Ψtalk: “Ξοδεύω την ημέρα μου σε διάφορες σκέψεις που δεν έχουν ουσία και φορτωνομαι ψυχολογικά”
Ψtalk: “Ξοδεύω την ημέρα μου σε διάφορες σκέψεις που δεν έχουν ουσία και φορτωνομαι ψυχολογικά”

Ψtalk: “Ξοδεύω την ημέρα μου σε διάφορες σκέψεις που δεν έχουν ουσία και φορτωνομαι ψυχολογικά”

Καλησπέρα. Περνάω μια δύσκολη φάση στη ζωή μου.. όπου δεν μπορώ να διαχειρστω καθόλου το άγχος μου κ αυτό μου δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς. Ξοδεύω την ημέρα μου σε διάφορες σκέψεις που δεν έχουν ουσία κι έτσι φορτωνομαι ψυχολογικά, αποκτάω νεύρα που δεν μπορώ να διαχειριστώ και ξεσπάω σε δικούς μου ανθρώπους, σε σημείο που να πληγωνομαι και να πληγώνω τους άλλους παρα πολύ.

Από τον/την:Αθηνά


Αγαπημένη Αθηνά,

Καλησπέρα και σε εσένα και σε ευχαριστούμε για την ανοιχτότητα σου και την πρόθεσή σου να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί.

Αθηνά μου, φαίνεται πόσο πιεσμένη είσαι από όλο αυτό που περνάς, μοιάζεις να έχεις παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο κατά τον οποίο το άγχος σου σε οδηγεί σε ξεσπάσματα τα οποία οδηγούν με τη σειρά τους στο να πληγώνεσαι τόσο εσύ όσο  και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Κι έτσι ο κύκλος ξεκινά από την αρχή. Αναζητάς λοιπόν την έξοδο διαφυγής από αυτό  το μοτίβο και πάμε να δούμε δυνητικά τι επιλογές υπάρχουν και πώς θα μπορούσες να διακόψεις τον κύκλο και να ξεφύγεις από αυτόν.

Ας ξεκινήσουμε από μια φράση σου που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, στο σημείο που λες πως ξοδεύεις τη μέρα σου σε διάφορες σκέψεις που δεν έχουν ουσία κι έτσι φορτώνεσαι ψυχολογικά. Και μου κάνει εντύπωση γιατί αισθάνομαι σαν να απαξιώνεις τις σκέψεις σου λέγοντας πως δεν έχουν ουσία, ενώ παράλληλα σκέφτομαι πως για να περνάς τη μέρα σου με αυτές ίσως τελικά και να έχουν… Θα σε προσκαλούσα λοιπόν για αρχή να αγκαλιάσεις λίγο περισσότερο αυτές τις σκέψεις, γιατί  παρ όλο που μοιάζουν χαοτικές, σκόρπιες, ασήμαντες και κουραστικές με τον τρόπο που εισβάλουν στο μυαλό σου και σε φορτώνουν ψυχολογικά όπως λες, ίσως Αθηνά μου να έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα, ένα σημαντικό μήνυμα από τον εσωτερικό σου εαυτό που χρειάζεται να ακούσεις. Κι επειδή κάτι τέτοιο ξέρω πως είναι δύσκολο να το κάνεις μόνη σου, γιατί να μην ζητήσεις την υποστήριξη που σου αξίζει μέσα από μία θεραπευτική σχέση! Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα έχεις τον ασφαλή χωροχρόνο να καταθέσεις τις σκέψεις σου, να τις μοιραστείς και να τις εξερευνήσεις, και να μπορέσεις με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία να αντιληφθείς το νόημα αυτών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω πως το άγχος, όσο και αν προκαλεί δυσφορία και όσο κι αν βιώνεται με δύσκολο τρόπο, έχει μεγάλη σοφία και πυρηνικό νόημα για την εξέλιξή μας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την προσωποκεντρική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, στην οποία εγώ έχω εκπαιδευτεί. Από την εμπειρία μου θέλω λοιπόν να σου πω ότι συνήθως όλο αυτό το άγχος που πιέζει και δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλές φορές, αν του δοθεί ο κατάλληλος χώρος έκφρασης, μπορεί εν τέλει να είναι εποικοδομητικό ως ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης. Έτσι ίσως αν το εκφράζεις όλο αυτό το κομμάτι βήμα βήμα μέσα στη θεραπεία σου, να μπορέσεις να ανακουφιστείς τόσο εσύ από το ψυχολογικό αυτό βάρος που κουβαλάς μόνη σου, όσο και τα πρόσωπα στα οποία λες ότι ξεσπάς και πληγώνεις.

Κλείνοντας Αθηνά μου, θα ήθελα να σου ευχηθώ να έχεις μια όμορφη χρονιά, με υγεία και προσωπική ανάπτυξη. Ελπίζω να σε γνωρίσεις καλύτερα και να σε φροντίσεις όπως σου αξίζει! Για ό, τι άλλο χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories