Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν είμαι αρκετή.”
Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν είμαι αρκετή.”

Ψtalk: “Νιώθω ότι δεν είμαι αρκετή.”

Καλησπέρα σας. Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα… Το θέμα μου είναι ότι νιώθω,ότι δεν είμαι αρκετή. Είμαι σε μια σχέση εδώ και 3 χρόνια. Αγαπάω τον συγκεκριμένο πρόσωπο. Όμως κάποιες φορές γίνομαι εγωιστρια και ξεροκέφαλη που τον απωθεί κάπως. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει κάποια διαφωνία/τσακωμό. Είμαι αυθόρμητη. Αρκετά μπορώ να πω γιατι μπορεί να ξεστομίσω κάτι λάθος που να πληγώνει τους άλλους ενω δεν το θέλω. Μου είναι δύσκολο όταν είμαι πολύ νευριασμένη να ελέγξω τις σκέψεις που αρνητικές κυρίως κ έτσι λέω πράγματα που μετανιώνω μετά. Προσπαθώ να σκεφτώ θετικά. Να μην επιρεαζομαι εύκολα. Πολλές φορές δεν μπορώ να καταλαβαίνω τους ανθρώπους. Κ μου το είχαν παράπονο και φίλες μου κ το αγόρι μου και αυτό με πληγώνει. Άτομα από το περιβάλλον μου,μου τονίζουν ότι είμαι εγωιστρια και ότι αντιδραω με βάση τα συναισθήματα μου. Χωρίς να σκέφτομαι λογικά. Που ίσως το κάνω δεν ξέρω. Προσπαθώ να καταλάβω αν είμαι όντως έτσι όπως μου λένε οι γύρω μου. Έρχομαι πολλές φορές σε αντίθεση με τον εαυτό μου κ νευριάζω μαζί του για πολλά πράγματα. Όταν μου λένε ότι είμαι έτσι κ αλλιώς μέσα μου δεν συμφωνώ τελείως. Ναι πράττω με το συναίσθημα κ μιλάω με το συναίσθημα. Τις περισσότερες φορές. Μόνο στους άλλους έχω την λογική μου. Δεν ξέρω γιατί το κάνω αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν θέλω να γίνομαι βάρος κανενός. Θέλω να. Είμαι ευχάριστη παρέα. Να περνάνε καλά οι άλλοι μαζί μου. Να σας πω επίσης ότι μου αρέσει όταν είμαι μόνη μου. Έχω καθήσει να συζητήσω με τον εαυτό μου όμως σε μια δυσκολη φάση θα αντιδράσω με το συναίσθημα. Δεν αλλάζει κατι. Πάλι Δεν θα σκέφτομαι λογικά. Δεν ξέρω πια τι να κάνω. Νιώθω κάθε φορά που υπάρχει τσακωμος ανάμεσα σε μένα κ τα κοντινά άτομα να ρίχνω το φταίξιμο σε μένα. Νιώθω ανικανη γι’αυτη τη σχέση. Κ το λέω αυτό, ξέρω δεν είναι ότι καλύτερο,απλά όταν βλέπω ότι ο άνθρωπος που ειναι δίπλα μου ξενερώνει λίγο λίγο, ξενερωνω κ εγω με τον εαυτό μου. Κ λέω κάτι Παλι κάνω λάθος. Είναι πρώτη φορά που είμαι σε μια τόσο μεγάλη σχέση. Δεν έχω και μεγάλη εμπειρία από σχέσεις. Πολλά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Και με ενοχλεί αυτό. Ευχαριστώ.

Από τον/την:Ντιάνα


Γεια σου Ντιάνα,αρχικά σε ευχαριστώ για το μήνυμα σου.

Είναι ένα κείμενο με μεγάλο νόημα που μου μεταφέρει όλο το εύρος των σκέψεων και των ανησυχιών σου. Μου φαίνεσαι ένα κορίτσι με πολύ καλή αντίληψη και μεγάλη ενσυναίσθηση, καθώς νοιάζεσαι πολύ για τα αισθήματα των φίλων και του συντρόφου σου.

Παρόλα αυτά, νιώθω πως υποτιμάς τον εαυτό σου και ότι είσαι σκληρή κριτής του εαυτού σου. Νιώθεις ανεπαρκής και λίγη, ενώ προσπαθείς πολύ για τις σχέσεις σου. Οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν πολύ σημαντική θέση στην ζωή σου για εσένα για αυτό και προσπαθείς να είσαι πάντα αρεστή. Σκέψου όμως πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι κάθε μέρα για 24 ώρες να είμαστε θετικοί και ευδιάθετοι και να μην ερχόμαστε ποτέ σε αντιπαράθεση με τους γύρω μας. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό σου να δρας με το συναίσθημα χωρίς η λογική να φιλτράρει τα λόγια σου και την συμπεριφορά σου σε κάνει ένα αυθεντικό άτομο.Καταλαβαίνω πως ο θυμός που νιώθεις είναι ανεξέλεγκτος και σε δυσκολεύει στην καθημερινότητα σου. Όμως, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι έχεις κάνει το βήμα να αναγνωρίσεις την δυσκολία σου αυτή, που είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν έχεις επίγνωση ενός προβλήματος, δεν μπορείς και να βρεις την λύση του. Υπάρχουν τρόποι να μετριάσεις το αίσθημα θυμού και να περιορίσεις τις εκρήξεις σου.

Σε πρώτη φάση, καλό είναι να διερευνήσεις κάθε πότε και υπό ποιες συνθήκες παρουσιάζεις εκρήξεις θυμού. Είναι πιθανό να υπάρχει ένα μοτίβο πίσω από αυτή σου την συμπεριφορά, για παράδειγμα να θυμώνεις ανεξέλεγκτα όταν είσαι κουρασμένος ή όταν ο φίλος σου θίγει ένα σημαντικό για σένα ζήτημα, και άρα να μπορείς να την προβλέψεις και να την αναχαιτίσεις. Ένας τρόπος περιορισμού του θυμού είναι να αποστασιοποιείσαι από την κατάσταση που προκαλεί την αντίδραση σου, να πάρεις χώρο και χρόνο από το άλλο άτομο. Στην πράξη μπορείς να μετρήσεις μέχρι το 10 και να εισπνεύσεις βαθιά, να σιγομουρμουρίσεις ένα αγαπημένο σου τραγούδι, να πας μια βόλτα, να φανταστείς ένα όμορφο τοπίο. Έτσι, θα μπορέσεις να επεξεργαστείς ξανά το γεγονός και να προετοιμάσεις μια πιο γόνιμη απάντηση.

Τέλος, θα σου πρότεινα, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, να επικοινωνήσεις την δυσκολία σου στα οικεία σου άτομα, να τους εξηγήσεις τι είναι αυτό που βιώνεις και σε κάνει να αντιδράς με έντονο τρόπο χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις. Έτσι, θα τους ζητήσεις να δείξουν κατανόηση και να είναι πιο ανεκτικοί απέναντι σου.Φυσικά, μπορείς να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σε βοηθήσει ουσιαστικά στην παρούσα συναισθηματική δυσκολία. Υπάρχουν μεμονωμένοι συνάδελφοι, αλλά και φορείς που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης σε προσιτή τιμή.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories