Ψtalk:”Νιώθω πως δεν είμαι αποδεκτή από τον περίγυρο μου και δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνω”

Ψtalk:”Νιώθω πως δεν είμαι αποδεκτή από τον περίγυρο μου και δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνω”

Θέλω να μοιραστώ την κατάσταση την οποία βιώνω σχεδόν από την αρχή του καλοκαιριού. Είμαι 16 και δεν έχω παρέες. Έχω μια κολλητή αλλά αυτό δεν αρκεί ώστε να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε κλαμπ και να διασκεδάζουμε όπως όλοι οι υπόλοιποι. Βλέπω τους συμμαθητές μου να βγαίνουν κάθε μέρα, να πηγαίνουν στη θάλασσα με τους φίλους τους κι εγώ έχω να βγω από το σπίτι σχεδόν δύο εβδομάδες. Το μόνο που κάνω αυτό τον καιρό είναι να βλέπω σειρές για να περνάει η ώρα και να ξεχνιέμαι. Όταν όμως βλέπω δημοσιεύσεις στα social media αρχίζω να ρωτάω τον εαυτό μου τι λάθος κάνω και δεν μπορώ να είμαι σαν τους άλλους. Νιώθω πως δεν είμαι αποδεκτή από τον περίγυρό μου και πως ευθύνομαι για αυτό χωρίς όμως να γνωρίζω τι πρέπει να κάνω. Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτό αν και νομίζω πως οι κοντινοί συγγενείς μου έχουν καταλάβει ότι δεν έχω παρέες. Τις τελευταίες μέρες προσπαθώ να κάνω διατροφή και γυμναστική για να βελτιώσω τον εαυτό μου και να χτίσω ένα καλύτερο σώμα. Μερικές φορές πιστεύω πως η εμφάνισή μου, ο χαρακτήρας μου ακόμα και τα ρούχα μου μπορεί να είναι η αιτία που δεν μπορώ να ενταχθώ σε μια παρέα.

Από την: Ειρήνη


Αγαπητή μου Ειρήνη,

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη σου και για το βήμα που έκανες να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Με απόλυτη σιγουριά μπορώ να σου πω ότι στην εφηβεία δεν υπάρχει κανένας που δεν έχει αναρωτηθεί έστω μία φορά αν είναι αρεστός στους γύρω του όπως και κανένας που νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος με την εικόνα του.

Τα social media απεικονίζουν μία πλευρά του εαυτού μας η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε είναι ρεαλιστική. Αποτελούν μία εξιδανικευμένη, ωραιοποιημένη και σχεδόν πλαστή πραγματικότητα η οποία δεν αντανακλά την πραγματική μας εικόνα παρά μόνο τις στιγμές που εμείς επιλέγουμε να δημοσιοποιούμε με στόχο την αποδοχή των άλλων. Αυτό φυσικά προκαλεί ενοχές για το ότι οι δικές μας ζωές δεν είναι τόσο τέλειες κι αψεγάδιαστες όσο των άλλων.

Μην πέφτεις στην παγίδα να συγκρίνεσαι με τους γύρω σου γιατί ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και προικισμένος με διαφορετικά χαρίσματα και ταλέντα. Μάθε να εκτιμάς αυτά που έχεις στη ζωή σου, να επικεντρώνεσαι στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου κι όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα με τον κόπο και την προσπάθειά σου. Πίστεψε με, αυτό που πραγματικά ελκύει τους άλλους σε σένα δεν είναι αυτά που φοράς και αυτά που λες αλλά αυτό που πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου.

Από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάς ότι οι στιγμές που περνάμε μόνοι μας είναι δημιουργικές και ωφέλιμες για την προσωπική μας ανάπτυξη. Ορισμένες δραστηριότητες όπως η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, η ζωγραφική, το διάβασμα και οτιδήποτε σε ευχαριστεί να κάνεις μόνη σου, σου δίνει την ευκαιρία να καλλιεργείς δεξιότητες και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου.

Επιπλέον, θα σε συμβούλευα να αρχίζεις να αξιοποιείς δημιουργικά τον ελεύθερο σου χρόνο με το να ξεκινήσεις ένα χόμπι ή ένα άθλημα που αγαπάς το οποίο θα σου δώσει ικανοποίηση και θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα σου. Τα προγράμματα εθελοντισμού ή τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών (Erasmus) μπορούν να σε βοηθήσουν να προσφέρεις για το κοινό καλό αλλά και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους με κοινά γούστα, ενδιαφέροντα κι ευαισθησίες.

Το να δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον στη γνώμη των άλλων με θετική αύρα και καλή διάθεση θα τους βοηθήσει να ανοιχτούν και να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χώρο σε ανθρώπους και παρέες που σε πιέζουν και δεν σε κάνουν να νιώθεις άνετα. Να ακούς, να σέβεσαι και να αντιλαμβάνεσαι τα όρια σου.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι να μην φοβάσαι να εκφράζεσαι μέσω του προσωπικού σου στυλ. Μόνο τότε θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν οι πραγματικοί σου φίλοι και τα άτομα που  ταιριάζουν στο χαρακτήρα σου και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

Ελπίζω πραγματικά να σου φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου και για οτιδήποτε χρειαστείς μην διστάσεις να ξαναστείλεις μήνυμα οποιαδήποτε στιγμή.

Είμαστε στη διάθεση σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories