in

Ψtalk: “Μου ζήτησε να κάνουμε διάλειμμα στη σχέση μας όμως κουράστηκα να περιμένω”

Aπαντά η Ιωάννα Σεπιάδου, Ψυχολόγος MSc

Μου ζήτησε χρόνο, θέτοντάς το σαν διάλειμμα της σχέσης μας, σε μια φάση που εγώ κάνω νέα αρχή όσον αφορά στην πόλη και στην εργασία. Ούτε πριν μέναμε στην ίδια ούτε τώρα, απλά πλέον σε απόσταση ούτε μιας ώρας. Έχει και εκείνος τα δικά του άγχη αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ εγωιστικό να μην τον νοιάζει να με στηρίξει σε αυτή τη φάση της ζωής μου. Έχω απογοητευτεί και δεν μπορώ να βρω τα πατήματά μου, νιώθω αδύναμη να κάνω το οτιδήποτε, δεν έχω όρεξη, δεν τρώω και πάνω απ΄ όλα, κουράστηκα να έχω στο νου μου τη σκέψη της αναμονής πως κάτι καλό θα συμβεί μεταξύ μας και γενικά ότι αυτό θα έχει καλή κατάληξη. Κουράστηκα να περιμένω… Τι να κάνω;

Από την: Μαρία


Αγαπητή Μαρία,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που θέλησες να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί. Διαβάζοντας με προσοχή όσα μας έγραψες κατανοώ ότι διανύεις μία ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή σου.

Πρώτα απ΄ όλα, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι κάνεις μία νέα επαγγελματική αρχή και αυτό είναι πολύ θετικό. Φαίνεται ότι επιδιώκεις την ανεξαρτησία και παλεύεις γι’ αυτήν, ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξεις τόπο διαμονής. Αυτό δείχνει ότι έχεις μέσα σου την δύναμη για να καταφέρεις πολλά, εάν το επιθυμείς πραγματικά. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στην προσωπική σου ζωή αυτήν την περίοδο φαίνεται πως σε επηρεάζει ψυχολογικά και δεν σε βοηθάει στο ξεκίνημά σου.

Αναφέρεις, Μαρία μου, ότι ο σύντροφός σου σου ζήτησε να κάνετε ένα διάλειμμα στη σχέση σας. Προσωπικά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που τρέφει βαθιά και ουσιαστικά συναισθήματα για εμάς, δεν ζητάει ποτέ χρόνο ως διάλειμμα στη σχέση. Ειδικά σε μία περίοδο που μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη, όπως αυτή που διανύεις εσύ τώρα, ο άνθρωπος μας είναι εκεί για εμάς, ακούει τις ανησυχίες και τα άγχη μας, μας ηρεμεί και λειτουργεί ως καταφύγιο και πηγή δύναμης. Αντιθέτως, το να απομακρυνθεί από εμάς σε μία πιο δύσκολη στιγμή, όπως λες και η ίδια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία εγωιστική στάση. Φαίνεται πως θέτει σε προτεραιότητα τον εαυτό του, ενδιαφέρεται κυρίως για το πώς θα περνάει ο ίδιος καλά και δεν έχει ιδιαίτερη θέληση να ξοδέψει λίγη από την ενέργεια του σε όσα σε απασχολούν. Το μέλλον με έναν άνθρωπο που τηρεί τη συγκεκριμένη στάση θα μπορούσε να είναι αβέβαιο, καθώς δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν στη ζωή.

Ωστόσο, βλέπω ότι η ίδια δικαιολογείς εν μέρει τη συμπεριφορά του, σκεπτόμενη τα δικά του άγχη και τον παράγοντα της απόστασης. Όπως προανέφερα, δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, άλλοτε δικές σου και άλλοτε δικές του ή και συγχρόνως, αλλά η πραγματική αγάπη δίνει δύναμη και θέληση να ξεπεραστούν και δεν επιτρέπει στις όποιες δυσκολίες να απομακρύνουν τους συντρόφους μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και με τον παράγοντα της απόστασης, καθώς τα χιλιόμετρα δεν χωρίζουν εύκολα δύο καρδιές που συνδέονται πραγματικά μεταξύ τους. Άλλωστε, από τα λεγόμενά σου καταλαβαίνω ότι έχετε πλέον μικρότερη απόσταση σε σύγκριση με πριν.

Σκεπτόμενη τα λεγόμενά σου, αναρωτιέμαι μήπως η σχέση  με τον σύντροφό σου είναι περισσότερο σχέση εξάρτησης. Βρίσκεσαι σε μία περίοδο που τα πάντα (τόπος διαμονής, επάγγελμα) είναι νέα στη ζωή σου με εξαίρεση τη σχέση σου. Η σχέση σου θα μπορούσε να είναι το πιο σταθερό πράγμα που διαθέτεις αυτήν τη στιγμή έχοντας μέσα σου προσδοκίες για μία θετική έκβαση. Καθώς όλα είναι καινούρια τώρα στη ζωή σου, προσπαθείς να στηριχτείς ακόμη περισσότερο στη σχέση σου, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει τόσο γερές βάσεις. Η δύσκολη αυτή περίοδος, ίσως, να μην σε βοηθάει να δεις καθαρά ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για εσένα. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να προσπαθήσεις να γίνεις ανεξάρτητη και όσον αφορά στην προσωπική σου ζωή, να βασιστείς στο δικό σου εαυτό και στις δικές σου δυνάμεις. Τότε μπορεί να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι που είναι πιο σωστό για εσένα. Αυτό το μονοπάτι μπορεί να σου φέρει στο διάβα του τον άνθρωπο που είναι για εσένα, είτε πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο στη ζωή σου είτε για κάποιο που ήδη υπήρξε. Δεν χρειάζεται να περιμένεις ζώντας μέσα στη αβεβαιότητα και εξαντλώντας τα ψυχικά σου αποθέματα. Η ζωή είναι μπροστά σου και ο κατάλληλος άνθρωπος για εσένα θα έρθει όταν δεν θα τον περιμένεις!

Αυτές ήταν οι σκέψεις και οι απόψεις μου πάνω σε αυτά που σε απασχολούν και σε προβληματίζουν. Ελπίζουμε να σε βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και σύντομα να βρεις μέσα σου τη γαλήνη.

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Έχω εμμονή με τις ερωτικές μου σχέσεις γιατί φοβάμαι ότι θα τις χάσω”

Ψtalk: “Είμαι 25 και δεν έχω κάνει ποτέ σχέση. Νιώθω ότι κάνω κάτι λάθος”