in

Ψtalk: “Νιώθω πως πλέον δεν μπορώ να διαχειριστώ τα ψυχικά μου τραύματα”

Aπαντά η Φένια Διακουμή, Ψυχολόγος

Νιώθω πως πλέον δεν μπορώ να διαχειριστώ τα ψυχικά μου τραύματα και συνειδητοποιώ πως ενδεχομένως η κατάθλιψη να με συντροφεύει εδώ και χρόνια. Νομίζω πως είμαι πολύ καταπιεσμένη τελικά και εγκλωβισμένη μέσα στο σώμα και στο μυαλό μου. Γνωρίζω πως θα με βοηθούσε να επισκεφτώ κάποιον ειδικό και να κάνω ψυχοθεραπεία όμως κάθε φορά που αποφασίζω να ζητήσω βοήθεια, δεν καταλαβαίνω το γιατί αλλά κάνω πίσω. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα ή όπως ονομάζεται αυτό που βιώνω, νιώθω ότι είναι σε έξαρση εδώ και λίγους μήνες. Είμαι όμως εξαντλημένη και δεν μπορώ να διαχωριστώ και να ανταπεξέλθω στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις μου ως εργαζόμενη, ως κόρη, ως φίλη, ως άνθρωπος στην κοινωνία. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, ελπίζω να μη σας κούρασα.

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε από καρδιάς  για το μοίρασμα και την εμπιστοσύνη σου.

Είναι  πολύ σημαντικό το γεγονός ότι  έχεις καταφέρει, όχι απλά να αναγνωρίσεις την κατάσταση αλλά να την κοιτάξεις κατάματα. Γνωρίζεις τις επιπτώσεις που επιφέρει  στην καθημερινότητά σου, έχεις την ικανότητα να την προσδιορίσεις  χρονικά, εμπιστεύεσαι την δυνατότητα παροχής βοήθειας και στήριξης από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Με άλλα λόγια, δεν βρίσκεσαι σε κάποιο στάδιο αντίστασης, όπου συχνά μειώνεται η σημασία και η επίδραση μιας δύσκολης κατάστασης, προκειμένου να μην θεωρείται απαραίτητη η βοήθεια από έναν επαγγελματία. Αντιθέτως, προσανατολίζεσαι ήδη προς την λύση, την ανακούφιση, την βελτίωση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μπορεί να επιφέρει μία σειρά αλλαγών.

Όπως αναφέρεις αισθάνεσαι εξαντλημένη. Ίσως, λόγω αυτής της εξάντλησης να φαντάζει στο μυαλό σου κουραστική και επίπονη η διαδικασία. Γιατί  σίγουρα είναι μία πράξη η οποία χρειάζεται δύναμη αλλά στο τέλος της ημέρας, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Η ψυχοθεραπεία είναι μία πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας, μια σπουδαία κίνηση αυτοφροντίδας, η οποία αντανακλάται και στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας.  Και εσύ, μοιάζεις για άνθρωπος που ενδιαφέρεσαι να φροντίσεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά και τις σχέσεις σου με τους σημαντικούς άλλους  και να τιμήσεις  τις επιλογές σου και τους ρόλους τους οποίους έχεις αναλάβει, της εργαζόμενης, της κόρης, του ενεργού μέλους ενός κοινωνικού συνόλου.

Θα έλεγα ότι είναι λίγο άδικο να μην διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό μας. Να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε και μας αξίζει στην καθημερινότητά μας. Δεν θα το χαρακτήριζα λάθος, θα το χαρακτήριζα άδικο. Γιατί είμαστε πλάσματα μοναδικά με ξεχωριστά χαρίσματα και ποιότητες. Σίγουρα διανύουμε περιόδους που αισθανόμαστε ότι μία τέτοιου είδους πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας φαντάζει λιγότερο σημαντική σε σχέση με την ανάγκη μας  για επιβίωση, για άμεση  ανταπόκριση στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Που βάζουμε σε προτεραιότητα την φροντίδα των άλλων και παραμελούμε την δική μας. Περιόδους που αισθανόμαστε ότι τα  ψυχικά μας αποθέματα έχουν εξαντληθεί, και αυτή τη μοναδικότητά μας  δεν μπορούμε να τη δούμε καθαρά, όμως είναι εκεί, υπάρχει και μας καλεί να την αγκαλιάσουμε, μας καλεί να ανασάνουμε. Πρώτα πρέπει να πάρουμε ανάσα εμείς ώστε να μπορέσουμε δώσουμε πνοή σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο. Πρώτα ανάσα εμείς.

Στο ταξίδι αυτό, πέρα από τον εαυτό μας που είναι πάντα ο καλύτερος μας σύμμαχος  υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας  που μπορούν να σταθούν συμπαραστάτες.  Εσύ, έχεις ξεκινήσει ήδη αυτή την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας την κατάσταση και αυτό είναι ένα σημαντικό δώρο που κάνεις στον εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι  γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα τον εαυτό σου και τις ανάγκες του. Δώσε του χώρο και χρόνο και πιστεύω ότι το επόμενο βήμα που θα κάνεις  θα είναι μόνο προς όφελός σου. Οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να πράξεις, μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να το αλλάξεις, να κρατήσεις ότι είναι κατάλληλο και να πετάξεις οτιδήποτε ακατάλληλο. Όπως λέει και η Virginia Satir, είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου και για αυτό μπορείς να τον οργανώσεις.

Ελπίζω να λόγια μου να ήταν βοηθητικά. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

 

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Τι μπορεί να σημαίνει το ιχνογράφημά μου;”

Ψtalk: “Ο σύντροφός μου επικοινωνεί τακτικά με την πρώην του”