Ψtalk: “Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος”

Ψtalk: “Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος”

Δεν ξέρω αν μπορώ να βάλω σε ένα γραπτό κείμενο τις σκέψεις μου, γιατί νιώθω το μυαλό μου ένα κουβάρι, αλλά θα προσπαθήσω.
Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος. Στο παρελθόν έχω περάσει νευρική ανορεξία και εφηβική κατάθλιψη, έκανα 4 χρόνια ψυχοθεραπεία και με είχε βοηθήσει πολύ τα πρώτα χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο ένιωθα απλά ότι κάθε θεραπεία ήταν σαν ένα προσωρινό μπάλωμα μέχρι την επόμενη. Τους τελευταίους 4 μήνες αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε κινούμενη άμμο κι όσο προσπαθώ να βγω άλλο τόσο αυτή με καταπίνει. Δεν μπορώ πλέον να διαχειριστώ την καθημερινότητα μου. Από τη μια νιώθω ένα κενό και σε στιγμές νιώθω ότι κατακλύζομαι απ’ ό τι αρνητικό συναίσθημα υπάρχει. Έχω έντονες τάσεις απομόνωσης, νιώθω ένα βάρος, ανίκανη να βοηθήσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Νιώθω πάρα πολύ κουρασμένη όλη την ώρα, δεν απολαμβάνω πλέον τίποτα, δεν με κάνει να νιώθω τίποτα. Με πιάνουν τα κλάματα πάρα πολλές φορές μες τη μέρα, φαινομενικά χωρίς λόγο. Δεν έχω πλέον κουράγιο για τίποτα. Κι αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι ότι άρχισα να έχω αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Είχα πολλά χρόνια να σκεφτώ έτσι και με τρομάζει πολύ.

Από την: Φ


Αγαπητή Φ,

Εύχομαι να είσαι καλά και ευχαριστούμε για το μήνυμα σου. Θα ξεκινήσω από τους αυτοκτονικούς ιδεασμούς που περιγράφεις και σου δημιουργούν συναισθήματα τρόμου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να απευθυνθείς άμεσα σε έναν ψυχίατρο και να ζητήσεις βοήθεια. Επίσης απευθύνσου σε ένα κοντινό σου άτομο που νιώθεις καλά να του εμπιστευτείς όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Υπάρχει επίσης 24ωρη γραμμή υποστήριξης και παρέμβασης για αυτοκτονικούς ιδεασμούς 1018.

Στο παρελθόν αναφέρεις ότι έχεις κάνει ψυχοθεραπεία και σε είχε βοηθήσει πολύ. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που άλλαξε και πλέον αντιλαμβάνεσαι την θεραπεία σαν προσωρινό μπάλωμα μέχρι την επόμενη; Μήπως δεν έχεις βρει τον κατάλληλο/η θεραπευτή; Ποια ήταν η περίοδος εκείνη που ένιωσες καλά και άνετα μέσα στην θεραπεία; Τι είχες καταφέρει μέσω αυτής;  Όσα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις κι αν έχεις και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, μπορείς να θυμηθείς τι ήταν αυτό που σου έδινε ελπίδα στο παρελθόν;

Ο ψυχοθεραπευτής και ο ψυχίατρος είναι εκεί να σε ακούσουν, να σε κατανοήσουν χωρίς ίχνος επίκρισης. Το ότι έγραψες εδώ είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει ότι έχεις ανάγκη να ζητήσεις βοήθεια. Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου όπως έκανες στο παρελθόν το αξίζεις. Όλες οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα αν τα μοιραστείς με κάποιον ειδικό άμεσα θα νιώσεις ανακούφιση και κατανόηση.

Θυμήσου ότι τα συναισθήματα είναι προσωρινά έρχονται και φεύγουν και δεν είναι μόνιμα. Ακόμη και όταν βιώνεις συναισθήματα απελπισίας μέσω της θεραπείας θα καταφέρεις να μάθεις τρόπους να τα διαχειρίζεσαι και τα να αντιμετωπίζεις καθώς και να αποκτήσεις μία νέα προοπτική για το μέλλον. Να προσέχεις τον εαυτό σου, να κάνεις τακτικά υγιεινά γεύματα, η άσκηση είναι επίσης σημαντική για την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της συναισθηματικής σου ευεξίας. Αφιέρωσε χρόνο να είσαι γύρω από ανθρώπους με θετικές επιρροές στη ζωή σου και με αυτούς που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια. Ανακάλυψε διασκεδαστικά πράγματα να κάνεις, ίσως εθελοντικές δραστηριότητες που δίνουν την αίσθηση κάποιου σκοπού. Όταν κάνεις πράγματα που θεωρείς ικανοποιητικά για εσένα, θα αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου και αυτά τα συναισθήματα απόγνωσης είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν. Προσπάθησε να βρεις προσωπικούς τρόπους για να ανακουφίσεις τα επίπεδα άγχους. Εκτός από την άσκηση, μπορείς να κάνεις διαλογισμό, χρησιμοποιώντας αισθητηριακές στρατηγικές για να χαλαρώσεις και να εξασκηθείς σε απλές ασκήσεις αναπνοής.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και όσον αφορά την ψυχική υγεία για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, ειδικά όταν αφορά αυτοκτονικούς ιδεασμούς χρειάζεται άμεσα επαφή με κάποιον ψυχίατρο για να καθοδηγήσει σωστά και με επάρκεια το άτομο με σκοπό να δοθεί η καλύτερη θεραπεία και η καλύτερη βοήθεια στο άτομο.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories