Ψtalk: “Ξέρω τι θέλω από την ζωή μου αλλά δεν προσπαθώ για να το αποκτήσω”
Ψtalk: “Ξέρω τι θέλω από την ζωή μου αλλά δεν προσπαθώ για να το αποκτήσω”

Ψtalk: “Ξέρω τι θέλω από την ζωή μου αλλά δεν προσπαθώ για να το αποκτήσω”

Ξέρω τι θέλω από τη ζωή μου αλλά συγχρόνως δεν το κάνω, νιώθω χάλια και δεν έχω φίλους. Nιώθω ότι θα είναι δύσκολο τώρα να αποκτήσω την φιλία των μακροχρόνιων φίλων. Δυσκολεύομαι να κάνω αυτό που θέλω.

Από την: Νίκη


Αγαπητή Νίκη, σε ευχαριστούμε για το μοίρασμά σου. Αισθάνθηκα την ανάγκη σου να κάνεις επιτέλους αυτό που θες αλλά και τη δυσκολία-εμπόδιο που θες να γκρεμίσεις.

Αναφέρεις πως ξέρεις τι θέλεις, που το θεωρώ βασικό και μπράβο σου αλλά δεν το κάνεις. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σε εμποδίζει; Τι φοβάσαι; Ο φόβος της αποτυχίας συχνά αποτελεί τροχοπέδη στο να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας και να πραγματοποιήσουμε όλα όσα επιθυμούμε.

Όταν κάποιος φοβάται μήπως αποτύχει, στην πραγματικότητα φοβάται, όχι μόνο το πώς θα το δουν οι άλλοι, τι θα σκεφτούν και τι θα σχολιάσουν αλλά και την αίσθηση ντροπής και λύπησης που θα νιώσει για τον εαυτό του, αισθήματα που πολλές φορές οδηγούν στο λανθασμένο συμπέρασμα “αφού δεν τα κατάφερα, είμαι αποτυχημένος”. Αυτές οι σκέψεις κάνουν το άτομο να μην προσπαθεί αρκετά ή και καθόλου για αυτά που θέλει, για να προστατεύσει τον εαυτό του από μία ενδεχόμενη αποτυχία.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να αποφεύγεις να κάνεις αυτό που θέλεις, να αποφεύγεις να μιλήσεις σε άλλα άτομα γιατί μπορεί να σε απορρίψουν, να φοβάσαι να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας, να φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου σε περίπτωση που είναι αντίθετη από των άλλων μήπως σε ειρωνευτούν και σε απορρίψουν, και τελικά όλοι αυτοί οι φόβοι διαμορφώνουν ένα άτομο το οποίο ζει ονειροπολώντας πώς θα ήταν η ζωή του αν…

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της φιλίας. Και ναι, μπορείς να βρεις και τώρα και να διαμορφώσεις γερές φιλίες και στο υπογράφω μιας κι εγώ η ίδια, την καλύτερή μου φίλη την βρήκα μεγαλώνοντας. Επομένως θα σου πω ΤΟΛΜΑ! (η φιλία είναι ένα υποκειμενικό φαινόμενο, όπως η ευτυχία ή η αγάπη, και ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του ορισμό.)

Αξίζει ο φόβος της αποτυχίας να καθοδηγεί τη ζωή; Και τελικά, αν δεν αποτύχουμε, δεν απογοητευτούμε, δεν αναρωτηθούμε τι πήγε στραβά, πώς θα μάθουμε τι σημαίνει να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να πιστεύουμε στον εαυτό μας για να κερδίσουμε αυτά που ονειρευόμαστε και να χαιρόμαστε όταν τελικά τα καταφέρουμε;

Θα ήθελα να αναρωτηθείς ποια από τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου θα μπορούσε να απομακρύνει τους ανθρώπους. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και αντικειμενική. Το επόμενο βήμα είναι να επικεντρωθείς στην ποιότητα των υφιστάμενων κοινωνικών σου σχέσεων. Το να νιώθεις σαν να μην έχεις φίλους δεν είναι σύμπτωση και θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους περιβάλλεσαι δεν σου ταιριάζουν. Μπορείς να μοιραστείς προσωπικά προβλήματα με τους φίλους σου; Σε ακούνε πραγματικά; Είναι πρόθυμοι να σου προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη; Πώς σε κάνουν να νιώθεις για τον εαυτό σου;

Επικεντρώσου στη σύνδεση με άτομα που έχετε ομοιότητες. Μήπως ψάχνεις σε λάθος μέρη; Το θέμα είναι να βρεις άτομα που κατανοούν και μοιράζονται τις ίδιες φιλοδοξίες και τις αξίες στη ζωή, όταν πρόκειται για φιλία. Η διασκέδαση είναι σημαντική, αλλά η υποστήριξη και η κατανόηση είναι ανεκτίμητες.

Δυο λέξεις κλειδιά: αυτοεκτίμηση και αυτοαποδοχή. Η αυτοεκτίμηση αποτελείται από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις που έχουμε για τον εαυτό μας. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την αυτοεκτίμηση ως την εσωτερική φωνή τους, τη φωνή που  λέει εάν είμαστε αρκετά καλοί για να κάνουμε ή να επιτύχουμε κάτι. Η αυτοεκτίμηση είναι στην πραγματικότητα, το κριτήριο για το πώς εκτιμούμε τον εαυτό μας και τις αντιλήψεις μας. Για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί, να κάνουμε. “Όσο εκτιμάει κανείς τον εαυτό του, τόσο πιο πολύ μπορεί να αγαπάει” λέει η Virginia Satir.

Δίνεις στους γύρω σου την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πραγματικό σου εαυτό; Και ποιος είναι ο πραγματικός σου εαυτός; Γράψε σε ένα χαρτί θετικά πράγματα για τον εαυτό σου. Κάθε φορά που αισθάνεσαι πεσμένη κοίτα και δες τα καλά σου στοιχεία. Εστίασε στα θετικά σου, στα πλεονεκτήματά και στις δυνατότητές σου. Μην ξεχνάς ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε αρνητικά, τα αποδεχόμαστε κι επιλέγουμε να εστιάσουμε στα θετικά, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε τον εαυτό μας. Έτσι μας αγαπάμε

Επομένως αναγνωρίζεις τα όρια σου; Όταν έχουμε μάθει να βάζουμε όρια στη ζωή μας μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάτι/κάποιον που νιώθουμε ότι μας καταπιέζει αρκετά εύκολα και νιώθουμε άνετα με αυτό. Με αυτό το όχι που θα πούμε, δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες και στα συναισθήματά μας. Τα όρια που βάζουμε είναι σημαντικό να βασίζονται στις δικές μας αρχές και αξίες, σε πράγματα που για εμάς έχουν σημασία. Τα όρια είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Η ανάπτυξη της αποφασιστικότητας βοηθάει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής. Μερικές φορές, ενεργώντας σαν να πίστευες στον εαυτό σου, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Φροντίζεις τον εαυτό σου; Είναι πολύ πιο εύκολο να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, όταν είμαστε σε φόρμα και υγιείς. Δοκίμασε να κάνεις περισσότερη άσκηση, να τρως καλά και να κοιμάσαι αρκετά. Βρες χρόνο για χαλάρωση.

Βελτίωσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Θεωρείς πως υπάρχουν συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που μπορούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους; Υπάρχουν πολλές πτυχές κακών δεξιοτήτων επικοινωνίας που μπορούν να αφήσουν κάποιον χωρίς φίλους. Ίσως χρειαστεί να εργαστείς ως προς την ικανότητά σου να φαίνεσαι φιλική ή να βελτιώσεις τις ακουστικές σου ικανότητες. Ή ίσως φαίνεσαι πολύ απόμακρη και να χρειάζεσαι πρακτική εξάσκηση με τη γλώσσα του σώματός. Οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι περίπλοκες, αλλά είναι δυνατόν να τις βελτιώσεις και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι η εξάσκηση. Σου προτείνω να μην απομονώνεσαι και να μην αποφεύγεις καταστάσεις όπου θα μπορούσες να αλληλεπιδράσεις με άλλους.

Κάνε μικρά βήματα. Οφείλεις να έχεις επιείκεια και ευγένεια προς τον εαυτό σου. Απόφυγε να επικρίνεις τον εαυτό σου, κοίτα μακροπρόθεσμα μέρα με τη μέρα, επικεντρώσου στη μεγάλη εικόνα, όχι στη λεπτομέρεια. Όταν αισθάνεσαι καλά ή κάνεις κάτι καλό επιβράβευσε τον εαυτό σου. Φυσικά πάντα μπορείς να ζητήσεις και τη βοήθεια μια θεραπευτικής συμμαχίας για περαιτέρω ανακούφιση.

Σου παραθέτω κάτι όμορφο: «Το μυστικό της έλξης είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Οι ελκυστικοί άνθρωποι δεν κρίνουν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους άλλους. Είναι ανοικτοί σε κινήσεις αγάπης. Σκέφτονται την αγάπη και εκφράζουν την αγάπη τους με κάθε κίνηση. Ξέρουν πως η αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα αλλά η υπέρτατη αλήθεια στην καρδιά του σύμπαντος» Deepak Chopra.

Να θυμάσαι: το να βάζεις ως προτεραιότητα τα θέλω σου είναι υγεία γιατί με αυτό δίνεις χώρο και χρόνο σε εσένα. Κατανοείς τις ανάγκες σου και σέβεσαι τον εαυτό σου. Είμαι σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις!

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε. Είμαστε εδώ για ό τι χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Παναγοπούλου Ειρήνη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc.
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com