Ψtalk: “Η αγάπη μου είναι η τέχνη. Να ακολουθήσω το ένστικτο μου;”

Ψtalk: “Η αγάπη μου είναι η τέχνη. Να ακολουθήσω το ένστικτο μου;”

Καλησπέρα. Δίνω φέτος πανελλήνιες και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολα τα πράγματα αφού από την μία έχω χρόνο να διαβάσω αλλά από την άλλη υπάρχει ένα χάος για το τι θα συμβεί.. Εμένα η αγάπη μου είναι η τέχνη και πιο συγκεκριμένα μουσική χορός θέατρο… Νιώθω ένα συναίσθημα όταν ανεβαίνω στην σκηνή πολύ καθοριστικό και πιστεύω είμαι πολύ τυχερή που έχω νιώσει κάτι τέτοιο.. Παρολαυτα στοχευω σε μια υψηλή σχολή στο πολυτεχνείο διότι όλοι μου λένε ότι πρέπει να έχω μια σταθερή δουλειά κτλπ.Παρολαυτα νιώθω μέσα μου πως προοριζομαι για καλλιτέχνης και όχι για μηχανικός παρόλο που και αυτό μαρεσει μέχρι ένα σημείο… Όμως πολλές φορές φέτος έχω νιώσει πως κάνω τόση προσπάθεια και έχω αποστ; σιοποιηθει από αυτά που αγαπώ (σταμάτησα την μπάντα μου, τον χορό το τραγούδι) για κάτι που τελικά δεν θα με κάνει ευτυχισμένη… Το νιώθω πολύ έντονα το συναίσθημα ότι πρέπει να ασχοληθώ με την τέχνη σαν να μου το λέει συνέχεια ο εαυτός μου… Φοβάμαι επίσης τις πανελλήνιες και με την παραμικρή αποτυχία κλαίω και νιώθω ότι χάνω χρόνο και κάνω μια κακή επένδυση… Επίσης έχω παρατηρήσει τελευταία πως έχω μερικές φορές φττερουγισματα στην καρδιά και ότι όταν πέφτω να ξαπλώσω έχω ένα ανεξήγητο άγχος. Τι να κάνω να ακολουθήσω το ένστικτο μου;

Από τον/την: Ξένια


Αγαπητή Ξένια,

Σε ευχαριστώ πολύ που μέσα στην πίεση της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες, ψυχική και χρονική, αφιέρωσες χρόνο για να μοιραστείς μαζί μας τους προβληματισμούς σου. Δείχνεις να είσαι μια κοπέλα γεμάτη πάθος και αγάπη για την τέχνη. Σε πλημμυρίζουν συναισθήματα όταν ασχολείσαι με αυτή. Ωστόσο, το δίλημμα για το αν πρέπει να δώσεις πανελλήνιες ή να ακολουθήσεις το δρόμο της τέχνης είναι απολύτως κατανοητό.

Αρχικά, φαίνεται ότι είσαι μία πολύ καλή μαθήτρια από τη στιγμή που αναφέρεις ότι στοχεύεις σε μια υψηλόβαθμη σχολή του Πολυτεχνείου και οφείλω να σε συγχαρώ για αυτό. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις με τα μαθήματα εξ αποστάσεως, προσπαθείς να είσαι συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνεις και να προσπαθείς για το καλύτερο. Το άγχος και ο φόβος της αποτυχίας είναι συναισθήματα, τα οποία βιώνουν οι περισσότεροι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες. Είναι μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη χρονιά. Να έχεις, όμως, στο μυαλό σου ότι τίποτα δεν τελειώνει με αυτές τις εξετάσεις. Είναι απλά μια προσπάθεια, η οποία σίγουρα δεν κρίνει από μόνη της το μέλλον σου.

Παρ’ όλα αυτά μπορώ να καταλάβω ότι όσο και να παλεύεις να πετύχεις το στόχο σου, το όνειρο σου και η μεγάλη σου επιθυμία είναι να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική, το χορό και το θέατρο. Είναι σύνηθες οι οικογένειες να διαφωνούν ή να μην εγκρίνουν τέτοιες επιλογές. Υπάρχει γενικώς η αντίληψη ότι όλοι χρειάζεται να έχουν ολοκληρώσει σπουδές σε μια πανεπιστημιακή σχολή για να κατορθώσουν στην πορεία να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Έχουμε, όμως, παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο.

Βλέπω ότι παρά την προσπάθεια σου για τις εξετάσεις που έρχονται, σκέφτεσαι επίμονα ότι θέλεις να ασχοληθείς με την τέχνη. Και γιατί, λοιπόν, να μην το κάνεις; Μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με τις δυνατότητες σπουδών πάνω στο αντικείμενο που αγαπάς, αλλά και για τις μετέπειτα επαγγελματικές προοπτικές. Ακόμα και μέσω των πανελληνίων θα μπορούσες να διεκδικήσεις μια θέση σε κάποια σχολή που αφορά τη μουσική ή το θέατρο. Αν πάλι διαθέτεις την οικονομική δυνατότητα θα μπορούσες και ιδιωτικά να αναζητήσεις σχολές, στις οποίες θα εκπαιδευτείς πιο συστηματικά και διεξοδικά.

Στην περίπτωση, φυσικά, που θέλεις να ολοκληρώσεις την προσπάθεια, την οποία τόσους μήνες έχεις ξεκινήσει, μπορείς να δώσεις κανονικά τις εξετάσεις σου και να παλέψεις για τη σχολή που στοχεύεις και παράλληλα να ασχοληθείς και με την τέχνη σου. Έτσι, θα έχεις πολλαπλές εκπαιδεύσεις, οι οποίες ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα σου φανούν χρήσιμες. Ίσως κι ένα σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.

Με υπομονή, επιμονή και πάνω απ’ όλα θέληση θα πετύχεις αυτό που θέλεις ο,τι κι αν είναι αυτό. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα. Όταν το καταφέρεις θα είσαι περήφανη για τον εαυτό σου, όπως και οι άλλοι για σένα.

Καλή επιτυχία σε οτιδήποτε κάνεις! Ξέρεις ποιο είναι το σωστό για σένα!!! Θα χαρώ να μάθω νέα σου!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories