Ψtalk:”Νιώθω συνεχώς φόβο για όλα”

Ψtalk:”Νιώθω συνεχώς φόβο για όλα”

Νιώθω συνεχώς φοβία για όλα. Φοβάμαι τα ύψη, φοβάμαι μη φάω κάτι και πάθω αλλεργικό σοκ, φοβάμαι να μπω σε αεροπλάνο, φοβάμαι συνεχώς κι έχω κουραστεί τόσο πολύ! Μακάρι να σταματούσε!

Από την: Σίσσυ


Αγαπητή Σίσσυ,

Δε σε γνωρίζω, αλλά από τον τρόπο που περιγράφεις το ζήτημα που σε απασχολεί, καταλαβαίνω πως σε επηρεάζει σημαντικά στην λειτουργικότητά σου. Είναι όντως πολύ ψυχοφθόρο να βιώνεις συνεχώς ένα αίσθημα φόβου. Μιλάς για φοβία για “όλα”, συνεπώς καταλαβαίνω πως πρόκειται για ένα συναίσθημα που έχει γενικευτεί σε πολλά πεδία της ζωής σου.
Αναρωτιέμαι όμως, και πιστεύω πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης, πώς αναδύθηκε αυτό το συναίσθημα και ξεκίνησε να σε ακολουθεί στην καθημερινότητά σου. Συνδέεται με κάποια περίοδο-συμβάν που σε επηρέασε, πυροδοτείται από συγκεκριμένες ερεθίσματα ή σχέσεις που βιώνεις εσύ; Φαντάζομαι πως υπήρξε ή υπάρχει ακόμα, ένας εκλυτικός παράγοντας, κάτι το οποίο προκαλεί τις φοβίες σου. Ίσως σχετίζεται με το περιβάλλον σου, τα πρόσωπα με τα οποία συναναστρέφεσαι, πράγματα που “κουβαλάς” ή καταστάσεις που βιώνεις; Επιπλέον, πόσο καιρό διαρκεί αυτή η κατάσταση; Αποτελεί μία χρόνια περίοδο ή είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα; Φαντάζομαι πως αν την αντιμετωπίζεις καιρό, είναι πολύ πιο δύσκολο να τη διαχειριστείς πλέον.
Είναι πολλά τα στοιχεία, τα οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια έγκυρα συμπεράσματα σε σχέση με τους παράγοντες που σε οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και στη συντήρηση αυτής, όπως επίσης και στην ιδανική αντιμετώπισή της. Σκέφτομαι λοιπόν, αν έχεις σκεφτεί ποτέ να μιλήσεις εκτενέστερα και πιο συστηματικά με κάποιον ειδικό που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.
Εφόσον μιλάμε για έντονα συμπτώματα και αρκετά σοβαρά για εσένα (π.χ. φόβος κατά τη διάρκεια του φαγητού για πιθανό αλλεργικό σοκ) θα πρότεινα αν τελικά αποφασίσεις να σκεφτείς την επίσκεψη σε ειδικό, να αναζητήσεις πληροφορίες σε σχέση με τα οφέλη της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των φοβιών.
Σίγουρα, μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας να βιώνουμε κατά καιρούς φόβους που τους αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, αλλά όταν οι φόβοι αυτοί γενικεύονται σε διαφόρους τομείς και πλήττουν σοβαρά την καθημερινότητά μας, η διαχείρισή τους αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Αν λοιπόν, θεωρείς ότι έχεις ανάγκη από μία άμεση λύση, ζήτα συστηματική βοήθεια!
Εύχομαι να ανακουφιστείς σύντομα. Να είσαι καλά και στείλε μου για οτιδήποτε θελήσεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories