Ψtalk: “Η μητέρα μου έχει χρόνια θέματα με τη διαχείρηση της κατανάλωσης νέων ειδών.”

Ψtalk: “Η μητέρα μου έχει χρόνια θέματα με τη διαχείρηση της κατανάλωσης νέων ειδών.”

Καλησπέρα ονομάζομαι Παύλος, η μητέρα μου έχει χρόνια θέματα με τη διαχείρηση της κατανάλωσης νέων ειδών. Συνηθίζει εδω και αρκετά χρόνια και αγοράζει ρούχα,παπούτσια διάφορα τα οποια όμως δεν συνηδιτοποιει οτι πρέπει να αποχωριστεί καθώς «πολλαπλασιάζονται» και αυξάνονται. Θεωρεί οτι με διάφορες δικαιολογίες, όπως ειναι τα λεφτά μου και μπορώ να τα αγοράσω, το σπίτι μας (90 + τμ) δεν τα χωράει λογω αποθηκευτικού χώρου, και ενα σωρο ακόμα πράγματα που εγω κ ο αδερφος μου πλεον δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε! Έχοντας απηυδήσει με φωνές τσακωμούς και αρκετά δύσκολες μέρες, απαντώντας η ίδια είτε με άγνοια είτε «προσπερνώντας» τα πράγματα δυστυχώς καταλήγουμε λόγω δικής μας αγάπης και προσοχής να ανεχόμαστε την όλη κατάσταση και να την προσπερνάμε. Κακώς ασφαλώς και με δική μας ευθύνη όλο αυτό δεν σταματάει παρά γιγαντώνεται. Εδω και κάποιες ημέρες και σκεπτόμενοι κύριως τη μετακόμιση μας σε νέα κατοικία και ίσως μια νέα αρχή αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να βγάλουμε όλα τα είδη αυτά έξω απ τις ντουλάπες, ακόμα κ δικων μας δωματίων ώστε να ξεκαθαριστούν και έπειτα αν είναι εφικτό να πεταχτούν ή να δοθούν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Η μητέρα μας συνεχίζει και δεν αποδέχεται οτι η κατάσταση έχει «ξεφύγει» και τα νεύρα οι τσακωμοί και η στεναχώρια απο εμάς συνεχίζονται μη μπορώντας να της δώσουμε να καταλάβει οτι πρέπει να τα ξεφορτωθεί ολα αυτά για το καλό μας. Η μητέρα μας παρακολουθεί ηδη κάποιο ειδικό ψυχολογο ψυχίατρο, έχοντας να αντιμετωπίσει ομως και αλλα κομματια που την απασχολούν οπως το δυσκολο παρελθον της (μοναχοκορη και εχοντας χασει τον πατερα της απο μικρη ηλικια) και διάφορα πράγματα που απ την καθημερινότητα που μπορεί να την απασχολούν. Πως θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πίεση στο σπίτι μας που σίγουρα μας στεναχωρει ολους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλό σας βράδυ.

Παύλος, 27 χρόνων


Αγαπητέ Παύλο,σε ευχαριστούμε πολύ που αποφάσισες να μας εμπιστευτείς ένα μέρος της ιστορίας σου. Από την περιγραφή σου φαίνεται πόσο σημαντικό είναι για εσένα το κομμάτι αυτό.

Μπορεί να μην είμαστε σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρία, αλλά ακούω τόσο την έγνοια σου για την μητέρα σου και το πως μπορεί να αισθάνεται όσο όμως και την κούραση και την ματαίωση που συνεπάγεται η κατάσταση αυτή.Αρχικά θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι η μητέρα σας κάνει ήδη την δική της προσπάθεια. Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι πράγματι γεμάτο ανακαλύψεις και αποτελεί ένα δώρο προς τον εαυτό. Τις περισσότερες ωστόσο φορές απαιτεί αρκετό “σκάψιμο”, πράγμα που σημαίνει ότι η μητέρα σας έρχεται καθημερινά αντιμέτωποι με ποικίλους λοφίσκους ή και εγκρεμούς.

Η αδυναμία της μητέρας σου να αποχωριστεί όλο αυτό τον όγκο πραγμάτων μου έφερε στο μυαλό την εικόνα ενός ανθρώπου που αναζητεί το “αντίδοτο της μοναξιάς”. Όλα  δείχνουν να συμβολίζουν για εκείνη κάτι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό ίσως δυσκολεύεται  να τα πετάξει. Μήπως φοβάται ότι μαζί με αυτά θα “πετάξει” την συντροφιά της; τις αναμνήσεις της; τους κόπους της ίσως;Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πριν πάμε στο τι κάνω, είναι χρήσιμο να έχουμε έστω μια θολή εικόνα του πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ακρόαση, ενεργητική και ουσιαστική. Έχετε  βρεθεί μπροστά σε μια αλλαγή, την επικείμενη μετακόμιση. Την ίδια όμως στιγμή ζητάτε από τη μητέρα σας να προβεί σε μια ακόμα αλλαγή, πολύ πιο δραστική και ενδεχομένως επώδυνη.

Επομένως πριν επικοινωνήσετε το αίτημα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε έναν διάλογο εστιασμένο στο συναίσθημα και στο πως εσείς οι δύο βιώνετε όλη αυτή την συσσώρευση. Θα βοηθήσει πιστεύω η μαμά σας να έλθει λίγο πιο κοντά στο δικό σας βίωμα, στο ότι οι θησαυροί της που την κρατούν κοντά σε όλα εκείνα τα δικά της, την απομακρύνουν κατά στιγμές από τα παιδιά της.Ακόμα. θα πρότεινα μικρά βήματα. Είναι δύσκολο να ανέβετε ξαφνικά ένα βουνό, χωρίς αναπνοή, ειδικά τη στιγμή που εκείνη ήδη είναι σε διαδικασία ανάβασης. Προτιμήστε μια βόλτα στην παραλία. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Το να αδειάσουν ξαφνικά οι ντουλάπες όλου του σπιτιού θα προκαλέσει αναστάτωση και την σκέψη ότι κανείς δεν μπορεί να με καταλάβει. Από την άλλη η αδυναμία της να φέρει εις πέρας το έργο της απογοητεύει ακόμα περισσότερο εσάς και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Αντί λοιπόν για αυτό δοκιμάστε κάθε μέρα να αδειάζετε και από ένα συρτάρι ή ένα μικρό τμήμα της ντουλάπας, πάντοτε με αναγνώριση του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό για εκείνη, αλλά και με το πόσο ικανοποιημένοι είστε που προσπαθεί έστω και λίγο. Μπορείτε να κάνετε ένα βήμα την φορά.

Ο πιο άμεσος δρόμος για την επίλυση ενός κόμπου στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι άλλος από την επικοινωνία. Ακούω (με όλες μου τις αισθήσεις, όχι μόνο τα λόγια δηλαδή, αλλά και τις συμπεριφορές, τα βλέμματα, τις κινήσεις του σώματος, τις αντιδράσεις, κτλ), προσπαθώ να κατανοήσω και μοιράζομαι με αυθεντικότητα.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories