβαρό οπότε το να μη βρισκόμαστε συχνά ή να μην εκφράζουμε τόσο τα συναισθήματα ήταν κάτι αποδεκτό. Όσο περνούσε ο καιρός δενομουν περισσότερο και ένιωθα πιο πολλά. Όσο όμως ερχομασταν πιο κοντά, ένιωθα πως μετά εκείνος προσπαθούσε να κρατήσει απόσταση. Μου λέει λίγα για την οικογένεια του, δεν με γνωρίζει στους φίλους του, εξαφανίζεται και εμφανίζεται πάλι χωρίς να έχει συμβεί κάτι, χωρίς να μου αφήνει επιλογή σε αυτό. Ορίζει την επικοινωνία μας και φυσικά δεν αφήνει με τον τρόπο του να γίνει κάποια σοβαρή κουβέντα πάνω στη σχέση μας. Από την άλλη όσες φορές έχει χρειαστεί μου έχει δείξει ότι νοιάζεται για μένα και δεν μπορώ να πω πως δεν νιώθω ότι με θέλει όταν είμαστε μαζί. Πιστεύω πως είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμος. Ξέρω πως για αρχή πρέπει να δω γιατί εγώ επέλεξα αυτόν τον άνθρωπο. Αλλά με προβληματίζει το πως πρέπει να συμπεριφερθώ. Άσχετα πως θα καταλήξει το μεταξύ μας, θέλω αν μπορώ έστω και λίγο να τον βοηθήσω να κάνει ένα βήμα να ανοιχτεί γιατί τον αγαπάω πολύ.

Από τον/την:Α.Α


Αγαπημένη μας Α.Α.,

Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για την ανοιχτότητα με την οποία μας μοιράζεσαι την εμπειρία σου και που φέρνεις στο προσκήνιο το κομμάτι των συντροφικών σχέσεων έτσι όπως εσύ το έχεις βιώσει. Μέσα από τη δική σου εμπειρία σε αυτό είμαι σίγουρη πως όλοι μπορούμε να συνδεθούμε μαζί σου και να συναντηθούμε μέσα από τις δικές μας έως τώρα εμπειρίες. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στη δική σου σχέση…

Αν έχω καταλάβει καλά, μοιάζει σαν με το σύντροφό σου να μπήκατε στη σχέση αυτή με τον ίδιο ρυθμό, ενώ στη  πορεία οι ρυθμοί σας και τα βήματά σας κάπως διαφοροποιήθηκαν. Μου ακούγεσαι πολύ μπερδεμένη όσον αφορά το πώς βιώνεις το σύντροφό σου. Από τη μία λες νιώθεις τοίχο σε πολλά κομμάτια, κυρίως στο να γνωρίσεις την οικογένεια και τον κοινωνικό του κύκλο, καθώς επίσης και στη λεκτική επικοινωνία κι έκφραση αφού δεν προάγει και δε διευκολύνει το διάλογο μέσα στη σχέση. Ωστόσο, λες πως αντιλαμβάνεσαι το νοιάξιμο του και το ότι σε θέλει, φαίνεται δηλαδή σαν πίσω από τη συμπεριφορά του, η πρόθεση του να είναι μαζί σου κάπως εν τέλει να φτάνει σε εσένα. Ως αποτέλεσμα δεν ξέρεις με ποιο κομμάτι του ανθρώπου αυτού να συνδεθείς, με τη συμπεριφορά του που βάζει τοίχο ή με την πρόθεσή του που σου δείχνει πως σε θέλει παρά το γεγονός πως δεν το εκφράζει με τους τρόπους που εσύ θα ήθελες?

Λες στο τέλος ότι επειδή τον αγαπάς θέλεις να τον βοηθήσεις να ανοιχτεί, και καταλαβαίνω πόσο ανάγκη έχεις να έρθεις ακόμα πιο κοντά με αυτόν τον άνθρωπο και να γκρεμίσεις τους τοίχους του. Φαίνεται σαν να αισθάνεστε το ίδιο αλλά σαν να μη μιλάτε την ίδια γλώσσα, και είναι σαν να σε ακούω να μας λες πως θες να του μάθεις τη γλώσσα σου για να μπορείς να αισθανθείς το εκατό τοις εκατό της αμοιβαιότητας των συναισθημάτων που μοιράζεστε. Να έχεις ωστόσο υπόψη σου ότι δεν είναι για όλους τους ανθρώπους το ίδιο εύκολο να έρθουν κοντά με το σύντροφό τους, μπορεί κάτι τέτοιο να είναι απειλητικό για έναν άνθρωπο. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι απειλητικό για το σύντροφο σου να ανοιχτεί όπως λες και να έρθει πιο κοντά σου, ίσως όμως και να είναι.

Κλείνοντας θα ήθελα να σου πω ότι καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για εσένα το να προσπαθήσεις να τον φέρεις στο σημείο σου, αλλά να έχεις υπόψη σου ότι δεν είναι κάτι για το οποίο είσαι απόλυτα υπεύθυνη εσύ, γιατί τελικά εκείνος θα πρέπει να κάνει τα βήματα, εσύ απλά θα τον προσκαλέσεις και θα του κρατάς το χέρι. Αν τελικά δεν τα καταφέρει αυτός ο άνθρωπος να τα διανύσει αυτά τα βήματα για να έρθει κοντά σου δε σημαίνει πως θα φταις εσύ και πως εσύ δεν θα έχεις κάνει κάτι καλά, και πως εσύ δεν τον άνοιξες. Εσύ θα έχεις κάνει ότι καλύτερο μπορείς με το να είσαι εκεί, με το να εκφράζεσαι στη δική σου γλώσσα και με το να του δείχνεις ότι έχεις ανάγκη να πλησιάσετε περισσότερο χωρίς αυτό να είναι απειλή για εσένα. Μην ξεχνάς πως όσο και να πλησιάσετε τελικά ή όχι με το σύντροφό σου, είστε δύο ξεχωριστά πρόσωπα, που βιώνετε διαφορετικά τη σχέση σας, με διαφορετικές ιστορίες από πίσω σας ο καθένας, και ίσως τελικά να φτιάξετε ένα δικό σας κώδικα επικοινωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε τη μητρική σας γλώσσα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories