in

Ψtalk: “Οι σκέψεις που κάνω για το σώμα μου, με βασανίζουν”

Απαντά η Αθανασία Μούγιου, Ψυχολόγος

Eίμαι 22 χρονών. Έχω άγχος για τα πάντα. Για το πανεπιστήμιο, για τα οικογενειακά, για τα ερωτικά, για τα οικονομικά. Ωστόσο αυτό που με βασανίζει πιο πολύ είναι οι σκέψεις μου. Έχω αποκτήσει τους τελευταίους μήνες έντονες ανασφάλειες σε επίπεδο που δεν μπορώ να τις διώξω ακόμη και όταν κάνω κάτι που εκείνη τη στιγμή με ευχαριστεί! Πάντα είχα κάποιες ανησυχίες σχετικά με το σώμα μου ή το πρόσωπό μου και πάντα είχα κάποιες ανησυχίες σχετικά με το σώμα μου μέσα από υπερβολική γυμναστική, διατροφή κλπ. Ωστόσο μου άρεσε αυτό που έβλεπα! Αντιμετώπιζα διαταραχές διατροφής, είτε πρώιμα επίπεδα ανορεξίας, αλλά και συχνά υπερφαγικά. Τους τελευταίους μήνες νιώθω πως παλεύω κάθε μέρα και ανεβαίνω ένα βουνό που δεν έχει τελειωμό. Έχουν διογκωθεί οι σκέψεις και οι ανησυχίες σε βαθμό που δεν ευχαριστιέμαι τίποτα και αυτό με κάνει να νιώθω ακόμα χειρότερα και να απελπίζομαι. Συνεχώς κάνω σκέψεις για το σώμα μου, το ύψος μου, το πρόσωπό μου. Νιώθω πως δε μου αρέσει τίποτα πάνω μου και συνεχώς μπαίνω σε σκέψεις να κάνω αλλαγές, κάτι που μου προκαλεί δυσφορία, γιατί ξέρω πως είμαι μια φυσιολογική κοπέλα που έχω ανθρώπους που με λατρεύουν γι’ αυτό που είμαι, αλλά εγώ απλά νιώθω μειονεκτικά. Τόσο έντονα να σκέφτομαι έτσι μου συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, παλαιότερα δεν ένιωθα τόσο έντονα αυτά τα συναισθήματα. Τα έχω βάλει με τον εαυτό μου και παράλληλα δεν θέλω να με πιέζω άλλο, τα έχω χαμένα. Νιώθω πως έχω χάσει τον εαυτό μου και πως δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει τόσο θλιμμένη. Έχω κατά καιρούς ξεσπάσματα υπερφαγίας και σε συνδυασμό με τα όλα συναισθήματα που με κυριεύουν όταν ξεσπάω μένω πίσω και παγώνω! Θα ήθελα επίσης πολύ να έχω μια σχέση, αλλά και σε αυτόν τον τομέα δυσκολεύομαι πολύ και αυτό επίσης με στεναχωρεί ! Σκέφτομαι πολλά και σε υπερβολικό βαθμό, νιώθω ψυχική εξάντληση κι ενώ κάνω πράγματα, μετά πέφτω και σωματικά και ψυχικά. Δεν αντέχω άλλο είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που το αντιμετωπίζω όλο αυτό και εξαντλούμαι όλο και περισσότερο… Έχω ξεκινήσει να μιλάω με μια ειδικό, αλλά μέχρι και αυτό το βρίσκω κουραστικό ενώ είναι εντάξει η όλη διαδικασία. Έχω περίπου 3-4 χρόνια που αντιμετωπίζω γενικώς δύσκολες φάσεις, αλλά πάντα περνούσε και ας επέστρεφε. Πλέον εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι συνεχόμενο και μου βγαίνουν όλα σε υπερβολικό βαθμό που δεν μπορώ να το αντέξω. Ξέρω πως προβλήματα και δύσκολες στιγμές θα υπάρχουν και είμαι ανοιχτή και εντάξει σε αυτό, το μόνο που με κάνει να παραλύω ψυχικά είναι όλες αυτές οι σκέψεις και οι ανησυχίες για την εμφάνιση μου, για αυτό που είμαι!

Aπό την : Iωάννα


Αγαπητή Ιωάννα,

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σου. Κατανοώ ότι βιώνεις αρκετές δυσκολίες τόσο με την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους σε κάποια επίπεδα.

Αναφέρεις πως αναζητούσες με κάποιους τρόπους την τελειότητα στην εμφάνισή σου και τις περισσότερες φορές πρόσεχες αρκετά. O κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, τα στοιχεία της προσωπικότητας είναι πολύπλευρα, δεν υπάρχει τελειότητα στην πραγματικότητα. Ίσως πίσω από την έννοια της τελειότητας που πολλοί άνθρωποι φαντάζονται, κρύβονται διαφόρων ειδών απαιτήσεις που έχουν αφετηρία την παιδική ηλικία και τις πρώιμες σχέσεις του κάθε ατόμου. Μέσω της αποδοχής του εαυτού και όλων των χαρακτηριστικών του, το κάθε άτομο αποκτά περισσότερο αρμονική σχέση με τον εαυτό του. Η αποδοχή του εαυτού θέλει προσωπική δουλειά και μέσω της προσωπικής θεραπείας αυτό μπορεί να συμβεί. Αναφέρεις πως ήδη βλέπεις κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Σίγουρα κάποιες φορές μπορεί να νιώσεις, όπως αναφέρεις, κούραση μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Μπορείς σίγουρα να το συζητήσεις με την θεραπεύτρια σου και να βρείτε από κοινού τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις έτσι κάποιες φορές. Όσον αφορά στα πρώιμα στάδια ανορεξίας και τα υπερφαγικά επεισόδια που υπάρχουν από το παρελθόν, ίσως συνδέονται με τις ανήσυχες σκέψεις που έχεις για την εμφάνισή σου.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Χαρακτηρίζονται από προβλήματα στη συμπεριφορά, στις σκέψεις και στη στάση απέναντι στο φαγητό, το σωματικό βάρος ή το σχήμα του σώματος. Μπορεί  να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου – σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί μια διατροφική διαταραχή και ένα άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση στη θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία για ανάκαμψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Παρακάτω σου παραθέτω εν συντομία γενικές πληροφορίες για την ανορεξία. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται διαγνωστικά κριτήρια για το συγκεκριμένο ερώτημα. Η διάγνωση πραγματοποιείται από ειδικό ψυχικής υγείας εξατομικευμένα.

Ένα άτομο με συμπτώματα ανορεξίας θα βιώσει σημαντική απώλεια βάρους λόγω του περιορισμού της τροφής και της πείνας μαζί με έναν έντονο φόβο για αύξηση βάρους. Η ανορεξία χαρακτηρίζεται από περιορισμό της πρόσληψης τροφής που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό σωματικό βάρος που συνοδεύεται από έντονο φόβο αύξησης βάρους και διαστρέβλωση της εικόνας του σώματος. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο λόγω της πείνας και του υποσιτισμού μπορεί να δυσκολέψουν ένα άτομο να αναγνωρίσει ότι δεν είναι καλά ή να κατανοήσει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του. Οι παράγοντες κινδύνου και τα στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανορεξίας είναι πολύπλοκα και περιλαμβάνουν μια σειρά βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικό-πολιτισμικών παραγόντων. Κάθε άτομο, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του, κινδυνεύει να αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά. Είναι πιθανό ένα άτομο να εμφανίζει συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων.

Οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα του psychoedu.

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η μητέρα μου δεν συμπαθεί τον άντρα μου”

Ψtalk: “Πνίγομαι από την μοναξιά μου”