Ψtalk: “Φοβάμαι ότι έχω συνηθίσει την αγχώδη διαταραχή μου”

Ψtalk: “Φοβάμαι ότι έχω συνηθίσει την αγχώδη διαταραχή μου”

Τα τελευταία πέντε χρόνια ταλαιπωρούμαι από διαταραχή πανικού με αγοραφοβία. Γενικά έχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία 2 χρόνια που ήμουν σε ψυχοθεραπεία (έχω σταματήσει εδώ και κάποιους μήνες) βρίσκομαι σε ένα φαύλο κύκλο που από την μία έκανα κάποιες προσπάθειες ένιωθα υψηλά συμπτώματα και μετά σταματούσα και παρόλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την καθημερινότητα, το άντεχα. Όμως τελευταία νιώθω ότι  έχω συνηθίσει κατά κάποιο τρόπο την αγχώδη διαταραχή μου και δεν καταφέρνω να βγω από αυτόν τον κύκλο.

Από τον/την: EΣ


Αγαπητή/έ ΕΣ.,

αρχικά μπράβο σου για το θάρρος να μας μιλήσεις ανοιχτά για αυτό που σε απασχολεί και σε ευχαριστούμε πολύ που θέλησες να μοιραστείς την ιστορία σου μαζί μας.

Φαντάζομαι πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο σου είναι να παλεύεις αυτά τα χρόνια με τη διαταραχή πανικού με αγοραφοβία και θα ήθελα να σου αναγνωρίσω τη δύναμη που έχεις μέσα σου για να την αντιμετωπίσεις. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη διαταραχή που τα συμπτώματά της είναι αρκετά επώδυνα πόσω μάλλον όταν είναι έντονα, τα οποία δε θα σου αναλύσω μιας και τα ξέρεις καλύτερα μέσα από την εμπειρία σου.

Σε αυτήν, όπως και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, χρειάζεται πολύ κουράγιο και προσωπική προσπάθεια μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία για να μπορέσεις να το διαχειριστείς και να το ξεπεράσεις. Η αλλαγή σίγουρα δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά και δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Μπορεί στην προσπάθειά σου να υπήρχαν εμπόδια, να ένιωθες κάποιες φορές μία ματαίωση, να υπήρχαν πισωγυρίσματα και να σταματούσες με αποτέλεσμα αυτό να σε επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση με τα συμπτώματα να αυξάνονται. Αυτό ενδεχομένως σου έδινε την αίσθηση ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν μπορούσες να ξεφύγεις. Παρόλα αυτά να ξέρεις ότι αυτό συμβαίνει πολλές φορές όταν παλεύουμε με μια ψυχική διαταραχή, καθώς η πορεία προς την ανακούφιση από αυτή δεν είναι γραμμική. Θα υπάρχουν περίοδοι πιο δύσκολοι και απαιτητικοί, όπως και στιγμές όπου αμβλύνεται η ένταση των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά στο φόβο σου μήπως αυτή η κατάσταση σου γίνει συνήθεια, είναι συχνό να συνηθίζουμε να ζούμε σε συνθήκες με το πέρας του χρόνου ασχέτως αν αυτές είναι καλές ή κακές. Η δύναμη της συνήθειας που δημιουργείται μας δίνει την αίσθηση του οικείου, του γνώριμου και μια ασφάλεια μιας που μέσα στη ζώνη ασφαλείας μας αυτό που ζούμε μας είναι ήδη γνωστό. Εκεί έγκειται το δύσκολο κομμάτι της αλλαγής που μας οδηγεί να ξεφύγουμε από αυτή τη ζώνη και να προβούμε σε πράξεις ώστε να σπάσουμε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς. Ωστόσο θα ήθελα να σκεφτείς αν επί της ουσίας έχεις όντως συνηθίσει ή απλώς υπάρχει πιο έντονος ο φόβος της αλλαγής μέσα από την ψυχοθεραπεία;

Θα σου πρότεινα λοιπόν να σκεφτείς ποιοι είναι οι λόγοι και τι σε έκανε να σταματήσεις την ψυχοθεραπεία; Πώς ένιωσες αφού τη σταμάτησες και πως πιστεύεις ότι θα νιώσεις αν ξεκινήσεις ξανά; Ένιωθες πιο έντονα τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας; Πώς πιστεύεις ότι μπορείς να τα διαχειριστείς; Ποιοι είναι οι λόγοι που σε κάνουν να πιστεύεις ότι δε θα καταφέρεις να βγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο στον οποίο ανησυχείς πως έχεις μπει; Σίγουρα οι πρότερες εμπειρίες σου σε έχουν προβληματίσει και είναι λογικό, αλλά ψάξε να βρεις μέσα σου τα στοιχεία αυτά τα οποία θα σε κινητοποιήσουν και θα σε ενδυναμώσουν ώστε να τα καταφέρεις γιατί είμαι σίγουρη πως υπάρχουν. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τη σκέψη “Δεν θα καταφέρω να βγω από το φαύλο κύκλο” με το “Θέλω να βγω από αυτόν, θα προσπαθήσω και θα τα καταφέρω γιατί μπορώ!”. Έτσι όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά και θα μπεις πιο δυναμικά στη διαδικασία να διαχειριστείς το άγχος σου.

Θεωρώ πως αξίζει να δοκιμάσεις και να δώσεις άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό σου να δεις πως θα τα καταφέρεις αυτή τη φορά, ίσως πιο συνειδητοποιημένα. Μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις και μία διαφορετική προσέγγιση ψυχοθεραπείας αν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει περισσότερο. Για την αντιμετώπιση και θεραπεία της διαταραχής πανικού και της αγοραφοβίας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία μέσω της οποίας θα μπορέσεις να εντοπίσεις τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης που πυροδοτούν το άγχος σου και να τα αντικαταστήσεις με άλλα ευνοϊκότερα.

Αυτό που μπορώ να σου πω αγαπητή/έ ΕΣ είναι ότι εφόσον έχεις τη θέληση και έχεις κάνει ήδη την αρχή να αντιμετωπίσεις αυτό που σε ταλαιπωρεί τίποτα δε μπορεί να σε σταματήσει.

Είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείς.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories