in

Ψtalk:”Ίσως φοβάμαι να μείνω μόνη μου”

Απαντά η Μερόπη Μεφσούτ, Ψυχολόγος

Καλησπέρα σας, είμαι 19 χρονών και μόλις “έφυγα” από μία ερωτική σχέση. Γενικά , δεν έχω δημιουργήσει κάποια “σοβαρή” σχέση. Μέχρι στιγμής έχω εμπλακεί σε καταστάσεις πιο χαλαρές και εφήμερες. Το θέμα είναι ότι πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να φεύγω από μία κατάσταση και μετά από λίγο να μπλέκω σε κάποια άλλη κατάσταση μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια δεν έχω μείνει ποτέ μόνη μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα έχω να ασχολούμαι με κάποιο άτομο. Στην τελευταία, λοιπόν, κατάσταση που είχα εμπλακεί δεν περνούσα καθόλου καλά και λόγω της απόστασης που είχαμε με το άτομο αυτό και λόγω της συμπεριφοράς του. Γενικότερα, η όλη κατάσταση δεν μου προσέφερε κάτι, απλώς είχα κάτι να ασχολούμαι. Όταν όμως ήρθε η ώρα να το τελειώσω γιατί δεν άντεχα άλλο και γιατί έπρεπε να τελειώσει, ενώ ήξερα ότι με το να φύγω από την κατάσταση αυτή κάνω πολύ καλό σε μένα, στεναχωρήθηκα και ας μην είμαι ερωτευμένη με το άτομο αυτό. Ήμουνα μαζί με ένα άτομο του φιλικού περιβάλλοντος μου και ασυνείδητα την ώρα που έκλαιγα είπα ότι δεν θέλω να μείνω μόνη μου και τότε σαν να κατάλαβα ότι ίσως να φοβάμαι να μείνω μόνη μου και ότι μπλέκω σε καταστάσεις μόνο και μόνο για να μην είμαι μόνη μου.

Από την:  Εύη


Αγαπητή Εύη,

Θέλω να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες την ιστορία σου και τις σκέψεις σου μαζί μας. Καταλαβαίνω ότι βγαίνοντας από αυτήν την τελευταία σου σχέση και μετά από τη συζήτηση με τον/την φίλο/η σου βγήκαν στην επιφάνεια κάποιες σκέψεις  που βλέπω ότι σε προβλημάτισαν. Αρχικά είσαι σε μια πολύ όμορφη ηλικία που έχεις όλες τις ευκαιρίες μπροστά σου να γνωρίσεις καινούρια άτομα, να συνάψεις σχέσεις (σοβαρές ή πιο χαλαρές) οι οποίες θα σου προσφέρουν κάτι η κάθε μία με τον τρόπο της. Το να επιλέγεις έναν άνθρωπο για να εμπλακείς μαζί του σημαίνει ότι σε ελκύει ερωτικά, σου προκαλεί το ενδιαφέρον και σου προσφέρει πράγματα καλύπτοντας κάποιες ανάγκες σου. Όταν λες ότι μπλέκεις σε καταστάσεις απλά για να έχεις κάτι να ασχολείσαι μου δημιουργείται η εξής απορία, που θα ήθελα να σκεφτείς και εσύ αν θέλεις και να απαντήσεις στον εαυτό σου και ίσως σε βοηθήσει: τι είναι αυτό που σε έλκυε στον εκάστοτε άνθρωπο και ήθελες να ασχοληθείς μαζί του; Τι ανάγκες πιστεύεις ότι σου κάλυπτε την συγκεκριμένη περίοδο; Σε τι σε ωφελούσε και παρέμενες στη σχέση μαζί του;

Είπες και εσύ πως όταν ήρθε η ώρα να χωρίσεις με την τελευταία σου σχέση ένιωθες ότι δεν άντεχες άλλο και γνωρίζοντας ότι θα σου κάνει καλό, μιας που δεν είχε κάτι να σου προσφέρει, βρήκες το θάρρος, πήρες την απόφαση που σίγουρα θα ήταν δύσκολη και το τελείωσες. Το γεγονός ότι στεναχωρήθηκες μετά από αυτή σου την απόφαση παρόλο που δεν ένιωθες ερωτευμένη μου φαίνεται λογικό καθώς αυτές οι καταστάσεις ποτέ δεν είναι ευχάριστες ακόμα και όταν λείπουν τα έντονα ερωτικά συναισθήματα. Θεωρώ πως αν φοβόσουν έντονα το να μην μείνεις μόνη σου ίσως να έμενες σε αυτήν την σχέση ακόμα και μετά τη συνειδητοποίηση πως δεν σε κάνει να νιώθεις καλά. Ωστόσο, θα ήθελα να δω τι είναι αυτό που σε κάνει να μην θέλεις να μείνεις μόνη σου; Τι είναι αυτό που πραγματικά σε φοβίζει σε αυτό το ενδεχόμενο;

Κάτι άλλο που θα σου πρότεινα και θα μπορούσες να δοκιμάσεις, σαν ένα μικρό πείραμα, είναι να μείνεις για ένα διάστημα μόνη σου και να δεις πώς αυτό θα σε κάνει να νιώσεις. Πάρε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, κάνε πράγματα για σένα που σε ευχαριστούν, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε λίγο γυμναστική, βγες και διασκέδασε με φίλους, βρες ένα καινούριο χόμπι ή αφιέρωσε χρόνο σε ένα ήδη υπάρχον, θέσε εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς στόχους, σκέψου και οραματίσου πώς θέλεις να είναι το μέλλον σου. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις υπό πραγματικές συνθήκες πως είναι να είσαι μόνη σου και πως νιώθεις για αυτό. Αυτό στο λέω γιατί καταλαβαίνω πως μπορεί να φοβάσαι αυτή την άγνωστη κατάσταση, καθώς όπως είπες δεν έχεις μείνει μόνη σου για μεγάλη χρονικό διάστημα. Μένοντας λοιπόν για λίγο καιρό μόνη σου θα μπορέσεις να γνωρίσεις καλύτερα εσύ πρώτη τον εαυτό σου, να δεις τι είναι αυτό που θέλεις και δεν θέλεις από μια σχέση και τότε θα μπορέσεις πολύ συνειδητοποιημένα να επιλέξεις τον επόμενο σύντροφό σου και όχι από φόβο τη μοναξιάς.

Αν σε βοηθάει επίσης μπορείς σε ένα ημερολόγιο να σημειώνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε περιόδους που είσαι μόνη σου. Αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί θα σου δοθεί η ευκαιρία να τις δεις να απλώνονται με πιο συγκεκριμένο και καθαρό τρόπο.

Ελπίζω να σε βοήθησαν τα λόγια μου και να σου φάνηκαν χρήσιμα όσα σου είπα. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Δεν αντέχω την ψυχολογική πίεση στο σπίτι λόγω της ομοφυλοφιλίας μου”

Ψtalk: “Αποφεύγω τους καυγάδες γιατί μεγάλωσα μέσα σε αυτούς”