Ψtalk: “Νιώθω ενοχές, ντροπή και φόβο. Θέλω να φύγουν όλες αυτές οι σκέψεις..”
Ψtalk: “Νιώθω ενοχές, ντροπή και φόβο. Θέλω να φύγουν όλες αυτές οι σκέψεις..”

Ψtalk: “Νιώθω ενοχές, ντροπή και φόβο. Θέλω να φύγουν όλες αυτές οι σκέψεις..”

Είμαι ένας άνθρωπος με πολύ άγχος. Εδώ και 3μήνες υποφέρω από περίεργες/ κακές σκέψεις, που πιστεύω ότι θα κάνω πράξη. Ήρθαν κάποιες αλλαγές στη ζωή μου και ίσως ήταν το κερασάκι στην τούρτα, για να πάρω την κάτω βόλτα. Ψάχνοντας στο ίντερνετ (δεν μπορούσα να μην ψάξω)κατέληξα στο ότι, ίσως, έχω ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αρχικά, ξεκίνησε με τον φόβο ότι θα θέλω να κάνω κακό στον εαυτό μου, συνέχισε με τον φόβο ότι θα κάνω κακό στους δικούς μου και συνεχίζεται με διάφορες άλλες σκέψεις. Φόβος για σεξουαλική επιθυμία συγγενικών μου προσώπων, χειρονομίες σε μικρά παιδιά και το αποκορύφωμα που με τρελαίνεi είναι ότι μπορεί να με διεγείρουν σεξουαλικά τα ζώα. Έχουμε κατοικίδιο και διάφοροι ήχοι που αναπαράγει, νομίζω πως με ερεθίζουν. Ίσως να ευθύνεται και η περίοδος μου γι’ αυτό και οι ορμόνες μου γενικά. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται συνεχώς και με κάνουν να νιώθω απαίσια. Σκέφτομαι ότι δε θα γίνω ποτέ καλά, ότι δε θέλω να ζω κλπ. Το περιβάλλον μου δε με βοηθάει, όσο θα ήθελα, και νιώθω εντελώς χαμένη. Νιώθω ενοχές, ντροπή  και φόβο. Θέλω να φύγουν όλες αυτές οι σκέψεις…

Β.


Γεια σου Β.

Διάβασα με προσοχή το μοίρασμα σου και σε αισθάνθηκα δυσκολεμένη μέσα στην ζωή σου αυτόν τον καιρό. Έκανες καλά που μοιράστηκες την σκέψη σου καθώς έτσι είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσεις όσα σου συμβαίνουν και να ζητήσεις στήριξη.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μία διάγνωση μέσα από εδώ, ούτε μέσα από το ίντερνετ αλλά και ούτε μέσα από κάποιες έντονες σου σκέψεις. Η διάγνωση θα μπορούσε να γίνει μόνο από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο ειδικό (κατά προτίμηση ψυχίατρο) και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της εικόνας σου.

Θα σου απαντήσω λοιπόν, χωρίς να κοιτάω ή να ψάχνω τη διάγνωση και προσπαθώντας να συνδεθώ με αυτό που περνάς. Οι σκέψεις που κάνεις αυτό το διάστημα ακούγονται πολύ βασανιστικές, αγχωτικές και ίσως τιμωρητικές προς τον εαυτό σου. Νιώθω ότι από πίσω, κρύβουν μεγάλη ενοχή και φόβο σε συνδυασμό με μία πολύ αυστηρή κριτική προς τον εαυτό σου. Πιο πολύ βλέπω ότι μιλάς για φόβο και πως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τη ζωή και τον εαυτό σου. Πιο πολύ αισθάνομαι ότι τίθεται ένα θέμα αποδοχής του εαυτού σου και μία αγωνία απόρριψης από το περιβάλλον σου ή από την ίδια τη ζωή. Περισσότερο απ’ όλα ακούω μια μεγάλη μοναξιά.

Έχω μία εικόνα ότι σε στριμώχνεις και σε παγιδεύεις μέσα στις σκέψεις αυτές, σαν να σε βάζεις στη γωνία και γύρω γύρω γυρνάνε όλες αυτές οι σκέψεις σου, με τρομακτικά σενάρια για σένα. Μπαίνεις μέσα στη δίνη της αυτοαμφισβήτησης κι εκεί ρουφιέσαι. Παρασύρεσαι από τον ρυθμό των σκέψεων και ίσως δεν ξέρεις πως να βγεις από εκεί.

Ίσως να είναι ένας τρόπος να λειτουργείς όταν δυσκολεύεσαι. Ανταποκρίνεσαι στις αλλαγές της ζωής σου με άγχος και αγωνία τα οποία στην πορεία γίνονται ανεξέλεγκτα.

Αναγνωρίζοντας όλα όσα σου συμβαίνουν, είναι μία καλή αρχή για να πάρεις μία απόσταση και να βρεις νέους τρόπους διαχείρισης.Κρατάω πολύ την φράση σου : “ Ήρθαν κάποιες αλλαγές στη ζωή μου και ίσως ήταν το κερασάκι στην τούρτα, για να πάρω την κάτω βόλτα”. Οι αλλαγές στη ζωή μας μπορεί να γίνουν πολύ απαιτητικές και δύσκολες. Μία σημαντική αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να είναι αρκετή για να ανακινήσει μία ολόκληρη αλυσίδα από σκέψεις και συναισθήματα. Οπότε περισσότερο θα ήθελα να σταθώ σε αυτές τις αλλαγές που ήρθαν στη ζωή σου. Αναρωτιέμαι πως ήταν για σένα, πως ένιωσες γι αυτές; πως τις διαχειρίστηκες; τι έκανες με όλα τα συναισθήματα που έφεραν;

Aν τα έβαλες στην άκρη, κάτι που πολύ συχνά κάνουμε, μπορεί αυτές οι σκέψεις που κορυφώθηκαν αργότερα να είναι μία προσπάθεια του οργανισμού σου να σου πει κάτι. Μπορεί να είναι ένα εσωτερικό καμπανάκι που σου ζητάει να σε κοιτάξεις, να σε ακούσεις πραγματικά και να σε φροντίσεις.

Όλα όσα βιώνεις είναι βαριά και δύσκολα και ακούω ξεκάθαρα ότι χρειάζεσαι στήριξη και έναν ασφαλή χώρο όπου θα μπορέσεις να τα αποκωδικοποιήσεις και να δώσεις ένα νόημα σε όλα αυτά. Η ψυχοθεραπεία με κάποιον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσεις για να βρεις την δική σου διαδρομή και να δυναμώσεις τα πατήματα σου.

Θα σου έλεγα να κάνεις το επόμενο βήμα και να ζητήσεις βοήθεια. Να δημιουργήσεις τον χώρο μέσα σου και στη ζωή σου ώστε να σε φροντίσεις όπως ακριβώς χρειάζεσαι.

Εύχομαι καλή συνέχεια!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories