in

Ψtalk: “Μου δημιουργούν τρομερό άγχος όλα αυτά που παρακολουθώ στις ειδήσεις”

Απαντά η Αθανασία Παλέντζα, Ψυχολόγος

Καλησπέρα. Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθώντας όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας με τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, τις καταγγελίες, έχω αρχίσω να αγχώνομαι και να φοβάμαι. Από τη μια, θέλω να ενημερώνομαι καθημερινά για τις εξελίξεις και να αγωνίζομαι για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, αλλά από την άλλη νιώθω πως μου κάνει κακό η τόση ενημέρωση. Προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από τις ειδήσεις αλλά είναι δύσκολο διότι ακολουθώ αρκετούς λογαριασμούς στο ίνσταγκραμ που δημοσιεύουν τις ειδήσεις αυτές. Είμαι σε μια κατάσταση «ναι μεν, αλλά…». Θέλω να σπουδάσω στην Αθήνα, την λατρεύω σαν πόλη, όμως με τρομάζει. Δε θέλω να αποτρέψω τον εαυτό μου να ακολουθήσει τα όνειρα και τους στόχους του. Η αλήθεια είναι πως είχα και δυο-τρεις εφιάλτες όσον αφορά στο θέμα του βιασμού και της κακοποίησης. Έχω απίστευτο άγχος και απερίγραπτο φόβο. Δε θέλω να νιώθω έτσι. Τι έχετε να μου προτείνετε; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Υ.Γ: μπράβο σας! Υπέροχος λογαριασμός/σάιτ. Θέλω να ασχοληθώ με τον τομέα της ψυχολογίας όποτε μου είναι αρκετά χρήσιμος και στην καθημερινότητά μου αλλά και για τις σπουδές μου.

Από την: Αθηνά


Αγαπητή Αθηνά,

σ’ ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σου, για το μοίρασμα και τα καλά σου λόγια.

Η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις πλέον κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς. Αντίστοιχα, υπάρχει και πολύ γρήγορη (και σχεδόν άμεση πολλές φορές) μετάδοση της πληροφορίας, κυρίως μέσω του ίντερνετ. Επιπλέον, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουν συνήθως την τάση να δημοσιοποιούν περισσότερο τα αρνητικά γεγονότα, σε σχέση με τα θετικά. Οπότε, από τη μια μεριά, είναι λογικό να τα βλέπεις συνεχώς γιατί μας κατακλύζουν. Είναι πολύ σημαντικό το ότι επιθυμείς να ενημερώνεσαι και να γνωρίζεις τις τρέχουσες εξελίξεις της χώρας μας και όχι μόνο, καθώς δείχνει ότι είσαι άτομο που ενδιαφέρεται για κάτι πέρα από τον προσωπικό σου κόσμο.

Από την άλλη μεριά, Αθηνά, αναφέρεις πως σε επηρεάζει αρνητικά η τακτική και ίσως η υπερβολική παρακολούθηση των γεγονότων και των ειδήσεων. Όπως περιγράφεις, τα παρακολουθείς κυρίως μέσω των social media -πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας για τους νέους-. Ωστόσο, ενώ θέλεις, γράφεις πως δε μπορείς να σταματήσεις. Από τα γραφόμενά σου αντιλαμβάνομαι πως όλη αυτή η κατάσταση σου δημιουργεί αρκετά αρνητικά συναισθήματα, επομένως είναι ένα “καμπανάκι” που σε προειδοποιεί.

Περιγράφεις, λοιπόν, Αθηνά, πως επιλέγεις κατά βάση το Instagram ως πηγή ενημέρωσης και πραγματικά, είναι μια πλατφόρμα που ενημερώνεται άμεσα και έγκυρα αν “ακολουθείς” τους κατάλληλους λογαριασμούς. Με άλλα λόγια, αν “ακολουθείς” πολλούς λογαριασμούς που δημοσιεύουν τις ίδιες ειδήσεις, θα καταλήξεις να βλέπεις τα ίδια γεγονότα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Πιο απλά,  προσπάθησε να επιλέξεις 2-3 επίσημους λογαριασμούς (για διασταύρωση των πληροφοριών) κι επίλεξε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα αφιερώνεις  χρόνο για την ενημέρωσή σου. Είναι σημαντικό, βέβαια, οι ώρες που θα επιλέξεις (εφόσον γνωρίζεις πως η ενημέρωση μάλλον θα σε επηρεάσει αρνητικά) να είναι τέτοιες ώστε να μην επηρεάζουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά σου. Και φυσικά, χρειάζεται να φροντίζεις καθημερινά για την ψυχική σου αποφόρτιση.

Οι εφιάλτες που είδες (ή βλέπεις) οφείλονται στο πόσο πολύ σε επηρεάζει η συχνή ενημέρωση των αρνητικά φορτισμένων γεγονότων. Αν ηρεμήσεις και απασχολήσεις το μυαλό και το σώμα σου με κάτι πιο ευχάριστο, ο ύπνος σου θα ηρεμήσει. Και φυσικά, μην ξεχνάς να τρέφεσαι σωστά, καθώς η διατροφή επηρεάζει σημαντικά όλες τις πλευρές της ζωής.

Αν η Αθήνα είναι μια πόλη που σου αρέσει και επιθυμείς να ζήσεις εκεί, μην αφήσεις το φόβο σου να σε αποτρέψει. Μπορείς να επιλέξεις περιοχές που η εγκληματικότητα δεν είναι τόσο έντονη και να προσέχεις κατά τις βραδινές μετακινήσεις σου. Σε έναν ιδανικό κόσμο, δε θα χρειαζόταν να το κάνεις αυτό, παρόλα αυτά, η Αθήνα δεν είναι απαγορευτικός προορισμός. Από την άλλη μεριά, σκέψου πόσες επιλογές προσφέρει μια τέτοια πόλη, σε χόμπι, αθλητισμό, πολιτισμό, εκδηλώσεις κ.λπ. Αναλογίσου το και πάρε το χρόνο σου μέχρι να το αποφασίσεις.  Όσον αφορά σε όλα τα παραπάνω, αν ο φόβος και το άγχος σου παραμένουν ή διογκώνονται, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείς ένα ειδικό ψυχικής υγείας, για να σε καθοδηγήσει και να σε βοηθήσει.

Στο τέλος του μηνύματός σου, Αθηνά, γράφεις πόσο σου αρέσει ο τομέας της Ψυχολογίας και πως θέλεις να ασχοληθείς με αυτόν. Η Ψυχολογία φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί και οι ψυχικές ανάγκες των ατόμων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σχολές Ψυχολογίας στην Ελλάδα και πολλές ακόμα στο εξωτερικό. Αν σου αρέσει, κάνε μια έρευνα και δες τις προοπτικές σου. Είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται άτομα με ενσυναίσθηση, πάνω από όλα.

Βάλε τα δυνατά σου και καλή τύχη!

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Διαζύγιο και παιδί: συμβουλές προστασίας

Παραμυθένια σχέση: ο μύθος που μας προβάλλεται μεγαλώνοντας