Ψtalk: “Οι ανασφάλειες στη σχέση μου με θολώνουν. Νιώθω ότι χάνω τον έλεγχο.”

Ψtalk: “Οι ανασφάλειες στη σχέση μου με θολώνουν. Νιώθω ότι χάνω τον έλεγχο.”

Γενικά είμαι ανασφαλής άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πρόσφατα διαγνώστηκα με αγχώδη διαταραχή, συγκεκριμένα OCD.
Το πρόβλημα είναι πως πλέον έχω υπερβολικές ανασφάλειες ιδιαίτερα πάνω στη σχέση μου. Απογοητεύομαι με παράλογα πράγματα και θυμώνω υπερβολικά. Ζητάω συνεχώς την επιβεβαίωση.
Κάθε μέρα υπόσχομαι στον εαυτό μου πως δεν θα προκαλέσω εντάσεις αλλά στο τέλος είναι λες και η λογική χάνεται όταν έρχονται οι ανασφάλειες το άγχος και ο θυμός και χάνω τον έλεγχο. Φωνάζω, τον σπρώχνω, μετά καταλαβαίνω τι έκανα και κλαίω, σκέφτομαι πως είμαι τοξική και του κάνω κακό, ότι πρέπει να κάνω κακό στον εαυτό μου για να ηρεμήσουν όλοι από εμένα…
μήπως έχω και άλλο πρόβλημα εκτός από OCD; Μήπως είμαι συναισθηματικά ασταθής;

Από τον/την: E.


Αγαπητέ/ή Ε.,

Σ ’ευχαριστώ για το μοίρασμα των σκέψεων και των προβληματισμών σου.

Τελειώνεις το κείμενό σου με μία ερώτηση: “Μήπως είμαι συναισθηματικά ασταθής; Μήπως έχω κι άλλο πρόβλημα;». Ξεκινώντας, λοιπόν, από το τέλος, επίτρεψέ μου να σου πω ότι όχι, ούτε έχεις κάποιο πρόβλημα ούτε είσαι «τοξικός» άνθρωπος. Έχεις δώσει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση από την πρώτη γραμμή του κειμένου σου. Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση! Δύο συναισθηματικές καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους που μπορούν να μας δυσκολέψουν πολύ όταν δε τις έχουμε εξερευνήσει και μπαίνουν στη μέση όχι μόνο στη σχέση μας με τον εαυτό μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα εσωτερικό που οφείλεται σε αισθήματα ανεπάρκειας ή απειλής και ενώ πολλές φορές νιώθουμε ότι κάποιος άλλος την προκαλεί, στην πραγματικότητα δημιουργείται μέσα μας. Από την ανασφάλεια πηγάζουν η συνεχής ανάγκη για εφησυχασμό, ο θυμός (πίσω από τον οποίο συχνά κρύβεται φόβος και αίσθημα απειλής) και η αστάθεια στις απόψεις μας. Πολλές φορές θα αισθανθούμε ανασφάλεια και είναι  φυσιολογικό να έρχεται και να παρέρχεται, εντούτοις όταν παίρνει τα ηνία μάς θολώνει, σαμποτάρει την καλή μας διάθεση και το να είμαστε ο εαυτός μας.

Το βασικό βήμα είναι να εντοπίσεις τη ρίζα της ανασφάλειας αυτής. Η ανασφάλεια στις σχέσεις συνήθως έχει τη ρίζα της στη χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και στον φόβο απόρριψης. Ο φόβος απόρριψης μπορεί να καθορίσει μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς μας κάνοντάς μας καχύποπτους και εμποδίζοντάς μας να εμπιστευτούμε πραγματικά τους άλλους και τις προθέσεις τους. Η απόρριψη είναι φυσικά αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, ωστόσο μας επηρεάζει πολύ όταν είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτήν (για παράδειγμα λόγω ιδιοσυγκρασίας ή τραυματικών βιωμάτων της παιδικής ηλικίας πχ παραμέληση από σημαντικά πρόσωπα).

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανασφάλεια και πολλές φορές είναι βασική αιτία της. Δομείται στην παιδική μας ηλικία μέσω των πρώτων μας σχέσεων με τους άλλους, δηλαδή με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως η παραμέληση, η κακοποίηση ή ο εκφοβισμός από συμμαθητές και το αν λάβαμε ή όχι άνευ όρων αποδοχή από τους γονείς μας. Έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, τον τοποθετούμε χαμηλά εμείς οι ίδιοι και συχνά περιμένουμε από κάποιον άλλον να μας «ανυψώσει», δίνοντάς μας την επιβεβαίωση που θέλουμε. Ασκούμε στον εαυτό μας έντονη αυτοκριτική και νιώθουμε κατώτεροι.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι. Εφόσον μετά από τα ξεσπάσματα αναγνωρίζεις την υπερβολική αντίδραση, σημαίνει πως ένα κομμάτι σου καταλαβαίνει ότι πολλές φορές παίρνει το τιμόνι η ανασφάλεια και χάνεις τον αυτοέλεγχό σου.

Η συμβουλή μου, λοιπόν, είναι να δουλέψεις στη θεραπεία σου με αυτό το κομμάτι σου που σε ξέρει, σε παρατηρεί και έχει επίγνωση των αντιδράσεών σου ώστε να πάρει σιγά σιγά τον έλεγχο αυτή η πλευρά. Επικεντρώσου περισσότερο σε σένα, στο πως και γιατί δημιουργείται η ανασφάλεια μέσα σου και στο να διερευνήσεις την αυτοεκτίμησή σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να διαχειριστείς τις ερμηνείες που κάνεις για διάφορα γεγονότα στη σχέση σου που σου φέρνουν θυμό και απογοήτευση και θα αποκτήσεις μία υγιή αυτοεκτίμηση που θα λειτουργεί προστατευτικά.

Να θυμάσαι πως όσοι βρίσκονται γύρω σου έχουν το λόγο τους που βρίσκονται εκεί και θέλουν να είσαι σύντροφος/φίλος-η τους. Κανένα συναίσθημα δεν είναι τοξικό, όλα για κάποιο λόγο υπάρχουν μέσα μας και για να επιμένουν σημαίνει ότι μας χτυπούν ένα καμπανάκι και μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε, γνωρίζοντας μέσα από αυτά τον εαυτό μας.

Είμαστε στη διάθεσή σου για ο ,τι χρειαστείς.

Φιλικά

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories