Ψtalk: “Όποτε κάνω κάποιο λάθος, με κατακλύζουν ενοχές¨
Ψtalk: “Όποτε κάνω κάποιο λάθος, με κατακλύζουν ενοχές¨

Ψtalk: “Όποτε κάνω κάποιο λάθος, με κατακλύζουν ενοχές¨

Όποτε κάνω κάποιο λάθος, με κατακλύζουν ενοχές. Από το πιο μικρό λάθος στο πιο μεγάλο είτε επηρεάζει εμένα είτε τους γύρω μου. Τον τελευταίο καιρό είμαι κάπως ψυχολογικά ασταθής και με το παραμικρό λάθος νιώθω άπειρα άσχημα. Δεν ξέρω πώς να καταπολεμήσω αυτό το συναίσθημα και με κάνει να αισθάνομαι χάλια.

Από την: Ιωάννα


Αγαπητή Ιωάννα,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που μοιράστηκες τη δυσκολία σου και κάνεις ένα βήμα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα συνήθως είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο σημαντικό.

Οι ενοχές που βιώνεις είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Το να τις νιώθεις τόσο έντονα όσο περιγράφεις στο μήνυμά σου, σίγουρα σου τρώει πολλή ενέργεια στην καθημερινότητα και πιθανόν να μπλέκεις και σε φαύλους κύκλους υπερανάλυσης καταστάσεων και συμπεριφορών και να νιώθεις ενοχές.  Αρχικά, θα ήθελα να σου δώσω μια εναλλακτική ερμηνεία για τις ενοχές που βιώνεις, ως ένα δείγμα ενσυναίσθησης. Δείχνεις πως είσαι ένα άτομο που μπορεί να παραδεχτεί τα λάθη του από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο και νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων. Φροντίζεις με τον τρόπο σου, με κάτι που θα πεις ή θα κάνεις, να μην επηρεάσεις τους γύρω σου αρνητικά. Η κατανόηση και το νοιάξιμο είναι χαρακτηριστικά πολύ θετικά τόσο για αυτόν που τα έχει όσο και για τους γύρω του.

Θα ήθελα να αναρωτηθείς όμως αν οι ενοχές που βιώνεις τόσο έντονα, έχουν κάποια βάση να στηριχτούν. Με αυτό εννοώ, αν πράγματι κάθε φορά που νιώθεις ενοχές υπάρχει κάποιος λόγος για να κατηγορήσεις τον εαυτό σου και να νιώσεις άσχημα. Μήπως οι ενοχές είναι το αποτέλεσμα υπερανάλυσης καταστάσεων και όλη αυτή η σκέψη σε κάνει να νιώθεις ενοχή χωρίς πραγματικό λόγο; Θα σου σύστηνα κάθε φορά που νιώθεις ενοχές και ζητάς συγγνώμη για κάτι, να σκέφτεσαι διπλά πριν πεις συγγνώμη. Φταίω πράγματι ή αναλαμβάνω κάποιο βάρος που δεν μου αναλογεί;

Παράλληλα, ο βαθμός που βιώνεις τις ενοχές με προβληματίζει. Μήπως κρύβεται κάτι πιο βαθύ πίσω από αυτές; Μήπως συμπεριφορές που δέχτηκες από την παιδική σου ηλικία ή καταστάσεις που βίωσες, σε έκαναν να νιώθεις ενοχική και να αναλαμβάνεις ένα βάρος στους ώμους σου που δεν αρμόζει και έχει δημιουργηθεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς; Ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σε βοηθήσει να το διερευνήσετε μαζί σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο που θα μπορέσεις να ανοιχτείς και να μιλήσεις για τις ενοχές που νιώθεις.

Η ευαισθησία σου για τα συναισθήματα των άλλων ατόμων είναι μόνο προς τιμήν σου. Το γεγονός όμως πως η ευαισθησία αυτή σε οδηγεί σε ενοχές, είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις και σταδιακά να μειώνεις την έντασή τους. Η αναγνώριση και συνειδητοποίηση της δυσκολίας είναι ήδη ένα αποφασιστικό βήμα για την καταπολέμηση της. Όπως είχε πει ο Heamin Sunim σε ένα βιβλίο του : “Όλοι αναζητούμε βαθιά κατανόηση και αποδοχή. Όλοι έχουμε τις ίδιες ανασφάλειες και χρειαζόμαστε επιβεβαίωση. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε κατώτεροι”.

Ελπίζω οι σκέψεις μου αυτές να φανούν βοηθητικές. Είμαστε στη διάθεση σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com