Ψtalk: “Οι συναισθηματικές μου μεταβολές με βάζουν σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων”

Ψtalk: “Οι συναισθηματικές μου μεταβολές με βάζουν σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων”

Τους τελευταίους 9 μήνες έχω διαρκώς την ανάγκη να κλαίω, νιώθω περισσότερο ευάλωτη σε εξωτερικά ερεθίσματα και ένα έντονο άγχος που ξεσπά με πνίξιμο στο λαιμό. Αυτές οι συναισθηματικές μεταβολές σε συνδυασμό με καταστάσεις του παρελθόντος που λόγω των μεταβολών αυτών έληξα (σχέσεις, φιλίες) με βάζουν σε έναν φαύλο κύκλο σκέψεων ότι πιθανόν κάτι να μην πηγαίνει καλά με εμένα, καταφεύγοντας σε άρθρα σχετικά με αυτισμό, Δ.Ε.Π.Υ κλπ. Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορεί μόνο η κατάθλιψη να ευθύνεται στις παράλογες και υπερβολικές σκέψεις που ξεκινούν;

Από την: Ν.Σ.


Αγαπητή Ν.Σ.,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας όσα σε προβληματίζουν. Διαβάζοντας με προσοχή το μήνυμά σου κατανοώ ότι βιώνεις ορισμένες δυσκολίες  αυτήν την περίοδο της ζωής σου. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρήκες το θάρρος και τη θέληση να μιλήσεις για αυτές είναι από μόνο του ένα πρώτο θετικό και πολύ ενθαρρυντικό βήμα προς τη διαχείριση και την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με όσα μας έγραψες, τους τελευταίους 9 μήνες φαίνεται πως έχει επηρεαστεί η ψυχική σου κατάσταση και εμφανίζεις αρκετές συναισθηματικές μεταβολές. Γιατί, όμως, συμβαίνουν αυτά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Προηγήθηκε κάποιο γεγονός στη ζωή σου που μπορεί να σε στεναχώρησε αρκετά; Η έντονα κακή διάθεση, η ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα και το άγχος που εμφανίζεται με σωματικά συμπτώματα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας όταν έχει προηγηθεί κάποια δυσάρεστη ή και στρεσσογόνα κατάσταση για εμάς. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να καταφέρουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά μία τέτοιου είδους κατάσταση στη ζωή τους, ενώ άλλοι να αντιδράσουν αρκετά έντονα και να τους κυριεύσουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα.

Αναφέρεις, επίσης, αγαπητή κάποιες καταστάσεις του παρελθόντος. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι; Τα άτομα με τα οποία είχες τη φιλία που έληξες δεν προσπάθησαν να σε βοηθήσουν στις δυσκολίες που βίωνες; Πολλές φορές στη ζωή μπορεί να τύχει να δοκιμαστεί μία φιλία ή μία σχέση όταν αντιμετωπίζει προσωπικές δυσκολίες κάποιο από τα άτομα που την απαρτίζουν. Αρκετές σχέσεις, μάλιστα, είτε φιλικές είτε άλλου είδους μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρηθούν. Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο. Το άτομο που βιώνει τις δυσκολίες, ενδεχομένως, να μην μπορεί να φερθεί σωστά εκείνη την περίοδο, αλλά τελικά μπορεί και οι σχέσεις να μην ήταν τόσο ουσιαστικές ώστε να αντέξουν.

Ας δούμε τώρα τις παράλογες και υπερβολικές σκέψεις που λες ότι ξεκινούν. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι; Τι είδους σκέψεις περνούν από το μυαλό σου; Αυτό δεν είναι απαραίτητα περίεργο ή τόσο ανησυχητικό. Η κακή ψυχική διάθεση ή η ψυχική εξάντληση μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές μας λειτουργίες. Μπορεί να φτάσει κανείς στο σημείο να διαταραχθεί το περιεχόμενο των σκέψεών του ή και να μειωθεί. Σιγουρά αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, να βρεθούν οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση και να αντιμετωπιστούν. Καλό θα ήταν να μην αναζητάς μόνη σου το τι μπορεί να σου συμβαίνει διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο. Άλλωστε, πολλά προβλήματα έχουν κοινά συμπτώματα και είναι δύσκολο να τα διακρίνει κάποιος  από μόνος του για τον ίδιο του τον εαυτό. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξει σε βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία θα τον αγχώσουν περισσότερο.

Θα μπορούσες, αγαπητή, να επισκεφθείς κάποιον/α ειδικό ψυχικής υγείας και να συζητήσετε αναλυτικά όσα σε προβληματίζουν. Θα μπορέσεις να ανοιχτείς, να εξηγήσεις όλα όσα έχουν συμβεί και να βρεις έναν/μία σύμμαχο στα επόμενα βήματα σου προς την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Ο/Η ίδιος/α κιόλας, έπειτα από τις συζητήσεις και τις δια ζώσης επαφές σας, θα κρίνει εάν χρειάζεται να ψάξετε κάτι περισσότερο. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι μέσα από αυτό το “ταξίδι” θα γνωρίσεις και εσύ η ίδια καλύτερα τον εαυτό σου ή/και ακόμη  να βγεις μέσα από αυτό πιο δυνατή. Το μόνο που μένει είναι να βρεις το θάρρος να κάνεις το επόμενο βήμα και σύντομα όλα θα βελτιωθούν. Αρκεί να πιστέψεις μέσα σου ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά σου!

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories