Η μητέρα μου,45 χρονών, βρίσκεται σε μια τοξική φιλική σχέση που φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει δεσμούς εξάρτησης, οι οποίοι επηρεάζουν τον έγγαμο βίο της και συμπεριφέρεται αρκετά επιθετικά προς τα πρόσωπα που την αγαπούν (παιδιά, σύζυγος). Πώς θα την βοηθήσω ως κόρη να δει την πραγματική τωρινή κατάσταση και να απομακρυνθεί από αυτή;
Από την: Demi
Αγαπητή Demi,
σ’ ευχαριστούμε για το μήνυμά σου. Αναφέρεις πως η μητέρα σου βρίσκεται σε μια τοξική σχέση κι αυτό έχει επηρεάσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε σένα, τα αδέρφια σου και στον σύζυγό της και πατέρα σου, όπως περιγράφεις. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση για σένα και την οικογένειά σου και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Οι δύσκολες συνθήκες έχουν την τάση να μας επηρεάζουν έντονα, ακόμα κι αν δεν είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές τους.
Μερικές φορές είναι ακόμα πιο δυσάρεστο, ειδικά όταν πρόκειται για αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακόμα πιο ειδικά, όταν το αγαπημένο πρόσωπο είναι εκείνο που μας μεγάλωσε και μας φρόντισε, τότε μας φαίνεται βουνό. Αλλιώς το έχουμε συνηθίσει και άλλες είναι οι προσδοκίες μας από αυτό που μπορεί εντέλει να γίνει.
Παράλληλα, υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μια ορισμένη εικόνα στο μυαλό μας και προσδοκούμε ότι υπάρχει αγάπη και ενότητα στην οικογένειά μας. Όταν αυτό διαταράσσεται, για τον οποιονδήποτε λόγο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάλυση της εικόνας που είχαμε δημιουργήσει.
Η σχέση που περιγράφεις ενδέχεται να γεμίζει με θετικά συναισθήματα την μητέρα σου, γι’ αυτό και να παραμένει. Αρχικά, κάνε μία συζήτηση μαζί της και δες τι της προσφέρει. Έπειτα, προσπάθησε να καταλάβεις αν πραγματικά η άλλη μεριά έχει αρνητική αύρα ή αν απλώς η μητέρα σου δεν διαχειρίζεται εποικοδομητικά τις σχέσεις. Ίσως υπάρχουν λεπτομέρειες που δε γνωρίζεις.
Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τι λένε, πώς το διαχειρίζονται; Αν δεν τους ενοχλεί, καλώς. Αν όμως τους ενοχλεί, θα μπορούσες να συζητήσεις και μαζί τους, να δεις πώς το αντιμετωπίζουν και ποιες είναι οι σκέψεις τους. Στη συνέχεια, επιχειρήστε να επικοινωνήσετε περισσότερο ή/και να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί με τη μητέρα σου με οικογενειακές δραστηριότητες. Υπάρχει περίπτωση η άλλη πλευρά να της προσφέρει χρόνο/δραστηριότητες που (ίσως νομίζει ότι) δε μπορεί να έχει με εσάς.
Γενικότερα, χρειάζεται αρκετή διερεύνηση πριν προχωρήσεις σε κάποια δραστική παρέμβαση, Demi. Διερεύνηση τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Μπορεί να σε εκπλήξει αυτό που θα μάθεις και να εξηγεί πολλά για την τωρινή συμπεριφορά της μητέρας σου.
Τώρα, όσον αφορά στην επιθετική συμπεριφορά της προς εσάς: χρειάζεται άμεση επικοινωνία και ευθεία αντιμετώπιση την ώρα που συμβαίνει. Χωρίς να υψώνεις τον τόνο της φωνής σου και χωρίς να μιλάς με ένταση, εξήγησέ της ότι σε ενοχλεί και σε στεναχωρεί όταν εκείνη σου συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και επικοινώνησε τις ανησυχίες σου. Μπορεί να το κάνει χωρίς να το καταλαβαίνει. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα η μητέρα σου να βιώνει μια δύσκολη περίοδο, κοινή με εμπειρία της άλλης πλευράς. Άρα και να θεωρεί ότι βρίσκει καταφύγιο σε κάποιον με κοινά βιώματα και αντίστοιχα συναισθήματα. Ή μπορεί να μη θέλει να σας επιβαρύνει με αυτό.
Γενικά, οι πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να συμβαίνει αυτή η κατάσταση είναι πολλές. Τις περισσότερες από αυτές δεν είναι σίγουρο ότι θα τις ξέρεις. Σε κάθε περίπτωση, αν η μητέρα σου κρίνει ότι αυτό χρειάζεται κι αυτό θεωρεί ότι την κάνει ευτυχισμένη, το μόνο που μπορείς να κάνεις τελικά είναι να τη στηρίξεις και να είσαι δίπλα της.
Ελπίζουμε να βρεις λύση στο ζήτημά σου, Demi!