Γειααα σας!
Θα ήθελα να μοιραστώ αυτά που με απασχολούν μαζί σας…Θα τολμούσα να πω πως δεν έχω κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα στην ψυχική μου υγεία. Απλά πιάνω τον εαυτό μου συνεχώς με νευρα και μη μπορώντας να το ελέγξω. Μάλιστα, πολλές φορές θυμώνω με πράγματα που δεν θα έπρεπε (εννοώ ότι μετά που τα σκέφτομαι καθαρά βλέπω πως δεν υπήρχε κάποιος σοβαρός λογος). Α, εκνευρίζομαι απίθανα με διάφορους ήχους από το περιβάλλον μου. Μάσημα τροφής (αυτό είναι βάσανο) , διάφοροι ήχοι από το στόμα γενικότερα ΚΑΙ απεχθάνομαι να ακούω την τηλεόραση από διπλανό δωμάτιο. Επίσης , ζηλεύω ποοοοολυ το αγόρι μου κι αυτός εμένα. Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση μας προφανώς και μας εμποδίζονται έτσι τα ομορφα συναισθήματα.Ίσως έχω κι αλλά να σας πω, θα σταματήσω το βράδυ αν συνεχίσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων κυριοιιιιιιι
Από τον/την:Αρτεμις
Καλησπέρα Άρτεμις, σε ευχαριστούμε για το μοιρασμα της ιστορίας σου.
Αρχικά θα ήθελα να σου πω ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα αξίζει την προσοχή μας και είναι σημαντικό. Αναφέρεις ότι νιώθεις έντονο εκνευρισμό με διάφορους ήχους από το περιβάλλον σου, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό πρέπει να είναι πολυ δύσκολο για εσένα.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει κάποιες μελέτες, σύμφωνα με αυτές, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ,στα άτομα με αυτήν την ευαισθησία, οι ήχοι προκαλούσαν υπερβολική αντίδραση του κέντρου επεξεργασίας των συναισθημάτων, το οποίο βρίσκεται σε μια δομή που λέγεται πρόσθιος φλοιός της νήσου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πάσχοντες είχαν τον πρόσθιο φλοιό της νήσου συνδεδεμένο με δύο άλλες δομές του εγκεφάλου, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι υπόλοιποι εθελοντές.
Επειδή η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος παίζουν ρόλο στην ανάκληση στη μνήμη των εμπειριών του παρελθόντος, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μισοφωνία (η ονομασία που έδωσαν στον εκνευρισμό αυτό) ενδεχομένως να σχετίζεται με πολύ αρνητικά βιώματα που είχαν οι ασθενείς νωρίτερα στη ζωή τους. Παράλληλα εκτός από τον εκνευρισμό αυτό, βιώνεται συνήθως άγχος, φόβος, θυμός, απελπισία, χωρίς να μπορεί το άτομο να τα ελέγξει επαρκώς .
Όπως φαίνεται λοιπόν υπάρχει πιθανότητα να βιώνεις πολλά δυσάρεστα συναισθήματα λόγω αυτού και σε περίπτωση που σε προβληματίσει περισσότερο θα πρότεινα να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο, καθώς οι συνάψεις μπορούν με εξάσκηση να αποδυναμωθούν, ενδυναμώνοντας άλλες. Τέλος μας αναφέρεις ότι υπάρχουν δυσάρεστα συναισθήματα ζήλιας στην σχέση σου και δεν μπορείτε να απολαύσετε την σχέση σας, λυπάμαι πολύ για αυτό. Μπορώ να φανταστώ πως η έλλειψη βαθιάς επαφής και επικοινωνίας με τον σύντροφο σου θα σε εχει επιβαρύνει περισσότερο.
Ελπίζω να κάνεις κάποια στιγμή το βήμα να μιλήσεις περισσότερο ( ως το βράδυ…) με κάποιον ειδικό. Καλή συνέχεια!