in

Ψtalk: “Kάθε μέρα ζω με τον φόβο του πολέμου”

Aπαντά η Ιωάννα Σεπιάδου, Ψυχολόγος MSc

Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος δεν έχω όρεξη για τίποτα! Νιώθω μια ματαιότητα για τα πάντα, ζω κάθε μέρα με τον φόβο ότι θα πεθάνω γιατί θα γίνει κι εδώ, πλέον δεν ονειρεύομαι το μέλλον γιατί σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει  μέλλον και νιώθω ότι άλλαξε μετά από αυτό η ζωή όπως την ξέραμε! Και έχω κουραστεί να παθαίνω κρίσεις πανικού καθημερινά και να πέφτω τόσο πολύ ψυχολογικά όταν θα ακούσω για αυτό το θέμα! Άραγε από εδώ και στο εξής έτσι θα συνεχίσω να ζω;

Από την: Ανώνυμη


Αγαπητή,

αρχικά θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που βρήκες το θάρρος να μοιραστείς μαζί μας αυτό που σε απασχολεί. Διαβάζοντας το μήνυμά σου κατανοώ ότι διανύεις μία ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή σου. Το γεγονός, όμως, ότι θέλησες να τη μοιραστείς μπορεί από μόνο του να είναι πολύ βοηθητικό για εσένα.

Ο πόλεμος είναι κάτι πολύ δυσάρεστο και είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν θα συμβεί και εδώ. Ο φόβος που μπορεί να προκαλέσει ανήκει στα δύσκολα συναισθήματα, τα οποία δεν θέλουμε να νιώθουμε. Παράλληλα ο πόλεμος μπορεί να φέρει μία κατά μέτωπο επίθεση με τις ελπίδες, τα όνειρα  και τις αξίες μας. Ωστόσο, ο φόβος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι χρήσιμα, καθώς μας προφυλάσσουν και μας βοηθούν να αντιδράσουμε απέναντι στον κίνδυνο. Θα πρέπει, όπως και με κάθε άλλο συναίσθημα, να έχουμε μία στάση αποδοχής. Θα πρέπει να αποδεχτούμε όχι μόνο τον φόβο αλλά και να καλωσορίσουμε τις υπαρξιακές μας ανησυχίες. Έτσι θα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να πορευτούμε με θάρρος, ευαισθησία και συνείδηση, ελπίζοντας ότι σύντομα όλο αυτό θα τελειώσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Καταστάσεις, όπως ένας πόλεμος, αλλά και η πανδημία των τελευταίων χρόνων μπορεί να προκαλέσουν άγχος και υπερένταση. Ήδη η πανδημία είχε επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε άγχος να ενισχυθεί από αυτήν την νέα αίσθηση απειλής. Στις μέρες μας ειδικά, διαδίδονται αρκετές εικόνες και βίντεο από δυσάρεστες και απειλητικές καταστάσεις, όπως ο πόλεμος, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα συναισθήματα φόβου και άγχους σε σημείο που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργικότητά μας στην καθημερινή ζωή. Είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό να έχεις επηρεαστεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να διαχειριστείς την παρούσα κατάσταση είναι να μην αφήνεις τις σκέψεις σου να σε κατακλύζουν. Καλό είναι να συμφιλιωθείς με τα τωρινά σου συναισθήματα και να πάρεις τον έλεγχο του σώματός σου. Θα πρέπει να βγεις από τις σκέψεις σου, να εισέλθεις στο σώμα σου και να ψιθυρίζεις στον εαυτό σου ότι θα περάσει κι αυτό. Βοηθητικό θα ήταν, επίσης, να επιλέγεις μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για την ενημέρωσή σου ή/και να μειώσεις την ανάγνωση των σχετικών ειδήσεων, καθώς και να θέσεις όριο στις συζητήσεις σου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, αγαπητή, θα μπορούσες να επισκεφθείς και έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε μέσα από το ταξίδι της ψυχοθεραπείας να μπορέσεις να διαχειριστείς τις κρίσεις πανικού αλλά και να βγεις ακόμη πιο δυνατή. Άλλωστε, οι κρίσεις πανικού, εάν τις δούμε από μία άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ένα “δώρο” του εαυτού μας για τη ζωή, μία υπενθύμιση του σώματος μας ότι το παραμελήσαμε και ότι χρειαζόμαστε αυτο-φροντίδα. Θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να κινητοποιηθούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Ελπίζω οι σκέψεις μου να σε βοηθήσουν και σύντομα να βρεις μέσα σου την ηρεμία! Είμαστε εδώ για οτιδήποτε μας χρειαστείς.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Αντιμετωπίζω το άγχος μου αλλά όχι τις σκέψεις μου”

Ψtalk: “Θέλω από μικρή να γίνω ηθοποιός αλλά οι γονείς μου δεν συμφωνούν”