Ψtalk: “Η 7χρονη κόρη μου δε θέλει να πάει στο σχολείο και λέει ότι τη βαράνε.”

Ψtalk: “Η 7χρονη κόρη μου δε θέλει να πάει στο σχολείο και λέει ότι τη βαράνε.”

Έχω πρόβλημα με την κόρη μου η οποία είναι 7 χρόνων! Τελευταία δεν θέλει να πάει στο σχολείο της κλαίει κάθε πρωί και όλο μου λεει οτι την βαράνε όταν την ρωτάω ποιος της κάνει αυτο, αρνητε να μου πει…έτσι πήρα την πρωτοβουλία να την παρακολουθήσω στο διαλείμματα της να δω τι κάνει αλλα χωρις να με καταλάβει και παρατήρησα πως καθόταν ολομόναχη όταν συνειδητοποίησε ότι βρισκόμουν εκεί έκανε κυκλους στο προαύλιο σαν να έπαιζε κυνηγητό με τα άλλα παιδάκια (άλλα τα έκανε τόσο μηχανικά και χωρις συνοχή που φαινόταν)την ρώτησα εαν θέλει να ενημερώσω το σχολείο σε περίπτωση που φοβάται αλλα είναι ανέκδοτη…..και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ

Από τον/την: Μαίρη


Αγαπητή Μαίρη,

Σε ευχαριστώ που αποφάσισες να μοιραστείς μαζί μας τους προβληματισμούς σου σχετικά με την κόρη σου.

Από τα λεγόμενά σου μπορώ να καταλάβω ότι σε ανησυχεί και σε αναστατώνει το γεγονός ότι η κόρη σου αντιδρά όταν είναι να πάει στο σχολείο. Μάλιστα, η ίδια σου έχει αποκαλύψει ότι κάποια παιδιά τη χτυπούν χωρίς, όμως, να σου δίνει περισσότερες πληροφορίες για τι το ακριβώς συμβαίνει. Έφτασες κιόλας στο σημείο να την παρακολουθήσεις στο σχολείο για να ελέγξεις την κατάσταση, αλλά και τότε δεν κατόρθωσες να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι πραγματικά ισχύει.

Είναι πολύ λογική η ανησυχία σου και το ότι δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να την πιέσεις, γιατί είναι πιθανό να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλεις. Αυτό που θα μπορούσες, αρχικά, να κάνεις θα ήταν να ενθαρρύνεις την κόρη σου να συζητάει τα συναισθήματα και τους φόβους της μαζί σου. Θα ήταν χρήσιμο ακόμα και να μοιραστείς μαζί της ιστορίες από τη δική σου παιδική ηλικία και τα σχολικά σου χρόνια, ώστε να καταλάβει ότι κι εσύ ήσουν παιδί κι είχες ανησυχίες. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει ότι την καταλαβαίνεις ουσιαστικά. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να αισθάνεται την αποδοχή και την τρυφερότητά σου. Προσπάθησε να της αφιερώσεις χρόνο και προσοχή. Ωστόσο, εκτός από τη δική προσπάθεια, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τη δασκάλα, η οποία μπορεί να έχει παρατηρήσει κάποια περίεργη συμπεριφορά της κόρης σου ή των άλλων παιδιών προς την κόρη σου.

Θα ήθελα, βέβαια, να έχεις στο μυαλό σου ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα διερευνήσει σε βάθος τι συμβαίνει και θα προτείνει ανάλογους τρόπους διαχείρισης. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κατανοήσεις είναι ότι πιθανότατα κάτι βασανίζει το παιδί και αυτό που εκφράζει δεν είναι απλά μια άρνηση ή ένα πείσμα. Το καλύτερο θα ήταν, φυσικά, να μην καταλάβει ότι αγχώνεσαι για όσα γίνονται.

Μαζί θα βρείτε τη λύση. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια αν χρειαστεί! Είμαι στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories