Ψtalk: “Λόγω των συνθηκών της ζωής μου έχω μόνιμο άγχος από μικρή”
Ψtalk: “Λόγω των συνθηκών της ζωής μου έχω μόνιμο άγχος από μικρή”

Ψtalk: “Λόγω των συνθηκών της ζωής μου έχω μόνιμο άγχος από μικρή”

Καλησπέρα. Είμαι κοπέλα 22 χρονών. Έχω μόνιμο άγχος από μικρό παιδί διότι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που πάντα υπήρχε σύγχυση για όλα, δεδομένα τα παιδικά μου τραύματα με μπούλινγκ στο σχολείο, απέκτησα προβλήματα αυτοπεποίθησης που δεν έχω ξεπεράσει παρά το γεγονός ότι έξω δείχνω δυναμική. Το overthinking είναι κάτι σύνηθες για μένα μέσα στη μέρα ακόμη και αν τα πράγματα κινούνται με νορμάλ ρυθμούς. Αυτή η ιστορία με τις άσχημες σκέψεις μου δημιούργησε κρίσεις πανικού και προβλήματα αυτοσυγκράτησης των αρνητικών σκέψεων.

Από την: Αφροδίτη


Αγαπητή Αφροδίτη,

αρχικά θα ήθελα να σου πω μπράβο που εξωτερικεύεις όσα αισθάνεσαι, σε προβληματίζουν και απ΄ ότι καταλαβαίνω σε ταλαιπωρούν χρόνια. Θέλει θάρρος και δύναμη, που σίγουρα τα έχεις ως εφόδια. Σημαντική όμως είναι και η αναζήτηση βοήθειας προκειμένου να ανακουφιστείς, να πάρεις ανάσα και να προχωρήσεις  εξοπλισμένη πια με εργαλεία στην εργαλειοθήκη σου.

Αναφέρεις ως θέματα: το άγχος, σύγχυση στο οικογενειακό περιβάλλον, bulling στο σχολείο, αυτοπεποίθηση, overthinking, κρίσεις πανικού, αρνητικές σκέψεις που θεραπευτικά θα βοηθούσε αρκετά η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, η οποία εστιάζει στο παρόν, στο εδώ και τώρα, με στόχο να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις τα προβλήματα με βάση τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά.

Στην παρούσα φάση θα σε βοηθήσω γράφοντάς σου τα εξής:

Ας πάρουμε ως δεδομένο το παρακάτω: το άγχος γεννά περισσότερο άγχος δημιουργώντας έναν καταστροφικό κύκλο με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αγχωμένη-νευρική-αβοήθητη. Όταν έχεις άγχος, δίνεις στις σκέψεις σου μεγάλο νόημα, και άρα, πολλή δύναμη.

Θα ήθελα λοιπόν να αναρωτηθείς τα εξής:

1. Ποια είναι η πραγματικότητα; Τις περισσότερες φορές θα ανακαλύψεις πως ανησυχείς για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.

-Το μυαλό μας είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός αφηγητής. Κάποιες φορές, αυτό είναι καλό, ενώ άλλες στιγμές, αυτή η ιδιότητά του μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Αυτό κάνει το μυαλό μας: Φλυαρεί. Συνειδητοποίησε την αλήθεια. Οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις. Ξεκίνα να βλέπεις τις σκέψεις σου ως αυτό που πραγματικά είναι. Επικεντρώσου στα πραγματικά δεδομένα και το άγχος σου θα περιοριστεί σημαντικά.

2. Ανησυχείς για κάτι που είναι πρόβλημα; Ή για κάτι που είναι γεγονός; Και ποια είναι η διαφορά; Το πρόβλημα έχει λύση, ενώ το γεγονός δεν έχει. Δεν υπάρχει λόγος να βασανίζεσαι για κάτι που είναι γεγονός και δεν πρόκειται να αλλάξει. Το να καταλάβεις την διαφορά θα σε βοηθήσει σημαντικά  προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται το άγχος.

 – Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;

-Πόσες πιθανότητες πραγματικά έχει αυτό να συμβεί;

3. Είναι αυτή η δουλειά μου; Εξίσου σημαντικό να καταλάβεις πως μόνο τις δικές σου ανησυχίες μπορείς να ελέγχεις, τις δικές σου σκέψεις, τις δικές σου πράξεις και όχι των άλλων. Επομένως αν στην ερώτηση έχεις απαντήσει όχι, θα σε συμβούλευα να εστιάσεις στον εαυτό σου-σε αυτόν που μπορείς να ελέγξεις-, αποφεύγοντας να γίνουν δικές σου οι ανησυχίες και τα βάρη των άλλων.

4. Πως θα ήθελα να αισθάνομαι τη δεδομένη στιγμή; Έχεις τη δύναμη να επιλέγεις πώς θέλεις να αισθάνεσαι. Μην ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε μια μεταβατική φάση. Είναι καίριας σημασίας  να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου και όχι να τα καταπιέζεις καθώς η συσσώρευση των αρνητικών συναισθημάτων θα έχει και αρνητικά επακόλουθα όπως αυτοκαταστροφικές τάσεις, ψυχικές διαταραχές, αδυναμία ελέγχου. Επιπλέον βοηθητικές τεχνικές είναι οι ασκήσεις αναπνοών : Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4.

Ακόμα η Τεχνική 5-4-3-2-1: ο κάθε αριθμός σχετίζεται με μια από τις αισθήσεις. Αρχικά κοιτάζεις γύρω σου και ταυτοποιείς πέντε αντικείμενα, στη συνέχεια εστιάζεις σε τέσσερα πράγματα που μπορείς να ακούσεις. Έπειτα βρίσκεις τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις, δυο πράγμα που μπορείς να μυρίσεις και ένα που μπορείς να γευτείς. Έτσι όλες οι αισθήσεις είναι επικεντρωμένες σε ένα στόχο, ξεχνώντας όποιες αρνητικές σκέψεις σε έχουν κυριεύσει.

Να θυμάσαι: δεν είναι η κατάσταση που σου προκαλεί άγχος αλλά το νόημα που της έχεις δώσει, είτε είναι αληθές είτε όχι. Η εμπειρία της κρίσης πανικού αποτελεί το «καμπανάκι» που σου υπενθυμίζει ότι έχεις πιέσει αρκετά τον εαυτό σου. Όταν αγχώνεσαι για μια επικείμενη κρίση πανικού, την προσκαλείς-προκαλείς. Η σωστή αντιμετώπιση είναι η θεραπευτική παρέμβαση από κλινικό ψυχολόγο ή/και ψυχίατρο. Μέσω της ψυχοθεραπείας (όπως ανέφερα παραπάνω) θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις ώστε να αλλάξεις την ερμηνεία που δίνεις στον εαυτό σου για τις κρίσεις πανικού, θα μάθεις να προσεγγίζεις τις ανήσυχες καταστάσεις της ζωής σου διαφορετικά και να γίνεις ο θεραπευτής του εαυτού σου, καθώς μαθαίνεις νέα εργαλεία και εξασκείσαι σε χρήσιμες στρατηγικές, τις οποίες θα έχεις στη διάθεσή σου ακόμα κι όταν η θεραπεία τελειώσει.

Τέλος, η αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στην κρίση μας και η πίστη που έχουμε στις ικανότητες και στις δυνάμεις μας. Είναι το απαραίτητο συστατικό για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας και να γίνουμε το άτομο που θέλουμε. Το κλειδί; Η δική σου προσπάθεια-επαφή με τον εαυτό σου και η σχέση που έχεις μαζί του.

Είμαστε εδώ για ό τι χρειαστείς .

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com