in

Ψtalk: “Οι προσβολές που δέχομαι στην δουλειά μου με κάνουν να θέλω να την παρατήσω”

Aπαντά η Νάντια Γκίκα, Ψυχολόγος – Ειδ. Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.

Είμαι 24, δούλευα από τα 19 (5 χρόνια) στην εστίαση. Την αγαπώ την δουλειά μου, όμως δεν είναι δουλειά μέλλοντος, οπότε αναγκαστικά για να έχω μια εξέλιξη στράφηκα στα λογιστικά που είναι και το αντικείμενο του πτυχίου μου. Εκεί που εργάζομαι  δέχομαι απανωτές προσβολές που αντικρούω και συνεχείς επιθέσεις ώστε να αναγκαστώ να φύγω. Προϋπηρεσία; μηδέν. Ελάχιστες αγγελίες με φυσιολογικό μισθό για να υπάρξει διαβίωση σε αυτό το κομμάτι. Δεν θέλω να τα παρατήσω αλλά νιώθω πως είμαι δυστυχισμένη σε όλο αυτό. ΔΕΝ ΘΕΛΩ αυτή την δουλειά. Τι να κάνω;

Από την: Βασιλική


Aγαπητή Βασιλική,

αρχικά θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε που αποφάσισες να μοιραστείς τους προβληματισμούς σου μαζί μας κι έτσι μου δίνεις την δυνατότητα να απαντήσω σε ένα θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους στην σημερινή εποχή, αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Αντιλαμβάνομαι πως βιώνεις μια δύσκολη περίοδο στο επαγγελματικό  κομμάτι και σε αισθάνομαι μέσα από το κείμενό σου πολύ πιεσμένη προσπαθώντας να ισορροπήσεις πάνω σε μια γραμμή που από την μια λέει πως χρειάζεται να μείνεις ώστε να έχεις προϋπηρεσία για αργότερα και από την άλλη λέει πως μέσα σε όλο αυτό είσαι δυστυχισμένη και θέλεις να φύγεις. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά, ο τρόπος που περιγράφεις το κλίμα στο εργασιακό σου περιβάλλον ακούγεται ιδιαίτερα κακοποιητικό. Δυστυχώς, το mobbing  (= επιθετική συμπεριφορά στον χώρο της εργασίας) αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στην σημερινή εποχή με την διεθνή στατιστική να αποκαλύπτει πως το 8% των εργαζομένων στην Ευρώπη έχουν βιώσει μια φορά τέτοιου είδους συμπεριφορές στην εργασία τους. Το σύνδρομο mobbing έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στον ίδιο τον εργαζόμενο του οποίου αυξάνονται τα επίπεδα του στρες και εμφανίζονται συνακόλουθες δυσκολίες όπως δυσκολίες στον ύπνο όσο και στις επιχειρήσεις όπου η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώνεται λόγω των δυσκολιών συνεργασίας μεταξύ τους.

Αναρωτιέμαι ωστόσο αγαπητή Βασιλική, αν εσύ έχεις κάνει κάτι ώστε να διαχειριστείς το κλίμα που υπάρχει. Έχεις προσπαθήσει να βάλεις κάποιο όριο;  Και αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και αν όχι, υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει; Ίσως μέσα από αυτό να ανακαλύψεις και βαθύτερα δικά σου κομμάτια που θα είναι βοηθητικά για ‘σένα.  Κατανοώ την ανάγκη  να αποκτήσεις προϋπηρεσία στο αντικείμενό σου και πόσο σημαντική είναι αυτή για την επόμενη εργασία σου όμως το ίδιο σημαντικό είναι και η ψυχική σου υγεία και ηρεμία η οποία ακούγεται πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον τραυματίζεται. Επίσης, ακόμα και να αποφασίσεις να φύγεις από αυτήν την δουλειά  να το δεις σαν μια προσπάθεια να σε προστατέψεις παρά ως μια παραίτηση όπως λες. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι εάν το αντικείμενο εργασίας που έχεις επιλέξει το βρίσκεις ενδιαφέρον και μπορείς να σε φανταστείς να το κάνεις. Ο λόγος που αναρωτιέμαι είναι καθώς μέσα από το κείμενό σου αισθάνθηκα μια πίεση για να το ακολουθήσεις εξαιτίας της ανησυχίας για επαγγελματική εξέλιξη καλύτερη από αυτήν της εστίασης. Είναι λοιπόν επομένως να κοιτάξεις μέσα σου και να δεις πόσο αυτό το αντικείμενο σε ευχαριστεί γιατί αγαπητή Βασιλική, σημασία δεν έχει μόνο η επαγγελματική εξέλιξη αλλά και να το να είμαστε καλά μέσα σε αυτό που κάνουμε καθώς αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας σε αυτό.  Το ζήτημα είναι να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να διερευνήσεις λίγο παραπάνω τις ανάγκες και τα θέλω σου. Πώς θα σου ακουγόταν η πρόταση να ξεκινήσεις να στέλνεις και αλλού βιογραφικά ώστε να βρεις κάτι άλλο; Είναι σημαντική η προϋπηρεσία Βασιλική αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μας κάνει κατάλληλους για μια θέση.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε στον προβληματισμό που έθεσες. Είμαστε στην διάθεση σου για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς.

What do you think?

14 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Οι γονείς μου δυσανασχετούν με την στενή σχέση που έχω με την θεία μου”

Επισκέφθηκα πρώτη φορά ψυχολόγο το 2021, μια εβδομάδα αφού έκλεισα τα 18. Με εσωσα.