Κάνω όλη μέρα αρνητικές σκέψεις. Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ! Απλά φτάνω σε σημείο να φωνάζω στον εαυτό μου “ΣΚΆΣΕ ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΤΈΧΩ ΆΛΛΟ”.
Από την: Μάρα
Αγαπητή Μάρα,
θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που ανοίχτηκες και μοιράστηκες μαζί μας την δυσάρεστη κατάσταση που σε απασχολεί καθημερινά. Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα παρεμπόδισης της εξέλιξής μας είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, για αυτό το λόγο είναι εξίσου σημαντικό να τις εντοπίζουμε και να τις φιλτράρουμε. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι το είδος των αρνητικών σκέψεων. Είναι αρνητικές σκέψεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό περιεχόμενο; πχ πανδημία, πόλεμος κτλ; Είναι φυσιολογικό να μας απασχολούν ως ένα σημείο καθώς περιβαλλόμαστε και επηρεαζόμαστε έμμεσα και άμεσα από αυτά ή αφορούν πιο προσωπικά κομμάτια του εαυτού μας, Μπορεί να είναι συνδυασμός και των δυο περιπτώσεων.
Σε κάθε περίπτωση είναι βοηθητικό να ξέρουμε πώς μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτές τις σκέψεις και να μπορούμε να τις διαχειριστούμε με τρόπο λειτουργικό για εμάς τους ίδιους. Οι δυσλειτουργικές σκέψεις αποτελούν εξαρτημένες νοητικές κατασκευές στις οποίες καταλήγει ένα άτομο αναφορικά με τον εαυτό του ή τον κοινωνικό περίγυρο προερχόμενες από το οικογενειακό περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η ύπαρξη δυσλειτουργικών σκέψεων/πεποιθήσεων αποδιοργανώνουν σημαντικά ένα άτομο και το καθηλώνουν σε μια κατάσταση αναποφασιστικότητας και συναισθηματικού αδιεξόδου. Το στρες επίσης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των αρνητικών σκέψεων σου, αν διανύεις μια αγχώδη περίοδο στη ζωή σου. Με την βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να υπάρξει η γνωστική ανακατασκευή, η αλλαγή δηλαδή αυτών των δυσλειτουργικών σκέψεων/σχημάτων, θέτοντας λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Επίκτητος είχε επισημάνει κάποτε πως “οι άνθρωποι δεν διαταράσσονται από αυτά καθ΄ αυτά τα γεγονότα αλλά από την αντίληψη που έχουν γι’ αυτά”.
Παρακάτω παραθέτω, κάποιους τρόπους με τους οποίους εάν επιθυμείς, μπορείς να τους αξιοποιήσεις ως ένα αρχικό στάδιο αυτοβοήθειας :
- Να γράψεις τις αρνητικές σου σκέψεις με λεπτομέρεια.
- Να αξιολογήσεις την ρεαλιστικότητα των σκέψεων.
- Καταγραφή των συναισθημάτων σου.
- Εντοπισμός τρόπου απόσπασης της προσοχής όταν αισθάνεσαι ότι αρχίζει η σκέψη να σε κατακλύζει (μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως μουσική, μια ευχάριστη ανάμνηση/αντικείμενο, επικοινωνία με φίλο).
Αν αισθανθείς πως οι σκέψεις σου εξακολουθούν να σε κυριεύουν τότε όπως προαναφέρθηκε, η συνεργασία με έναν ειδικό είναι πολύτιμη και ουσιαστική για την ψυχική ανακούφισή σου.
Ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοήθησαν και να ανακουφιστείς σύντομα από όλο αυτό. Οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείς, είμαστε εδώ να σε ακούσουμε.