Ψtalk: “Η πίεση και η αποτυχία στον εργασιακό τομέα επηρεάζει πολύ και τη σχέση μου.”
Man comforting woman. I am here for you!

Ψtalk: “Η πίεση και η αποτυχία στον εργασιακό τομέα επηρεάζει πολύ και τη σχέση μου.”

Καλησπέρα σας. Αν και βρίσκομαι σε προσωπική θεραπεία, θέλησα να μοιραστώ την ιστορία μου και εδώ, ψάχνοντας απεγνωσμένα μια βοήθεια. Νιώθω ότι τη χρειάζομαι περισσότερο από ποτέ. Είμαι 27 ετών και είμαι άνεργη. Οι αποτυχίες σε αυτό το κομμάτι διαδέχονται η μία την άλλη, κάνοντάς με να νιώθω τελείως άχρηστη, πιστεύοντας ότι εγώ κάπου κάνω λάθος στην εκάστοτε συνέντευξη. Έχω τελειώσει ψυχολογία, ωστόσο δε με απασχολεί να εργαστώ αποκλειστικά ως ψυχολόγος, δεδομένου ότι θεωρώ πως δεν κατέχω τα κατάλληλα εφόδια, όπως εμπειρία ή ένα μεταπτυχιακό. Όλο αυτό, με έχει ρίξει ψυχολογικά πάρα πολύ. Από την άλλη πλευρά, βρίσκομαι σε σχέση εδώ και 5 χρόνια. Τον αγαπάω και με αγαπάει. Μένουμε με τους γονείς μας και βρισκόμαστε κάθε Σάββατο. Ωστόσο, κάθε φορά που είναι να βγει με τους φίλους του, γίνεται ένας τεράστιος τσακωμός από πλευράς μου και υπάρχει μια τεράστια ανησυχία για το τι κάνει, πού βρίσκεται, πού κοιμάται, αν γύρισε σπίτι του, με αποτέλεσμα να κάνω πολύ ανήσυχο ύπνο το εκάστοτε βράδυ, να ξυπνάω και να κοιτάω το κινητό μου αν έχω κάποιο μήνυμα και να βλέπω εφιάλτες. Έτσι, όταν βρισκόμαστε την επόμενη μέρα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Κάνω πολύ άσχημους καβγάδες, σε σημείο να τον ωθώ στο να θέλει να με χωρίσει. Ζητάω περισσότερο χρόνο και δεν τον έχω, επειδή λέει πρέπει να βρω δουλειά, ώστε να μείνουμε μαζί. Έτσι, η πίεση και η αποτυχία στον εργασιακό τομέα, γίνεται διπλάσια. Θα ήθελα να μπορώ να διαχειρίζομαι πολύ πιο ήπια και φυσιολογικά το ότι έχει ανάγκη να βγει. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι το σκυλάκι μου, όμως κάθε φορά, αυτές μου οι συνειδητοποιήσεις ξεχνιούνται από πλευράς μου και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής της σχέσης μας.

Από τον/την: Ελένη


Αγαπημένη Ελένη,

εύχομαι με την απάντησή μου να σε βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναφέρεσαι σε αποτυχίες και σε δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην προσωπική σου ζωή. Αναρωτιέμαι, πόσο έντονες για εσένα είναι αυτές οι σκέψεις που κάνεις; Πότε παρατήρησες να σχηματίζονται για πρώτη φορά και πώς έγινε αυτό;

Κατανοώ πως το άγχος σου για την επαγγελματική σου πορεία έχει κυριεύσει μεγάλο μέρος της ζωής σου. Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι ξεκάθαρο στο μυαλό σου τί δουλειά θέλεις να βρεις και να βιοποριστείς. Μπορείς να βρεις μια ευκαιριακή δουλειά σε κάθε περίπτωση που θα σε βοηθήσει αφενός να σταθείς στα πόδια σου οικονομικά και αφετέρου να βελτιώσεις την διάθεσή σου. Θα σε συμβούλευα να κάνεις μια λίστα με όλες τις πιθανές επιλογές που μπορείς να ακολουθήσεις, να εξετάσεις τα θετικά και τα αρνητικά κάθε μιας από αυτές και να επιλέξεις πώς θα δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Χαίρομαι για τη σχέση που έχεις αλλά βλέπω πόσο σε προβληματίζουν όλα αυτά τα ζητήματα που δημιουργούνται μάλλον εξαιτίας τις δικής σου συμπεριφοράς. Υπάρχει μια ανησυχία από πλευράς σου κάθε φορά που εκείνος ζητά χρόνο με τους φίλους ή πρόκειται να κάνει κάτι που δεν σε περιλαμβάνει. Είναι μια δυσάρεστη θέση απ’ όσα καταλαβαίνω μιας και οδηγεί συχνά σε τσακωμούς. Αξίζει να λάβουμε υπόψη μας πως μάλλον η εντύπωση που εισπράττει η άλλη πλευρά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Είναι όμως αυτό που κρύβεται πίσω από τη δική σου συμπεριφορά; Υπάρχει ενδεχομένως κάποια άλλη δική σου ανάγκη η οποία δεν εκφράζεται ακριβώς αλλά ξεσπά μ’ αυτό τον τρόπο; Δυστυχώς από τη θέση που βρίσκομαι δεν μπορώ να γνωρίζω παραπάνω πληροφορίες αλλά αξίζει να το διερευνήσεις.

Ακόμα, βλέπω πως συνδέεις την ανασφάλεια στον οικονομικά τομέα και με την ανασφάλεια στην σχέση σου και στα αισθήματα που πιθανόν ο άλλος έχει για εσένα.  Πρόκειται για κάτι αμφίδρομο στο οποίο όσο μένεις γιγαντώνεται. Πιο συγκεκριμένα, όσο δεν είσαι ικανοποιημένη οικονομικά τόσο θα ψάχνεις για άλλη ικανοποίηση και θα αναζητάς ίσως μια επιβεβαίωση που ο άλλος άνθρωπος δεν είναι πάντα σε θέση να δίνει. Όσο ζητάς λοιπόν αυτή την επιβεβαίωση ενδέχεται τόσο να τον κουράζεις και τόσο να εντείνεται αυτή η ανασφάλεια που ένιωθες εξ αρχής και να γενικεύεται ακόμα περισσότερο. Το θετικό είναι πως σε έχει προβληματίζει η συμπεριφορά σου, αναζητάς βοήθεια και σε ενδιαφέρει η δική σου υγεία αλλά και η υγεία της σχέσης και του άλλου ατόμου που εμπλέκεται σ’ αυτή.

Το να διαχειρίζεσαι ήπια μια κατάσταση η οποία αυτή την περίοδο σε αναστατώνει είναι ένα αίτημα που μπορεί να δουλευτεί στα πλαίσια μιας γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας. Υπάρχει ένα δικό σου κομμάτι το οποίο δυσκολεύεται να είναι ήρεμο και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται να αναγνωριστεί και να δουλευτεί ώστε να μην σου προκαλεί έντονο πόνο στις σχέσεις σου. Η θεραπευτική πορεία όπως θα γνωρίζεις είναι μια διαδικασία όπου οι αλλαγές έρχονται σταδιακά και μετά από προσπάθεια. Δυστυχώς, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Λες επιπλέον, πως ξεχνάς κάποια πράγματα, κάποιες συνειδητοποιήσεις που έχεις κάνει και συμπεριφέρεσαι άσχημα βάζοντας σε κίνδυνο τη σκέψη. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς μας είναι δύσκολος όταν οι πραγματικές μας ανάγκες δεν εκφράζονται διότι ακριβώς με την πρώτη ευκαιρία δείχνουν πόσο μπορεί να μας πνίγουν, αν προσπαθούμε να τις καταπιέζουμε. Δεν νιώθεις οκ γιατί κάτι υπάρχει που σε δυσκολεύει ακόμα και χρειάζεται δουλειά.

Έχεις ήδη κάνει το δυσκολότερο βήμα, να παραδεχτείς πως κάτι συμβαίνει όχι με τον ιδανικότερο τρόπο που θα ήθελες. Είμαι εδώ για εσένα και παραμένω στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστεί να συζητήσεις.

Σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories