in

Ψtalk: “Η μητέρα μου δεν συμπαθεί τον άντρα μου”

Απαντά η Ελίνα Τελενζή, Ψυχολόγος

Θέλω να μοιραστώ την δική μου ιστορία και θέλω την γνώμη κάποιου ειδικού. Η μητέρα μου δεν συμπαθεί τον άντρα μου. Είμαι στην μέση και δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ την κάθε κόντρα. Η μητέρα μου έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολική και επιπλέον έχω αλλάξει και εγώ σαν άνθρωπος. Δεν ήμουν αυτή που ήμουν στα 18 με 20 που έφυγα από το σπίτι. Τώρα πλέον 27, ζω μόνιμα στο εξωτερικό. Ήρθε επίσκεψη και (από καλή πρόθεση, είμαι σίγουρη) μας άλλαξε τα ντουλάπια της κουζίνας. Ο άντρας μου είπε στην μητέρα μου (από καλή πρόθεση) να μην κάνει τίποτα απλά να ξεκουραστεί κι ότι δεν περιμέναμε εκείνη να μας καθαρίσει το σπίτι. Και αυτό την στράβωσε. Φυσικά είχαν προηγηθεί και άλλα περιστατικά. Με λίγα λόγια δεν ξέρω πώς θα συνεχιστεί αυτή η σχέση. Περιμένω την απάντηση σας.

Από την: Λία


Αγαπητή Λία,

ευχαριστούμε που επιλέξατε το Ψtalk και μοιραστήκατε μαζί μας το πρόβλημα σας. H ερώτηση σας μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς είναι γεγονός πως συχνά οι μητέρες δεν συμπαθούν ή έχουν αντιρρήσεις στις επιλογές συντρόφων των παιδιών τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να αλλάξω την συμπεριφορά της μητέρα σας, ούτε την γνώμη της για τον άνδρα σας. Όμως μπορείτε να αλλάξετε εσείς κάποια πράγματα και είναι πιθανόν να έχει θετικό αποτέλεσμα για εσάς και για την σχέση σας.

Καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε δύσκολη θέση και δεν ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε όταν η μητέρα σας δείχνει πως αντιπαθεί τον άνδρα σας ή όταν «στραβώνει» η ίδια. Αναρωτιέμαι τι σχέδια έχει για εσάς και τι θα ήθελε για εσάς η μητέρα σας; Αναρωτιέμαι τι συνέπειες θα υπάρχουν για την σωματική και την ψυχολογική σας υγεία όταν βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο που σας πιέζει και σας στεναχωρεί.

Όντως δεν συμπαθεί τον άνδρα σας και παρεμβαίνει ή είναι κάτι δικό της; 

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Αν αυτό που γίνεται αφορά εμάς ή αφορά τα προβλήματα και τις ανασφάλειες των άλλων και απλώς μας τα μεταφέρουν.

Υπάρχει νόημα να δούμε από πού ξεκίνησε το πρόβλημα και αν είναι βάσιμη η αντιπάθεια της μητέρας σας. Σκεφτείτε αν έχει προηγηθεί κάτι ή υπάρχει λόγος για την στάση αυτή.  Παλιότερα έκανα συνεδρίες με μια κοπέλα η οποία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Όταν ξεκίνησα την διερεύνηση μου αποκάλυψε ότι έλεγε στην μητέρα της πως τσακώνονταν συχνά με τον σύντροφο της και τελικά αυτό δημιούργησε την αντιπάθεια της μητέρας της. Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε και τα θετικά σε μια σχέση και όχι μόνο τα αρνητικά. Αυτό μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στο πως «βλέπει» τον άνδρα σας. Επίσης, μπορείτε να ξανά ανοίξετε την ίδια συζήτηση ( π.χ. όπου τον κατηγορήσατε παλιότερα) με σκοπό προστασίας του συντρόφου σας. Τι θα κάνετε όμως όταν η αντιπάθεια είναι αβάσιμη;

 Κάντε μια συζήτηση

Συζητήστε με την μητέρα σας σε συναισθηματικό επίπεδο. Μπορείτε πρώτα να ακούσετε την ίδια, πως είναι μαζί σας, τι την ενοχλεί και τι θα ήθελε να αλλάξει. Ύστερα εξηγήστε το πώς νοιώθετε όταν κάνει πράγματα που σας ενοχλούν και ότι δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε, ακριβώς αυτό που μου αναφέρατε στο μήνυμα σας. Ρωτήστε την ίδια τι θα έκανε στη θέση σας. Ρωτήστε τι προτείνει για να αλλάξει η ένταση και η δυσαρέσκεια που υπάρχει. Εξηγήστε τις θετικές προθέσεις του άνδρα σας (π.χ. δεν θέλει να κουράζεσαι για αυτό σου ζητάει να μην καθαρίζεις το σπίτι) και τονίστε τα καλά πράγματα που έχουν συμβεί στη σχέση σας (π.χ. ο γάμος σας,  πως σας φροντίζει και σας αγαπά). Επικεντρωθείτε στα θετικά αλλά ταυτόχρονα μιλήστε ανοιχτά για τις συνέπειες που έχει η στάση της στη σχέση σας. Προσπαθήστε να μην κρίνετε την μητέρα σας ή να κάνετε επίθεση. Μιλήστε για τον εαυτό σας και το πως νοιώθετε.

Θέστε όρια

Δουλέψτε με τα όρια και φτιάξτε μια λίστα κανόνων (π.χ. δεν αλλάζουμε διακόσμηση του σπιτιού αν δεν συμφωνήσετε πρώτα). Συζητήστε αναλυτικά όλους τους κανόνες. Καθώς είστε ενήλικας και έχετε δημιουργήσει δική σας οικογένεια έχετε παραπάνω λόγους να έχετε δικούς σας κανόνες. Σίγουρα δεν θα αλλάξει αυτό την στάση της μητέρας σας, αλλά είναι μια καλή αρχή για να μειώσετε την παραπάνω ένταση ή να αποφύγετε παρεξηγήσεις με μικροπράγματα του σπιτιού – αυτό δεν είναι λίγο.

Δοκιμάστε κάτι καινούριο

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα ωραίο περιβάλλον κατά την επίσκεψη της μητέρας σας. Κλείστε της ένα ωραίο ξενοδοχείο δίπλα στο σπίτι σας ή συζητήστε πως θα το έβλεπε αν κάνατε αυτήν την αλλαγή. Συνάμα εξηγήστε τους λόγους που θα θέλατε να γίνει αυτό. Η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα καθώς μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό μαζί σε ένα ωραίο ξενοδοχείο και να περάσετε πιο ποιοτικό χρόνο μαζί. Μπορεί αυτή η απόσταση να μαλακώσει την στάση της καθώς θα ξέρει ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή είναι η αντιπαθητική της στάση που σας φέρνει σε δύσκολη θέση, για αυτό αναγκάζεστε να λάβετε μέτρα.

Μην είστε πολύ αυστηρή 

Αλλάξετε στάση για το πρόβλημα αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόβλημα. Αν μένετε στο εξωτερικό και η μητέρα σας έρχεται μια φορά στο τόσο ίσως δεν θα είναι κακό να της συγχωρέσουμε ότι έκανε κάτι λάθος, καθώς είναι μόνο για λίγες ημέρες. Δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι μια από τις επιλογές.

Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα μικροπράγματα του σπιτιού αλλά στην ουσία το πρόβλημα είναι ότι η μητέρα σας δεν συμπαθεί τον άνδρα σας. Όμως μπορείτε να ξεκινήσετε με τον εαυτό σας – να μην την κρίνεται αυστηρά.

Ζητήστε βοήθεια του ειδικού 

Αν είστε σίγουρη ότι η αντιπάθεια της μητέρας σας είναι αβάσιμη και δυσκολεύεστε να της βάλετε όρια ή γενικά να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση ζητήστε βοήθεια ειδικού. Πιθανόν το πρόβλημα να είναι την μητέρας σας αλλά το πρόβλημα με τα όρια γίνεται δικό σας. Μπορεί να είναι κάτι βαθύτερο και να έχει σχέση με την σχέση σας με την μητέρα σας ή αντίθετα να μην είναι κάτι τόσο σοβαρό –  ότι και να είναι, όταν δεν τα «βγάζουμε πέρα» μπορούμε πάντα να ζητήσουμε βοήθεια ενός ψυχολόγου.

What do you think?

12 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Βλέπω πάντα την καλή πλευρά των ανθρώπων”

Ψtalk: “Οι σκέψεις που κάνω για το σώμα μου, με βασανίζουν”