in

Ψtalk: “Γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση στη ζωή μου;”

Aπαντά η Ματθίλδη Τριγλιανού, Ψυχολόγος

Γιατί δεν μπορώ να κάνω σχέση στη ζωή μου; Ενώ το επιθυμώ τόσο πολύ είτε θα τυχαίνει να μην αρέσω στο άλλο άτομο είτε να μην μου αρέσει αυτός που με προσεγγίζει. Νιώθω ότι μπορεί να ζητάω πολλά από τους άλλους και να είμαι επιλεκτική περιμένοντας τον ιδανικό, αλλά πώς γίνεται κάθε φορά να μην έχει θετική έκβαση έστω και η πιο απλή αλληλεπίδραση με κάποιον που μου αρέσει;

Από την: Κωνσταντίνα


Αγαπητή Κωνσταντίνα,

σ’ ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας. Το ζήτημα της δημιουργίας σχέσης που σε απασχολεί είναι πράγματι κάτι που δυσκολεύει μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να νιώθεις πως είναι κάτι το οποίο συμβαίνει αποκλειστικά σε εσένα. Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα δυσκολεύονται να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση. Ωστόσο, μπορούμε να σκεφτούμε παρέα τα δικά σου ιδιαίτερα κομμάτια που ίσως σε εμποδίζουν από την εύρεση μιας σχέσης, που τόσο επιθυμείς.

Αρχικά θα ήθελα από πλευράς μου να διευκρινίσω πως το να είσαι επιλεκτική και να έχεις ορίσει κάποια στάνταρ για τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει πως σέβεσαι εσένα και πως έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση. Είναι πολύ όμορφο να μπορείς λοιπόν να αγαπάς τον εαυτό σου γιατί με αυτόν θα έχεις σχέση καθημερινή και καθόλη τη διάρκεια της ζωής σου. Επιπλέον για να μπορέσεις να αγαπήσεις πραγματικά τους άλλους και να συνάψεις μαζί τους μια υγιή σχέση, μέσα στην οποία θα νιώθεις ολοκληρωμένη, είναι ανάγκη να αγαπήσεις εσένα συνολικά. Οπότε θεωρώ πως είναι πολύ όμορφη αρχή η προσοχή και η φροντίδα που προσφέρεις σε ‘σένα.

Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι κατά πόσο αυτά τα στάνταρ είναι κάτι που έχεις δημιουργήσει εσύ αποκλειστικά ή έχουν επηρεαστεί και από τις κοινωνικές επιταγές ή αντίστοιχα από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Είναι πολύ λογικό καθώς μεγαλώνουμε να διαμορφώνουμε τις προσδοκίες μας και αντίστοιχα το κομμάτι των επιθυμιών μας βάσει του οικογενειακού ιστορικού και των εμπειριών μας. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι αρνητικό, παρά μόνο ορισμένες φορές περιοριστικό. Ίσως, λοιπόν, αυτό θα ήταν όμορφο να το εξερευνήσουμε παρέα, εάν το θέλεις και εσύ.

Ταυτόχρονα, θεωρώ πως ίσως το να περιμένεις εκείνον τον ιδανικό που θα καλύπτει όλες σου τις προσδοκίες είναι αρκετά περιοριστικό. Μάλιστα σε μια πρώτη αλληλεπίδραση με τον άλλον δεν μπορούμε να δούμε πολλά χαρακτηριστικά του και ίσως και εκείνος δεν θέλει να μας τα επικοινωνήσει με τόση αμεσότητα. Επιπρόσθετα, ίσως αν έδινες την ευκαιρία να γνωρίσεις κάποιον καλύτερα να έβλεπες πως έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν πολύ και δεν είχες σκεφτεί πως ίσως σου ταιριάζουν. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα είσαι με έναν άνθρωπο που δεν πληροί κανένα από τα δικά σου στάνταρ αλλά ίσως πως τα όρια που έχεις θέσει σχετικά με αυτά να διευρυνθούν. Για παράδειγμα εάν πιστεύεις πως για να κάνεις σχέση με έναν άνθρωπο χρειάζεται αυτός να είναι έξυπνος, και δεν σου φανεί πως διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό από την πρώτη επαφή, μπορείς να του δώσεις την ευκαιρία να σου δείξει έναν άλλον τρόπο να είναι έξυπνος.

Αυτό που ουσιαστικά θέλω να σου πω είναι πως ο καθένας από εμάς έχει ορίσει μια δική του πραγματικότητα στην οποία τα πράγματα ορίζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όμως, υπάρχουν πράγματι πολλοί άλλοι τρόποι ορισμού των δεδομένων που απλώς δεν έτυχε να γνωρίζουμε και να έχουμε μάθει.  Σκέψου το και σε αντιστοιχία με τα χρώματα. Δεν υπάρχει αποκλειστικά το άσπρο και το μαύρο, υπάρχει και το γκρι. Οπότε ίσως είναι όμορφο στα άτομα που αρχικά σου αρέσουν να δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία για περαιτέρω αλληλεπίδραση. Η σχέση που δημιουργούμε με κάθε άνθρωπο είναι πραγματικά προϊόν αυτής και πολύ διαφορετική ανάλογα με τον ποιον έχουμε απέναντί μας.

Τέλος, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε πως το ότι νιώθεις πως δεν αρέσεις σε αυτούς που εσένα σου αρέσουν ίσως αποτελεί μια γενίκευση. Σε όλους μας έχει τύχει κάτι αντίστοιχο παραπάνω από μία φορές. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να το γενικεύουμε ούτε να μας παίρνει από κάτω γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Βέβαια, ίσως χρειάζεται να ψάξουμε παρέα το κατά πόσο και εσύ έχοντας κάνει αυτή τη γενίκευση δημιούργησες μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ρίχνεις δηλαδή το βλέμμα σου και την προσοχή σου σε άτομα που ίσως μέσα σου ξέρεις ότι δεν ταιριάζετε, ώστε να οδηγηθείς στο γνώριμο μοτίβο της απόρριψης, καθώς αυτός είναι το οικείο σου κατ’ επέκτασιν αυτό που σου προσφέρει ασφάλεια. Ωστόσο κάτι τέτοιο θέλει περαιτέρω και προσεκτική διερεύνηση, ώστε να καταλήξουμε σε ένα βέβαιο συμπέρασμα.

Κλείνοντας  θα ήθελα να σου πω πως δεν πιστεύω πως υπάρχει μια απόλυτη απάντηση στην ερώτησή σου. Ωστόσο όσο περισσότερο γνωρίζεις τον εαυτό σου και αναγνωρίζεις ορισμένα πράγματα τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις κάτι όμορφο με έναν άλλον άνθρωπο. Θεωρώ μάλιστα πως είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

Ελπίζω να σε βοήθησα με το ερώτημά σου. Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.

What do you think?

17 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Η αυτοκτονία στους εφήβους: παράγοντες και πρόληψη