Ψtalk: “Ο αδερφός μου αποφεύγει να βρει δουλειά”
Ψtalk: “Ο αδερφός μου αποφεύγει να βρει δουλειά”

Ψtalk: “Ο αδερφός μου αποφεύγει να βρει δουλειά”

 Γεια! Ήθελα να έχω μία γνώμη από εσάς. Πρόκειται στην ουσία για τον αδερφό μου. Δεν γνωρίζω το λόγο που κάθε φορά αποφεύγει να εργαστεί ή όποιες προσπάθειες έχω κάνει για να τον προτρέψω εκεί, τις απέφυγε με έντονο τρόπο. Οπότε σταμάτησα να του αναφέρω το θέμα “εργασία” χωρίς όμως να παύει να είναι σημαντικό πρόβλημα στο σπίτι, γιατί εκείνος μένει με τους γονείς μας που είναι άνεργοι και τα βγάζουν απελπιστικά δύσκολα και συνεχώς λαμβάνουν βοήθεια από δικούς μας ανθρώπους. Δεν είναι τεμπέλης γιατί συνεχώς καταπιάνεται με δικά του πράγματα και χειροτεχνίες (οπότε είναι συνεχώς εν κινήσει), όμως δεν ξέρω αν αυτό προκύπτει από παλαιότερες καταστάσεις που πέρασε και ήταν δύσκολες π.χ. δεν είχε τις καλύτερες αναμνήσεις από τη δουλειά του μπαμπά μου που τον βοηθούσε παλαιότερα, είχαν πολλές συγκρούσεις και καθόλου επικοινωνία, με αποτέλεσμα πολλά νεύρα. Επίσης σ’ ένα εργοστάσιο ήταν κάποιοι αλλοδαποί και έκαναν σαν κλίκα που έλεγαν λόγια για εκείνον, ενώ ο εργοστασιάρχης ήθελε να τον κάνει προϊστάμενο, καθώς είδε τις ικανότητες και τον ηγετικό χαρακτήρα του. Τελευταία εργασία του ήταν σ’ ένα σούπερ μάρκετ αποθηκάριος ορισμένου χρόνου. Όμως εκεί ήταν όλα καλά. Έχει πολλά χαρίσματα και ικανότητες και τον θαυμάζω. Λίγο να εκτιμούσε αυτά που έχει, τώρα θα ήταν και αυτός καλύτερα στον εργασιακό τομέα, αλλά και στο σπίτι στο οικονομικό θέμα θα ήταν πολύ καλύτερα. Τι μπορώ να κάνω για τον βοηθήσω να το ξεπεράσει; Σίγουρα δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε συζήτηση να επισκεφθεί ψυχολόγο, οπότε πρέπει κάτι να κάνω εγώ στα κρυφά. Παρεμπιπτόντως, εγώ μένω σε άλλη περιοχή με τον άντρα μου, οπότε δεν έχω άμεση επαφή με το σπίτι των γονιών μου (στο οποίο μένει και ο αδερφός μου). Ευχαριστώ πολύ!

Από την: Έρικα


Καλησπέρα Έρικα.

Από αυτά που γράφεις αντιλαμβάνομαι πως ανησυχείς έντονα για την κατάσταση του αδερφού σου και την έλλειψη κινητοποίησής του σε σχέση με την εύρεση εργασίας. Αναφέρεις πως οι γονείς σου αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που καθιστά την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος απαραίτητη.

Πιστεύεις όμως, ότι μπορείς να κάνεις κάτι εσύ στα κρυφά για να τον βοηθήσεις;

Σίγουρα, ο αδερφός σου μπορεί να έχει τους δικούς του λόγους, για τους οποίους δε θέλει να εργαστεί, αλλά αν δε θέλει εκείνος να το κάνει, μπορεί κάποιος άλλος να τον “αναγκάσει”;

Ανέφερες πως είναι αρνητικός στην ιδέα παραπομπής σε κάποιον ψυχολόγο, συνεπώς πιστεύεις ότι θα ήταν ίσως εφικτό να τον προσεγγίσεις εσύ και να του μιλήσεις για το θέμα; Έχεις προσπαθήσει να διερευνήσεις το τι σκέφτεται για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και για την πορεία του στο επαγγελματικό κομμάτι; Μπορείς να του μιλήσεις για το ότι πιστεύεις στις ικανότητές του και στα προσόντα του για να αναζητήσει μια εργασία, γεγονός που μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει και θετικά στο πώς θα εκλάβει την προσέγγισή σου, η οποία απορρίπτεται με έντονο τρόπο όπως είπες.

Επίσης, θεωρώ πως θα είχε νόημα να του επισημάνεις τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειας και την ανάγκη για κάποια ενίσχυση από τη στιγμή που λαμβάνει στήριξη από άλλους.

Καταλαβαίνω πως νιώθεις έντονα την ανάγκη να βοηθήσεις, αλλά έχε στο μυαλό σου πως δε μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον χωρίς να το επιθυμεί.

Ελπίζω η συζήτηση με τον αδερφό σου να τον βοηθήσει να κινητοποιηθεί στο κομμάτι της εργασίας και να ανακουφιστείς σύντομα.

Μπορείς να μου στείλεις για ό,τι χρειαστείς.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories