Ψtalk: “Η πανδημία μου δημιουργεί πίεση και άγχος και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ”

Ψtalk: “Η πανδημία μου δημιουργεί πίεση και άγχος και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ”

Με όλη αυτή τη κατάσταση νιώθω πάρα πολύ πίεση, άγχος και με διακατέχει η ανησυχία. Είμαι ένα άτομο που θέλει να τα έχει όλα προγραμματισμένα και να τα κάνει όλα τέλεια για να είμαι εσωτερικά ήρεμη και τώρα δε μπορώ. Δε ξέρω πως να το αποβάλλω…

Από τον/την: Αθηνά


Αγαπητή Αθηνά,

θα ήθελα αρχικά να σε ευχαριστήσω που βρήκες την ψυχική δύναμη που απαιτείται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μοιράστηκες το πρόβλημα που σε βασανίζει μαζί μας. Θέλω να σου πω ότι είμαι απολύτως βέβαιη ότι αρκετοί, αν όχι πολλοί, άνθρωποι θα “δουν” τον εαυτό τους σε όλο αυτό που μας περιγράφεις ότι σε προβληματίζει.

Αρχικά, θα ήθελα να σου πω ότι η κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού είναι κάτι που προέκυψε πολύ ξαφνικά, βρίσκοντάς μας όλους απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια, τόσο πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη. Δύσκολη όχι μόνο σε ένα επίπεδο, αλλά σε πολλά. Κληθήκαμε και καλούμαστε να αναδιοργανώσουμε την ζωή μας σε πολλούς τομείς: στον κοινωνικό, στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Η ζωή των περισσότερων από εμάς τέθηκε σε παύση, μην γνωρίζοντας το εάν και το πότε θα μπει ξανά σε μια κανονική ροή, όπως πριν. Η ψυχική μας υγεία δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όλα αυτά στα λέω, για να σου καταστήσω σαφές ότι το άγχος, η πίεση και η ανησυχία που μας αναφέρεις ότι σε κυριεύουν το τελευταίο διάστημα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα συνθήκη, όπως όλος ο κόσμος. Πιθανόν να είχες κάποιες συνήθειες τις οποίες αναγκάστηκες να διακόψεις και μια ροή καθημερινότητας από την οποία αναγκάστηκες να βγεις, λόγω αυτής της κατάστασης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλεις να τα έχεις όλα προγραμματισμένα και να τα κάνεις όλα τέλεια, όπως μας λες, προκειμένου να επιτύχεις την εσωτερική ηρεμία, φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάδυση των συναισθημάτων άγχους και ανησυχίας που μας αναφέρεις. Και αυτό γιατί, έχεις βρεθεί σε μια συνθήκη την οποία δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να προγραμματίσεις και να ελέγξεις. Φαίνεται ότι ο προγραμματισμός και ο έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχική σου γαλήνη, αφού σου δημιουργούν αισθήματα ασφάλειας στην καθημερινότητά σου. Αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν τον προγραμματισμό στην ζωή τους, καθώς τους προσφέρει σιγουριά και σταθερότητα για τα επόμενά τους βήματα, και, όταν βρεθούν σε μια συνθήκη την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα που βιώνεις και εσύ: άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον. Αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι τα συναισθήματα που βιώνεις την δεδομένη περίοδο είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

Ωστόσο, κατανοώ απόλυτα ότι η τάση σου για έλεγχο και προγραμματισμό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να αισθάνεσαι άγχος. Δεδομένου ότι πιθανόν να έρθουν στην ζωή σου στιγμές ή περίοδοι κατά τις οποίες δεν θα είναι εφικτό να έχεις τον έλεγχο στα πάντα και να τα προγραμματίζεις όλα, καθώς οι εξωτερικές συνθήκες ορισμένες φορές δεν μας το επιτρέπουν, θα σε βοηθούσε να μετριάσεις σε έναν βαθμό αυτή σου την τάση για έλεγχο. Αυτό θα συμβάλλει στο να μην αισθάνεσαι τόσο άγχος και ανησυχία για το μέλλον και κατ’ επέκταση στην ψυχική σου γαλήνη. Συνεπώς, επειδή η δεδομένη συνθήκη που ζούμε δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας να αλλάξουμε, θα μας βοηθήσει το να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από την ευθύνη ελέγχου των καταστάσεων και να οπλιστούμε με υπομονή και ψυχικό σθένος, για να αντέξουμε. Διαφορετικά, καταλαβαίνεις ότι θα μας κυριεύσει το άγχος και ο πανικός και τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τον εαυτό μας. Ελπίζω οι συμβουλές μου να σε καθησύχασαν λιγάκι και να ένιωσες έστω και λίγο ανακούφιση. Ωστόσο, αν χρειαστείς περαιτέρω βοήθεια μην διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχοθεραπευτή. Θα σου πρότεινα να επιλέξεις κάποιον ο οποίος να έχει ειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία, καθώς είναι ο κατάλληλος για να δουλέψετε μαζί τα αισθήματα άγχους και ανησυχίας που βιώνεις.

Επίσης, υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές πλατφόρμες στις οποίες ψυχολόγοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, καθώς, λόγω της πανδημίας, η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη έχει αυξηθεί. Θα μπορούσες, αν θέλεις, να απευθυνθείς σε κάποιον από αυτούς και να κανονίσετε μια δωρεάν συνεδρία.

Σου εύχομαι να καταφέρεις να βρεις την λύση που έχεις ανάγκη την δύσκολη αυτή περίοδο και να αισθανθείς ανακούφιση και εσωτερική ηρεμία. Είμαι εδώ για ό,τι άλλο με χρειαστείς. Εφοδιάσου με χαμόγελο, αισιόδοξη διάθεση και υπομονή και είμαι βέβαιη ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν για εσένα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories