Ψtalk: “Ξεδίνω στο φαϊ. Προσπαθώ αλλά δυσκολεύομαι να κόψω αυτή τη συνήθεια.”
Ψtalk: “Ξεδίνω στο φαϊ. Προσπαθώ αλλά δυσκολεύομαι να κόψω αυτή τη συνήθεια.”

Ψtalk: “Ξεδίνω στο φαϊ. Προσπαθώ αλλά δυσκολεύομαι να κόψω αυτή τη συνήθεια.”

Έχασα πρόσφατα τη μαμά μου από σοβαρή (πλέον δυστυχώς αρκετά συνήθης) ασθένεια την οποία πάλευε 7 χρόνια. Από μικρή εμένα συχνά στη γιαγιά μου και είχαμε καλομάθει πολύ με ανθυγιεινό φαγητό. Πάντα έτσι ξεδινα. Στο φαϊ. Αλλά πλέον προσπαθώ να κόψω τις ανθυγιεινές συνήθειες γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να πάθω το ίδιο με τη μητέρα μου. Θέλω να μάθω να ελέγχω τα αισθήματα μου για να διαφυλάξω την υγεία μου. Αλλά όσες μέρες προσπαθώ άλλες τόσες το χάνω και αναιρω επί δυο την προσπάθεια μου…

Από τον/την:-Αγγελικη


Καλησπέρα Αγγελική,

Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου για τον χαμό της μητέρας σου. Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου επηρεάζει σημαντικά και ποικιλοτρόπως τη ψυχική μας υγεία. Βιώνουμε το πένθος μέσα από μια έντονη εναλλαγή συναισθηματικών καταστάσεων. Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται αυτή την επίπονη και στρεσσογόνα συνθήκη με διαφορετικούς τρόπους ώστε να απαλύνει τον πόνο του και να αντιμετωπίσει την απώλεια. Μέσα από το μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι ότι στη δική σου περίπτωση το φαγητό αποτελεί τη διέξοδο διαφυγής και το μέσο διαχείρισης των δυσάρεστων και στρεσσογόνων συνθηκών.

Η κάθε καινούργια μέρα μας παρέχει τη δυνατότητα να αρχίσουμε ξανά, να προσπαθήσουμε για να επιτύχουμε κάθε μας στόχο. Ο δικός σου στόχος είναι να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσεις θετικά και να προφυλάξεις την υγεία σου. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε φορά που ξεκινάς αυτή τη προσπάθεια και αποτυγχάνεις σε καταβάλλει έντονα νιώθοντας απογοήτευση και ματαίωση. Για να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο αρχικά χρειάζεται να φτιάξουμε ένα λεπτομερειακό πλάνο. Για να διαμορφώσουμε αυτό το πλάνο χρειάζεται να θέσουμε πρωτίστως κάποια ερωτήματα στον εαυτό μας:

  • Πως θα αισθανθώ αν επιτύχω τον στόχο μου;
  • Γιατί θέλω να πετύχω αυτόν τον στόχο;
  • Τι οφέλη θα αποκομίσω;

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα καταφέρνουμε να εκμαιεύσουμε εμείς οι ίδιοι όλες τις απαραίτητες απαντήσεις που θα μας προσδώσουν κίνητρο και δύναμη ώστε να παλέψουμε για την επίτευξη των στόχων μας. Το επόμενο βήμα είναι να σπάσουμε τον στόχο μας σε μικρά επιμέρους επιτέυγματα που μπορούμε σιγά σιγά να επιτύχουμε ώστε να καταρρίψουμε τον μεγάλο μας στόχο. Στην συνέχεια, καταγράφουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

Εφόσον κάναμε μια γενική περιγραφή για το πως οργανώνουμε ένα πλάνο δράσης, ας δούμε αναλυτικότερα τρόπους τους οποίους θα μπορούσες να αξιοποιήσεις ώστε να επιτύχεις την αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Αρχικά, θα ήταν ιδιαίτερο βοηθητικό να αναζητήσεις τις επαγγελματικές συμβουλές από έναν διατροφολόγο. Ο διατροφολόγος είναι ειδήμων όχι μόνο στο να σου συγκροτήσει ένα υγιεινό πλάνο διατροφής αλλά παράλληλα θα σου δώσει πολύτιμες συμβουλές γύρω από το ποιες υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενισχύουν θετικά την υγεία μας.

Αποτελεί γεγονός ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γυμναστική. Όταν γυμναζόμαστε τακτικά (2-3 φορές την εβδομάδα) δίνουμε κίνητρο στον εαυτό μας να υιοθετήσει παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα ευεργετικά αποτελέσματα. Θα μπορούσες να εντάξεις σιγά σιγά τη γυμναστική στην καθημερινότητα σου και φτιάξεις ένα πλάνο εκγύμνασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου και τον διαθέσιμο χρόνο που διαθέτεις να επενδύσεις μέσα στην καθημερινότητά σου.

Παράλληλα, ανέφερες ότι θα ήθελες να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Θα ήταν αρκετά βοηθητικό να ξεκινήσεις το ταξίδι της ψυχοθεραπείας όχι μόνο για να μάθεις να διαχειρίζεσαι πιο λειτουργικά τα συναισθήματα σου αλλά και για να ανακαλύψεις βαθύτερο ποιο κενό προσπαθείς ενδόμυχα να καλύψεις μέσω του φαγητού (μιας και ανέφερες ότι το φαγητό αποτελεί για σένα μέσω συναισθηματικής αποφόρτισης). Για να μάθουμε να ελέγχουμε τις συναισθηματικές μας διαθέσεις πρέπει αρχικά να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάθε στιγμή τι συναισθήματα βιώνουμε. Θα ήταν βοηθητικό τις στιγμές που νιώθεις έντονα την ανάγκη να ξεσπάσεις στο φαγητό να καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο ποιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου, να περιγράφεις αναλυτικά τα συναισθήματα σου (για παράδειγμα, νιώθω έντονη θλίψη γιατί…) και να βαθμολογείς την ένταση αυτών των συμπτωμάτων σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 (λιγότερο ισχυρό –> περισσότερο ισχυρό). Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικειωθείς περισσότερο με τον έλεγχο της συναισθηματικής σου αυτορρύθμισης και θα κατανοήσεις τα ερεθίσματα που πυροδοτούν αυτές τις αντιδράσεις.

Άλλη μια τεχνική που ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά είναι όταν βιώνεις έντονα την ανάγκη να ξεσπάσεις και να εκτονώσεις τη συναισθηματική σου φόρτιση μέσω του φαγητού, να καταφεύγεις σε άλλες δραστηριότητες που θα κατευνάσουν αυτό το συναίσθημα. Για παράδειγμα, όταν νιώθεις έντονη θλίψη ή στρες και επιθυμείς να τα διοχετεύσεις διαμέσου της συνεχιζόμενης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού κάνε μια δραστηριότητα που θα σε κρατήσει απασχολημένη (τρέξιμο, βόλτα με φίλους, ένα χαλαρωτικό μπάνιο κτλπ). Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα μάθεις να ελέγχεις τις παρορμήσεις σου και να κατευνάζεις αυτό το συναίσθημα.

Μην ξεχνάς να προσπαθείς μέρα με τη μέρα, σιγά σιγά ένα μικρό βήμα κάθε ημέρα. Μέσα από μικρές προσπάθειες καταφέρνουμε να επιτύχουμε ένα μεγάλο επίτευγμα. Να νιώθεις υπερηφάνεια για κάθε μικρό στόχο που επιτελείς με επιτυχία. Να είσαι διπλάσια τρυφερή με τον εαυτό σου τις δύσκολες ημέρες που το κίνητρο σου μειώνεται καθώς την αυτοφροντίδα και την αυταγάπη τις έχεις περισσότερο ανάγκη εκείνες τις στιγμές.

Είμαι στη διάθεσή σου για ότι χρειαστείς!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com