in

Ψtalk: “Η ανασφάλεια για το σώμα μου με οδήγησε στη βουλιμία”

Απαντά η Δέσποινα Πάνου, Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια

Είχα πάντα σοβαρό θέμα με το πώς φαίνεται το σώμα μου. Μια τρομερή ανασφάλεια από μικρή για το αν θα πάρω βάρος ή όχι και αν φαίνομαι αδύνατη ή πιο παχουλή. Πάντα ήμουν υπέρβαρη και όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου είχα αυτή την ανασφάλεια. Φέτος είχα κάνει τρομερές προσπάθειες να χάσω αυτά τα κιλά. Αν και έχω χάσει κάποια, όλο αυτό μου γύρισε σε βουλιμία. Εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν παλεύω με την βουλιμία. Δεν ξέρω πλέον πώς να ξεπεράσω τις τύψεις μου όταν τρώω κάτι, οτιδήποτε. Είμαι των άκρων. Ή δεν θα τρώω τίποτα ή θα τρώω ακόμα και λίγο και αμέσως θα νιώθω τύψεις γι’ αυτό που έχω φάει με αποτέλεσμα να καταλήγει όλο αυτό σε βουλιμικά επεισόδια. Είχα κάνει κάποιες συνεδρίες με ψυχολόγο και είχε καταλήξει πως λόγω κάποιων προβλημάτων της οικογένειάς μου όπως έναν πολύ υπερπροστατευτικό πατέρα που με πιέζει πολύ και είμαστε συνέχεια σε συγκρούσεις θεωρούσε ότι έχω ανασφάλειες εξαιτίας του με αποτέλεσμα να μου έχει δημιουργηθεί κι η ανασφάλεια για το σώμα μου.

Από την: Κ


Αγαπητή Κ,

αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως τη δυσκολία που αντιμετωπίζεις με το βάρος σου και την ανασφάλεια που δημιουργείται  σχετικά με την εικόνα του σώματός σου.

Είναι γεγονός πως τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και παρακολουθούμε μέσα από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα χωράνε περισσότερο τα αψεγάδιαστα σώματα και πολύ λιγότερο τα παραπάνω κιλά και τις ατέλειες. Ένα σώμα ανεξάρτητα από τη δομή του, κουβαλά μέσα του μια ψυχή και συνήθως αυτά τα δύο έρχονται σε σύγκρουση. Η αυτοεικόνα, δηλαδή, δεν συμφωνεί με αυτό που αντικρίζει, όπως γίνεται και στη δική σου περίπτωση και είναι πολύ εντάξει να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι κακό να μην σου αρέσει η εικόνα σου και να προσπαθείς να την αλλάξεις.  Αναρωτιέμαι πως είναι για σένα να μην αποδέχεσαι την εικόνα σου. Πώς είσαι με αυτό;

Θα ήθελα να σου πω, πως ανησυχώ αν ο τρόπος  που έχεις βρει για να χάσεις αυτά τα παραπάνω κιλά, είναι σωστός ιατρικά. Αναφέρεσαι σε βουλιμικά επεισόδια, ότι είσαι των άκρων και πως κάποιες φορές δεν τρως τίποτα. Δεν γνωρίζω αν όλο αυτό έχει κάποιον αντίκτυπο στην υγεία σου, καθώς η τροφή είναι πολύτιμη για πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Ίσως να πρέπει να επισκεφθείς ένα ειδικό διατροφολόγο και να δείτε παρέα τις ανάγκες σου και την επιθυμία να χάσεις βάρος με έναν υγιή και σωστό τρόπο για τον οργανισμό σου.

Όσον αφορά στον ψυχικό αντίκτυπο που αφήνει το διατροφικό θέμα, νιώθω τις τύψεις σου την ώρα που έχεις φάει, σαν να σου μιλάει όλο αυτό και να σε κατηγορεί που έφαγες, που στην ουσία έκανες κάτι που πρέπει να κάνεις για να επιβιώσεις και να αναπτυχθείς. Χαίρομαι που είχες επισκεφθεί ειδικό ψυχικής υγείας και οδηγηθήκατε σε ένα συμπέρασμα, ωστόσο, δεν μπορώ να μιλήσω σχετικά με αυτό, καθώς δεν γνωρίζω όλο το ιστορικό και θα εμπιστευτώ την κρίση του συναδέλφου.

Η ανασφάλεια που αναφέρεις μου δημιουργεί ένα αίσθημα μη αυτο-αποδοχής και πέρα από αυτό έχεις να διαχειριστείς και το διατροφικό θέμα. Θα πρέπει να είναι αρκετά βαρύ όλο αυτό που περιγράφεις. Θα σου πρότεινα, όπως και παραπάνω, να επισκεφθείς έναν ειδικό διατροφολόγο και φυσικά έναν ειδικό ψυχικής υγείας που να ειδικεύεται σε θέματα διατροφής, ώστε ναι μεν να βάλεις σε μια σειρά την απώλεια κιλών, αλλά και να δεις εσωτερικά τι είναι αυτά που κρύβονται πίσω από τη βουλιμία και την ανασφάλεια για το σώμα σου. Να μπορέσεις να ανοίξεις ό τι σε απασχολεί, να λάβεις μια αποδοχή πρώτα από το θεραπευτή/θεραπεύτρια σε ένα ασφαλές και μη επικριτικό πλαίσιο και σιγά σιγά να μπορέσεις να δώσεις εσύ η ίδια την αγκαλιά στον εαυτό σου και εσωτερικά και εξωτερικά.

Σε ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και το μοίρασμα και ελπίζω να φάνηκα βοηθητική.

What do you think?

10 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Αγχώνομαι όταν ξεκινάω μια συζήτηση γιατί νομίζω ότι θα γελοιοποιηθώ”

Ψtalk: “Τελευταία κοιμάμαι με δυσκολία εξαιτίας κάποιων θρίλερ που παρακολούθησα”