Ψtalk: “Κάνω το λάθος να με συγκρίνω με την πρώην του συνεχώς”

Ψtalk: “Κάνω το λάθος να με συγκρίνω με την πρώην του συνεχώς”

Είμαστε μαζί δύο χρόνια. Κάνω το λάθος συνεχώς να με συγκρίνω με την πρώην του. Θέλει να τα συζητάμε αλλά η σύγκριση η δικιά μου παραμένει. Τι να κάνω??

Από την: Ντίνα


Αγαπητή μου Ντίνα,

Χαίρομαι που μοιράζεσαι τον προβληματισμό σου μαζί μου. Φαντάζομαι πως είναι ένα θέμα που σου προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Όπως ανέφερες είσαι σε σχέση εδώ και δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων  έχεις αναπτύξει τη συνήθεια να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την πρώην σύντροφο του αγοριού σου. Αναγνωρίζεις πως είναι μια προβληματική συμπεριφορά, η οποία θα ήθελες να σταματήσει.

Όλοι οι άνθρωποι μπαίνουμε καμιά φορά στη διαδικασία να συγκριθούμε με τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου μας, αλλά μια τέτοια συμπεριφορά είναι βλαπτική και για τη σχέση και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ανασφαλείς, δημιουργεί αμφιβολίες και προκαλεί δυσφορία και σε εμάς και στο σύντροφο μας.

Τα όσα έγραψες με έκαναν να αναρωτηθώ: Είναι μια συμπεριφορά η οποία ξεκίνησε σε αυτή τη σχέση ή είχες την τάση να την κάνεις και στο παρελθόν, σε άλλες σχέσεις σου; Έχεις τη τάση να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με την προηγούμενη σχέση του συντρόφου σου ή τείνεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου και με άλλους ανθρώπους; Είναι δηλαδή μια γενικευμένη συμπεριφορά;

Καλό θα ήταν να αναρωτηθείς και συ: Τι περνάει από το μυαλό μου όταν συγκρίνομαι με την πρώην σύντροφο του συντρόφου μου; Ποιες επιπλέον σκέψεις συνοδεύουν τη σύγκριση αυτή; Τι συναισθήματα μου δημιουργούνται όταν συγκρίνομαι μ’ εκείνη; Σε τι με εξυπηρετεί αυτή η συμπεριφορά; Με βοηθά εμένα και τη σχέση μου ή δημιουργεί προβλήματα;

Συχνά η σύγκριση με τους άλλους πηγάζει από μια χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αισθανόμαστε ανασφαλείς με τον εαυτό μας. Αμφιβάλλουμε για την αξία μας ως άνθρωποι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ως σύντροφοι. Δεν αισθανόμαστε αρκετοί.

Αν η σύγκριση είναι μια συμπεριφορά που παρουσιάζεις συχνά ίσως καταναγκαστικά, αν επιμένει και σου προκαλεί έντονη δυσφορία και αν δημιουργεί προβλήματα σε εσένα και τη σχέση σου, τότε θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια του θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις ποιες σκέψεις και ποια βιώματα σε ωθούν να προβαίνεις στην εν λόγω σύγκριση, να αντιληφθείς ποιες από αυτές τις σκέψεις είναι εσφαλμένες και να τις αντικαταστήσεις με άλλες που ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Το λέω αυτό, γιατί συχνά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τα ψεγάδια μας με τα προτερήματα των άλλων, αφήνοντας εκτός συλλογισμού κάθε τι θετικό που έχουμε.  Μια τέτοια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο θα σε βοηθήσει να σταματήσεις τη σύγκριση αυτή, αλλά να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου. Εντέλει να αισθανθείς καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση να κρατάς στο νου σου τα ακόλουθα. Ο σύντροφός σου διάλεξε να είναι μαζί σου και η πρώην σύντροφος του ανήκει στο παρελθόν για κάποιο λόγο. Επιπλέον, όπως μοιράστηκες, ο σύντροφός σου θέλει να τα συζητάτε αυτά τα θέματα, πράγμα που δείχνει πως επενδύει στη σχέση και πως σε νοιάζεται, αφού μέσα από το μοίρασμα και τη  συζήτηση στοχεύει στο καθησυχασμό και στην ανακούφιση σου από τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί η σύγκριση.

Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Προσπάθησε να αναλογίζεσαι τις όμορφες στιγμές σας και κάθε τι που χτίζετε μαζί, όπως εμπιστοσύνη, αποδοχή, κατανόηση. Προσπάθησε να εκτιμήσεις τον εαυτό σου και αυτά που φέρνεις στη σχέση. Όπως προανέφερα, ο σύντροφος σου διάλεξε εσένα, άρα στα μάτια του είσαι ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Είναι καιρός να το δεις και συ αυτό. Τέλος, αναγνώρισε πως ο καθένας έχει ένα παρελθόν. Άσε το παρελθόν εκεί όπου ανήκει και συγκεντρώσου το παρόν. Αυτό θα σε βοηθήσει να λάβεις περισσότερη ευχαρίστηση από τη σχέση σου και από τις στιγμές που περνάτε μαζί με το σύντροφο σου.

Ελπίζω τα παραπάνω να έδρασαν ανακουφιστικά και να σε ωθήσουν να ενδοσκοπήσεις, να αναλογιστείς τη βαθύτερη αιτία της σύγκρισης που κάνεις και να προχωρήσεις προς την επίλυση του προβλήματος. Άλλωστε το πρώτο βήμα το έχεις ήδη κάνει, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και ζητώντας βοήθεια.

Είμαι πάντα στη διάθεση σου.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories