in

Ψtalk: “Νιώθω ότι έχω συνέχεια πυρετό, κορονοϊό και καρκίνο”

Απαντά η Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος

Νιώθω ότι έχω συνέχεια πυρετό, ότι έχω κορονοϊό και ότι έχω καρκίνο.

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

σ’ ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Καταλαβαίνω πως υπάρχει μία συνεχή ανησυχία για την ύπαρξη σωματικών προβλημάτων. Φαντάζομαι πως αυτό το αίσθημα σού είναι πολύ δυσάρεστο και σου προκαλεί άγχος μήπως διαγνωσθείς με κάποια από αυτές τις ασθένειες. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να σε βοηθήσω όσο μπορώ.

Αρχικά, από αυτό που μου λες αντιλαμβάνομαι πως έχεις την αίσθηση ότι έχεις πυρετό άρα στην πραγματικότητα δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σου. Τι νιώθεις εκείνη την ώρα που έχεις αυτήν την αίσθηση; Συνήθως όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένης συναισθηματικής έντασης ή βιώνουμε έντονο άγχος είναι συχνό να βιώσουμε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως να νιώθουμε πως ζεσταινόμαστε, να αυξάνονται οι παλμοί μας, μπορεί να νιώσουμε  αδυναμία κ.α. Οπότε, τις στιγμές που νιώθεις πως έχεις πυρετό πάρε ένα λεπτό και σκέψου τι είναι αυτό που σκέφτεσαι και σε αναστατώνει εκείνη την ώρα.

Θα ήθελα δηλαδή, να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είναι αυτό που νιώθεις και σε προβληματίζει. Τι είναι αυτό που νιώθεις και σου δίνει την εντύπωση ότι έχεις ή καρκίνο ή κορονοϊό; Υπάρχει κάποιο οργανικό σύμπτωμα που να σε θορυβεί; Όταν νιώθεις ότι έχεις πυρετό τι αισθήσεις παρατηρείς ότι βιώνεις; Αυτή η αίσθηση του να ανεβάζεις πυρετό είναι συμβατή με την σωματική σου κατάσταση εκείνη την ώρα ή απλώς αναφέρεσαι σε φόβο μην τυχόν νοσείς από αυτές τις δύο ασθένειες; Αν ισχύει το δεύτερο, που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτός ο φόβος;

Δε θα ήθελα να κάνω υποθέσεις για τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων, οπότε θα ήθελα την επόμενη φορά που θα έχεις αυτές τις ανησυχίες να μετρήσεις ήρεμα και αργά μέχρι το 10, να πάρεις τρεις βαθιές ανάσες και να εστιάσεις στο σώμα σου, να το παρατηρήσεις, να αντιληφθείς που εστιάζεται η ένταση που νιώθεις και να επεξεργαστείς τι είναι αυτό που σκέφτεσαι και νιώθεις εκείνη την στιγμή. Αν βλέπεις πως η κατάσταση αυτή είναι συνεχής θα μπορούσες να κρατήσεις και κάποιες σημειώσεις σε μορφή ημερολογίου όπου θα καταγράφεις την ημέρα και την ώρα που είχες αυτή την αίσθηση, τα σωματικά συμπτώματα που παρατήρησες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου σε αυτήν την αίσθηση. Αυτό θα σε βοηθήσει σε βάθος χρόνου να αξιολογήσεις τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σου.

Σίγουρα η κατάσταση με την πανδημία που επικρατεί και το πλήθος των προσλαμβανουσών σχετικά με αυτήν είναι λογικό να δημιουργεί στους περισσότερους από εμάς, αν όχι σε όλους, την ανησυχία μήπως κολλήσουμε και νοσήσουμε από τον Covid-19. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αγωνία για την ύπαρξη είτε του κορονοϊού  είτε του καρκίνου θα σου πρότεινα πρώτα-πρώτα να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό ιατρό και να κάνεις κάποιες προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν όντως συντρέχει κάποιος κίνδυνος και να εξαλείψεις την ύπαρξη κάποιας οργανικής αιτίας.

Επίσης, θα σου πρότεινα αγαπητή Μαρία, αν το ήθελες και εσύ να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να του εξηγήσεις αναλυτικότερα τι είναι αυτό που σε προβληματίζει και να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τις σκέψεις που κάνεις και σε οδηγούν στο φόβο της πιθανής ασθένειάς σου όταν έχουν φυσικά αποκλεισθεί οποιεσδήποτε οργανικές αιτίες.

Ελπίζω να σε βοήθησα. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς και στην περίπτωση που θέλεις να επικοινωνήσεις ξανά μαζί μας ώστε να μοιραστείς περισσότερες σκέψεις σου.

What do you think?

11 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η μητέρα μου δεν μου δίνει σημασία όταν της μιλάω”

Ψtalk: “Τον τελευταίο καιρό παθαίνω κρίσεις πανικού και φοβάμαι να κυκλοφορήσω έξω μόνη μου”