Ψtalk: “Με βασανίζει το άγχος μου.”

Ψtalk: “Με βασανίζει το άγχος μου.”

Με βασανίζει το άγχος μου ,νιώθω πάντα ότι κάτι δεν πάει καλά και αγχώνομαι ,όταν πρέπει να μιλήσω δημόσια αγχώνομαι ,ακόμα και όταν πάω να αγοράσω κάτι στο σούπερ μάρκετ.Τωρα επίσης με την καραντίνα έχω άγχος για πάρα πολλά πράγματα όπως και άλλοι άνθρωποι ,φτάνω σε σημεία όμως που έχω ταχυπαλμίες,τρώω τα νύχια μου και ιδρώνω.

Από τον/την: Μαρ


Γεια σου,

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που βρήκες το θάρρος να επικοινωνήσεις μαζί μας τα ζητήματα που σε απασχολούν. Διαβάζοντας προσεκτικά όσα μας αναφέρεις μπορώ να καταλάβω ότι το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην καθημερινότητα σου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κατά διαστήματα άγχος κι αυτό είναι μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση εφόσον δεν παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους. Το άγχος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το φυσιολογικό και το μη φυσιολογικό. Κατά το φυσιολογικό άγχος, το άτομο αντιδρά σε μία απειλή, ενώ μη φυσιολογικό θεωρείται το άγχος, το οποίο εκδηλώνει κάποιος χωρίς προφανή λόγο ή που είναι δυσανάλογο σε σχέση με την αγχώδη  κατάσταση την οποία το άτομο έχει βιώσει.

Από όσα μας παραθέτεις μπορώ να κατανοήσω ότι εκδηλώνεις άγχος σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής σου. Βιώνεις συνεχώς ένα άγχος, το οποίο δεν είναι πάντα δυνατόν να αναγνωρίσεις από πού προέρχεται. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις που συνειδητοποιείς ότι το άγχος σου προκαλείται όταν είναι ανάγκη να μιλήσεις δημόσια. Αυτό δε συμβαίνει μόνο όταν πρόκειται να εκτεθείς  μπροστά σε ευρύ κοινό, αλλά και σε πιο ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως αυτό του σούπερ μάρκετ. Φαίνεται να βιώνεις φόβο όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα, κυρίως άγνωστα. Ίσως αισθάνεσαι ότι οι πράξεις σου θα κριθούν και αυτό σε ταράζει.

Όσον αφορά το άγχος, το οποίο σχετίζεται με την καραντίνα, είναι ένα συναίσθημα κοινό σε πολλούς αυτή την εποχή. Η αβεβαιότητα και η άγνοια για τις συνθήκες που βιώνουμε δικαιολογημένα οδηγούν σε εκδηλώσεις άγχους. Όσο κι αν προσπαθούμε πολλές φορές να διαχειριστούμε την κατάσταση που επικρατεί, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Πόσο μάλλον όταν δε γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης και τις συνέπειες αυτής της περιόδου. Όλο αυτό είναι ένα διαδεδομένο αίσθημα στις μέρες μας.

Ωστόσο, βλέπω ότι το άγχος σου προκαλεί και κάποια δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμίες, εφίδρωση και δάγκωμα των νυχιών σου. Τα σωματικά συμπτώματα προκαλούνται από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει μηνύματα μέσω των νεύρων σε διάφορα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα σωματικά συμπτώματα του άγχους.

Δεν έχω τη δυνατότητα να εμβαθύνω πολύ σε όσα αισθάνεσαι, καθώς για αυτό θα χρειαζόμουν περισσότερες πληροφορίες. Νιώθω, όμως, ότι αυτό που έχεις ανάγκη είναι να βρεις μια διέξοδο από αυτό που βιώνεις με τις εκδηλώσεις άγχους. Οφείλω να σου προτείνω, λοιπόν, ότι θα σου ήταν χρήσιμο να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας, όπως κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ειδικότερα, για το άγχος θα βοηθούσε να συνεργαστείς με έναν/μία ψυχοθεραπευτή/ψυχοθεραπεύτρια, ο/η οποίος/α θα ειδικεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, τη λεγόμενη CBT. Η CBT είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που διευκολύνει ιδιαιτέρως άτομα με άγχος. Είναι βραχύχρονη και υπάρχει στενή συνεργασία με τον θεραπευτή, ώστε να προσπαθήσετε αρχικά να αποφορτιστείς και να ανακουφιστείς και σταδιακά να αντιμετωπίσεις το άγχος σου. Συμπληρωματικά θα μπορούσες να βρεις κάποια ασχολία, η οποία σε χαλαρώνει. Η ασχολία αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε, από το να δεις τις αγαπημένες σου ταινίες/σειρές, να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο μέχρι το να βγαίνεις συστηματικά για περπάτημα/τρέξιμο ή να κάνεις γυμναστική στο σπίτι. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη και θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Ελπίζω να έρθουν σύντομα καλύτερες μέρες!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories