Ψtalk: “O άνθρωπος που νόμιζα ότι με θέλει, με μειώνει και η αυτοεκτίμηση μου έπιασε πάτο”
Ψtalk: “O άνθρωπος που νόμιζα ότι με θέλει, με μειώνει και η αυτοεκτίμηση μου έπιασε πάτο”

Ψtalk: “O άνθρωπος που νόμιζα ότι με θέλει, με μειώνει και η αυτοεκτίμηση μου έπιασε πάτο”

Τον τελευταίο καιρό ο άνθρωπος που νόμιζα ότι με θέλει ,συνεχώς με μειώνει και η αυτοεκτίμηση μου έπιασε πάτο.

Από τον/την:Σια


Αγαπημένη μας Σία,

Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε που μοιράζεσαι μαζί μας αυτό που σε απασχολεί και που μας δίνεις τη δυνατότητα να συνδεθούμε τόσο μαζί σου, όσο και μεταξύ μας, και να μπορέσουμε εν τέλει να συναντηθούμε σε ένα κοινό σημείο μέσα από τις εμπειρίες μας.

Φέρνεις στην επιφάνεια ένα θέμα που αγγίζει κάθε άνθρωπο, εκείνο των συντροφικών σχέσεων. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος σχετίζεσθαι μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται τα πιο βαθιά κι εσωτερικά κομμάτια του εαυτού μας. Ας δούμε πώς βιώνεις εσύ τη δική σου σχέση και ποια εσωτερικά σου κομμάτια έχει αυτή ανακινήσει, κι έπειτα να συζητήσουμε τι μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά και πώς μπορείς να τα δεις με μία νέα ματιά.

Φαίνεται λοιπόν Σία μου ότι κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που βιώνεις τη σχέση σου με το σύντροφό σου τον τελευταίο καιρό. Μας λες ότι νόμιζες ότι ο σύντροφός σου σε ήθελε, και θα κάνω μια μικρή παύση εδώ, ώστε να μείνουμε λίγο σε αυτό και να δούμε πώς αισθάνεσαι. Θα ήθελα να σε προσκαλέσω να συνδεθείς λίγο παραπάνω με τα επιμέρους σημεία της εμπειρίας σου που μας καταθέτεις, γιατί έχω την αίσθηση ότι κάπως πολύ σύντομα και συνοπτικά την προσεγγίζεις, κι έχω την έννοια μου να μη χαθεί το νόημα που ίσως αυτά κρύβουν. Διαβάζοντας λοιπόν αυτή τη φράση σου εγώ αισθάνομαι απογοήτευση, θλίψη, ίσως και μία έκπληξη καθώς κάτι που φαίνεται να πίστευες γκρεμίστηκε ξαφνικά, και αναρωτιέμαι πώς είσαι σε σχέση με αυτό? Αυτό το «νόμιζα ότι με θέλει» μου κάνει εντύπωση και αναρωτιέμαι αν κάτι άλλαξε  στη στάση του συντρόφου σου ή αν αυτό που άλλαξε είναι η δική σου αντίληψη σε σχέση με τη στάση του. Αυτό ίσως σε βοηθήσει να δεις λίγο πιο ολοκληρωμένα την εικόνα της σχέσης σου και να καταλάβεις ποια είναι η δυναμική της. Εν ολίγοις άλλαξε ο σύντροφός σου ή άλλαξε ο τρόπος που εσύ τον βλέπεις?

Παράλληλα θα ήθελα να σε προσκαλέσω να δεις λίγο παραπάνω αυτό το «με θέλει» και να διερευνήσεις τι σημαίνει αυτό για εσένα. Αναρωτιέμαι αν αναφέρεσαι αποκλειστικά και μόνο στον ερωτικό πόθο μέσα από αυτή την έκφραση, ή αν αυτό περιλαμβάνει κι άλλες εξίσου σημαντικές ποιότητες μιας σχέσης όπως η αγάπη, η φροντίδα, η αποδοχή, το νοιάξιμο. Σκέφτομαι πως αν αυτές οι ποιότητες λείπουν από τη σχέση και δεν αναπτυχθούν αμοιβαία κι από τα δύο πρόσωπα, τότε ίσως ο ερωτικός πόθος που κυριαρχεί στην αρχή να μην είναι αρκετός για να μπορέσει η σχέση να λειτουργήσει στην πορεία. Δεν ξέρω αν αυτή η σκέψη μου σε πηγαίνει κάπου και έχει κάποιο νόημα για εσένα…

Αμέσως μετά μας λες ότι ο σύντροφός σου σε μειώνει και ότι η αυτό-εκτίμησή σου έχει πιάσει πάτο. Θα ήθελα και πάλι να σταθώ στο συναίσθημα σου σε σχέση με αυτό, καθώς φαντάζομαι πόσο πολύ μπορεί να πονάει κάτι τέτοιο. Με τον τρόπο που το γράφεις μου δημιουργείται μια εικόνα την οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Βλέπω λοιπόν τη Σία σαν ένα μικρό πλάσμα, αδύναμο και τσακισμένο και απέναντι της το σύντροφό σου σαν ένα τεράστιο παντοδύναμο πλάσμα, κι αυτή η εικόνα με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν σχετίζεσαι σε καμία περίπτωση ισότιμα με το σύντροφό σου.

Σκέφτομαι όμως παράλληλα ότι αυτές οι διαστάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση οι πραγματικές. Και ίσως για να μπορέσεις να αντιληφθείς τις πραγματικές σου διαστάσεις να πρέπει να κοιτάξεις καλύτερα στον καθρέφτη τη Σία, να τη γνωρίσεις, να μάθεις τη δύναμή της, και να καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι πάντοτε σταθερά στην πραγματικότητα και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επέμβει στο μέγεθός σου και να το μειώσει. Κοίταξε τον εαυτό σου μέσα από τα δικά σου μάτια κι επέτρεψε του να δει ολόκληρη την εικόνα. Κι αυτόν τον καθρέφτη που θα σε βοηθήσει να δεις την αλήθεια σου ίσως θα μπορούσες να τον βρεις στο πρόσωπο ενός επαγγελματία μέσα στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης που θα σου δώσει όλη την ασφάλεια και την αποδοχή που χρειάζεσαι για να σε γνωρίσεις και να σε αγαπήσεις.

Ελπίζω να σου δώσεις αυτή την ευκαιρία γιατί πραγματικά το αξίζεις, κι ας είναι η επικοινωνία μας η αρχή της. Για ό, τι παραπάνω χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories