Ψtalk: “Έχω διαγνωσθεί με οριακή διαταραχή, θεωρώ πως η λύση δεν είναι η φαρμακευτική αγωγή.”
Ψtalk: “Έχω διαγνωσθεί με οριακή διαταραχή, θεωρώ πως η λύση δεν είναι η φαρμακευτική αγωγή.”

Ψtalk: “Έχω διαγνωσθεί με οριακή διαταραχή, θεωρώ πως η λύση δεν είναι η φαρμακευτική αγωγή.”

Καλησπέρα! Έχω διαγνωσθεί με οριακή διαταραχή και διατροφική διαταραχή και ενώ έχω κάνει ψυχοθεραπεία αισθάνομαι ότι γυρνάω πάλι στο μηδέν και απογοητεύομαι με τον εαυτό μου και δεν ξέρω πώς να με βοηθήσω. Είναι κάποιοι που μου λένε να ξεκινήσω φαρμακευτική αγωγή αλλά θεωρώ πως η λύση στο πρόβλημα μου δεν είναι η αγωγή. Νιώθω ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει. Και ενώ θέλω πολύ να ζητήσω βοήθεια από την άλλη νιώθω ότι δεν έχει νόημα. Εσείς τί με συμβουλεύετε να κάνω; Βιώνω έντονη ματαιότητα και αίσθηση κενού. Και αισθάνομαι ανάξια να υπάρχω.

Από τον/την:Φωτεινή


Γεια σου Φωτεινή,

Χαίρομαι πολύ που αποφάσισες να μας μιλήσεις για όσα αυτόν τον καιρό σε προβληματίζουν και σε δυσκολεύουν στην ζωή σου.

Καταλαβαίνω πως ζώντας με οριακή Διαταραχή και παλεύοντας με κάποια Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής συναντάς πολλά εμπόδια καθημερινά, που δεν σου επιτρέπουν να ατενίσεις το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά αντιθέτως σε οδηγούν σε αισθήματα απογοήτευσης, απόσυρσης και παραίτησης. Εξάλλου, οι σκέψεις και τα συναισθήματα αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις. Παρόλα αυτά, η σκέψη αναξιότητας είναι πολύ βαριά για να την σηκώνει κάποιον και είναι από μόνη της ένας λόγος να ζητήσεις βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχεις εμπλακεί σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Έχε όμως στο νου σου ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο πολλές φορές να έρθουν στον δρόμο σου καταστάσεις που θα νιώσεις ότι γυρνάς πίσω, αλλά δεν θα είσαι στο 0, όπως πιστεύεις. Δεν αναιρείται όλη η προσπάθεια που τόσο καιρό έχεις καταβάλλει.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή είναι αλήθεια ότι σε μερικές περιπτώσεις αυτή δεν είναι απαραίτητη. Αυτό εξαρτάται από την φύση της ψυχικής νόσου και το άτομο που το βιώνει. Παρόλα αυτά, σε δυσκολίες όπως οι δικές σου, η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται συνδυαστικά με ψυχοθεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει στην γρήγορη αποκατάσταση των φυσιολογικών αναγκών του ανθρώπου, ενώ οι συνεδρίες με έναν ψυχολόγο προωθούν την εγκαθίδρυση νέων, λειτουργικών πεποιθήσεων για τον εαυτό και τον κόσμο και ενδυναμώνουν την πίστη στις δυνάμεις του, ώστε σταδιακά, εάν το επιτρέψει ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος, να γίνει διακοπή των φαρμάκων.

Εύχομαι να συνεχίσεις την δουλειά που έχεις ξεκινήσει με τον ψυχοθεραπευτή σου και να σκεφτείς το ενδεχόμενο να επισκεφθείς έναν ψυχίατρο, προκειμένου να συζητήσεις τους ενδοιασμούς σου και να λύσεις όποιες απορίες έχεις.

Είμαι εδώ για σένα για ότι χρειαστείς! Καλή συνέχεια!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories