Ψtalk: “Ο σύντροφός μου πάσχει από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή”
Ψtalk: “Ο σύντροφός μου πάσχει από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή”

Ψtalk: “Ο σύντροφός μου πάσχει από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή”

Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να δώσετε φωνή σε όλους εμάς ώστε να μοιραστούμε τις ιστορίες μας!
Η δική μου ιστορία είναι σύντομη: ο σύντροφός μου πάσχει από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, βίωσε ψυχωσικό επεισόδιο, βρίσκεται υπό αγωγή και παρακολουθείται από ειδικό. Αν και σε γενικές γραμμές προσπαθεί να βρει την ισορροπία του και τα πράγματα είναι εντάξει, υπάρχουν φορές που η κατάσταση δυσκολεύει. Έχει έντονες ξαφνικές εναλλαγές στη διάθεση, αλλάζει απότομα και συχνά γνώμη για πολλά πράγματα, κάποτε απομακρύνεται και κάποτε επιδιώκει εγγύτητα, κάποτε είναι γλυκός και κάποτε απόμακρος. Δεν έχω καμία γνώση επί του θέματος και θα ήθελα να ρωτήσω, πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι που κάποτε θα περάσει η θα το έχει μια ζωή; Αυτή θα είναι για πάντα η σχέση μας; Μπορώ να ελπίζω ότι κάποτε θα βρούμε την ισορροπία μας; Τον αγαπάω και δε θέλω να τον αφήσω λόγω αυτού που του συνέβη.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

σε ευχαριστούμε πολύ για το θάρρος σου να μας ανοιχτείς και να εκδηλώσεις το τι σου συμβαίνει και πώς αισθάνεσαι. Καταλαβαίνω ότι είναι μία δύσκολη συνθήκη τόσο για τον σύντροφό σου όσο και για εσένα αυτά που βιώνεις και έρχεσαι αντιμέτωπη σε αυτή την σχέση. Παρόλα αυτά σου αξίζει ένα μπράβο για την επιμονή σου και την στήριξη που θες να παρέχεις στον σύντροφο σου. Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές στην διάθεση του που αναφέρεις είναι φυσιολογικές με βάση την διάγνωση του  (σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή). Παρακάτω θα σου κάνω αναφορά σε κάθε μία από αυτές για να καταλάβεις και εσύ καλύτερα τι συμβαίνει στον σύντροφο σου.

Αρχικά ή  σχιζοφρένεια  αποτελεί μία από τις ομάδες διαταραχών που ανήκουν στις ψυχώσεις. Εδώ παρουσιάζεται σταδιακή έκπτωση της  λειτουργικότητας του ατόμου που το βιώνει. Το βασικό χαρακτηριστικό τους  είναι η διαταραχή στη σκέψη που μπορεί να συνοδεύεται από απότομες αλλαγές στην θεματολογία μίας συζήτησης, παράξενους συνειρμούς, παραλήρημα καθώς και ανακοπή της σκέψης ( κατά την διάρκεια συζήτησης ενός θέματος σταματούν απότομα να μιλούν καθώς παγώνει η σκέψη τους και δεν θυμούνται τι συζητούσαν). Βιώνουν ψευδαισθήσεις, δηλαδή αντιλήψεις τις οποίες τις βιώνει ως πραγματικές. Στην ουσία αυτό που αντιλαμβάνονται δεν υπάρχει. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε από τις πέντε αισθήσεις. Παρουσιάζουν αδυναμία εστίασης της προσοχής τους σε κάτι συγκεκριμένο και χαρακτηρίζονται από κοινωνική απόσυρση.

Στα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια χρειάζεται να τους φερθείς με ευγένεια και να δείχνεις ότι τους καταλαβαίνεις, αλλά χωρίς να ρωτάς το τι σκέφτονται.

  • Μπορείς να φερθείς αυστηρά αλλά ποτέ να μη τους προσβάλλεις
  • Να εξηγείς κάθε τι που κάνεις
  • Να τους παινεύεις για κάθε τι που κάνουν
  • Να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τα μάτια καθώς τους κάνει να νιώθουν πιο παρανοϊκοί
  • Να έχεις πολύ υπομονή καθώς δεν έχουν επίγνωση των πράξεων τους

Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές διάθεσης και συχνά επηρεάζει όλους του τομείς της ζωής του ατόμου. Η διπολική διαταραχή συνήθως χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες μανιακές και καταθλιπτικές φάσεις ( APA,2000). Το διπολικό άτομο μπορεί να βρίσκεται σε υπομανιακό ή μανιακό επεισόδιο, στα οποία δεν είναι σε θέση να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Στο υπομανιακό επεισόδιο το άτομο βρίσκεται σε μία κατάσταση υπερλειτουργίας του εγκεφάλου και του οργανισμού του και συνήθως είναι λειτουργικός, χωρίς ωστόσο να φτάνει τα επίπεδα έντασης και σοβαρότητας της μανίας.  Η αυτοεκτίμηση και η κοινωνικότητα του είναι αυξημένη αρκετά εκείνη την περίοδο. Στην φάση της μανίας κατακλύζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας. Μπορεί να βιώνει εναλλασσόμενες σκέψεις, η ανάγκη για ύπνο να είναι αρκετά μειωμένη και μπορεί να εμφανίζει δυσκολία στην συγκέντρωση ή ακριβώς το αντίθετο να παρατηρεί τα πάντα. Κατά την διάρκεια των μανιακών επεισοδίων μπορεί να έχει αυξημένη ομιλητικότητα, διογκωμένη αυτοπεποίθηση και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Στην διπολική διαταραχή μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα καταθλιπτικά επεισόδια. Στην φάση της κατάθλιψης το άτομο βιώνει απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος, έχει διαταραχές στον ύπνο στην όρεξη απώλεια ενέργειας, δυσκολίες στην σκέψη που μπορεί να συνοδεύονται από σκέψεις αναξιότητας και ενοχής καθώς και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τέλος, μπορεί να προκύψει και ένα μικτό επεισόδιο (συμπτώματα μανιακού και καταθλιπτικού επεισοδίου) κατά την διάρκεια του οποίου μπορεί να έχει εναλλασσόμενη διάθεση με ψυχωτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα μπορεί να βιώνει ένα αίσθημα μεγαλείου και ταυτόχρονα να κλαίει και να λέει πως θέλει να αυτοκτονήσει.

Και τα δύο ( σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή ) αποτελούν χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Το άτομο δεν θα πρέπει να αμελεί τα φάρμακα του και καλό είναι να κάνει και ψυχοθεραπεία ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα στην διπολική διαταραχή όσο το άτομο είναι συνεπές και στην φαρμακευτική του αγωγή και έχει και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί σε ικανοποιητικό βαθμό να ζήσει μία λειτουργική ζωή.

Ωστόσο θα σου πρότεινα να κάνεις ατομική συμβουλευτική. Υπάρχουν προγράμματα και κέντρα  (ακόμη και ο ίδιος  ο γιατρός του) όπου ενημερώνουν τον περίγυρο και τα κοντινά άτομα του ασθενή σε σχέση με την αποδοχή της κατάστασης, αναγνώρισης προειδοποιητικών σημαδιών και στο τι μπορείς να κάνεις εσύ. Εκεί μπορεί να εκφράσεις και τις δικές σου ανησυχίες, καθώς η συμπεριφορά του συντρόφου σου μπορεί να έχει επίδραση πάνω σου, εστιάζοντας στο πώς σε έχουν επηρεάσει οι ενέργειας του, προκειμένου να διαχειριστείς και εσύ τα συναισθήματα σου.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι θες να βοηθήσεις τον άνθρωπο σου και να είσαι δίπλα του, ωστόσο χρειάζεται να είσαι και εσύ ψυχικά υγιής για να αντέξεις.

Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε εδώ.


*Η στήλη Ψtalk έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρέμβασης.

Στείλε και εσύ τον δικό σου προβληματισμό ανώνυμα και λάβε απάντηση από ειδικό ψυχικής υγείας εδώ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Ειρήνη Σαρρή
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories