Νιώθω μόνη και ό τι σχέσεις έχω κάνει στην ζωή μου, φιλικές ή ερωτικές, με έχουν πληγώσει και δεν είχαν φερθεί σωστά. Φοβάμαι να εμπιστευτώ και βλέπω άτομα με παρέες και ζηλεύω. Θα ήθελα να μοιραστώ λεπτομέρειες αυτών των καταστάσεων και πώς κατέληξαν έτσι.
Από την: Έρρικα
Αγαπημένη Έρρικα,
Αντιλαμβάνομαι από τον τρόπο που περιγράφεις τις εμπειρίες σου μία απογοήτευση και θλίψη. Σαφώς είναι δύσκολο να διαχειριστείς τις ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλλον το να νιώθεις καλά στην έναρξη ενός νέου είδους ανθρώπινης σχέσης, όταν αυτό που έχεις αποκομίσει είναι πόνος και αδικία.
Καταλαβαίνω ότι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις και οι αρνητικές σκέψεις θα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και αυτοί μπορεί να είναι και οι παράγοντες που μπορεί να σε οδηγούν στο σημείο να νιώθεις το συναίσθημα της ζήλειας. Αυτό που πραγματικά με λυπεί είναι το ότι νιώθεις αισθήματα μοναξιάς συνδυαστικά με άλλες αρνητικές εσωτερικές ανησυχίες εξαιτίας τρίτων ατόμων στην ζωή σου.
Εξαιτίας όσων αναφέρεις σχετικά με το πως σου έχουν συμπεριφερθεί οι σύντροφοι και οι φίλοι, καταλαβαίνω ότι μπορεί να βιώνεις και τις αντίστοιχες ανασφάλειες. Όταν έχουμε βιώσει την εγκατάλειψη και την αδικία στο μυαλό ενισχύεται το αίσθημα ότι θα μείνω μόνος, ότι δεν θα μπορέσω να βρω κάποιον να δεθώ ουσιαστικά και ειλικρινά, ότι όλοι όσοι περάσουν από την ζωή μου θα μου φέρονται το ίδιο.
Η έννοια της εμπιστοσύνης για τον κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική ερμηνεία. Και αυτό γιατί τα είδη εμπιστοσύνης ποικίλλουν (Πχ εμπιστοσύνη στον εαυτό, τις δυνάμεις, τις ικανότητες – σωματικές – ψυχικές – ηγετικές, εμπιστοσύνη στην σχέση ).
Παρόλα αυτά υπάρχουν συμπεριφορές που οδηγούν τις σχέσεις ( φιλικές – ερωτικές – επαγγελματικές) στον κλοιό της εμπιστοσύνης.
- Η παραδοχή των λαθών. Το να είσαι σε θέση να γνωρίζεις την θέση σου και αν το κάθε τι που πεις ή θα πράξεις είναι σωστό και αποδεκτό ή λάθος, είναι προνόμιο. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι θα εκτεθούν μέσα από την παραδοχή και καταφεύγουν στην κάλυψη του εαυτού με δικαιολογίες και αποφυγές.
- Η ακεραιότητα του χαρακτήρα. Να κάνεις πάντα αυτό που λες έχοντας μία αξιόπιστη και φερέγγυα συμπεριφορά
- Να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Ενισχύει την εμπιστοσύνη στο τεθούν πραγματικές βάσεις
- Να διατηρείς την καλή οικειότητα ανάμεσα στους ανθρώπους
- Να μιλάς ανοιχτά για τις προσθέσεις, τα θέλω και τα όριά σου
Το βασικότερο είναι και οι δύο πλευρές να είναι πρόθυμες να συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο, καθώς όσο και να προσπαθεί μόνος του ο ένας δεν θα χτιστεί ποτέ αυτό το τείχος της εμπιστοσύνης.
Αυτό που θα σε συμβούλευα και πιστεύω ότι χρειάζεσαι σε πρώτη φάση είναι να αποστασιοποιηθείς και να πάρεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να σκεφτείς τι είναι αυτό που θες πραγματικά, τι είδους ανθρώπους θες να σε προσελκύουν, τι άτομα προσελκύεις εσύ μέχρι τώρα και φτάσατε σε αυτό το σημείο. Να δεις και εσύ μήπως κάποιες από τις συμπεριφορές σου, ίσως και άθελά σου να οδήγησαν εκεί.
Για παράδειγμα, αυτή η έντονη ανάγκη που μπορεί να μας διακατέχει στο να έχουμε κάποιον φίλο ή σύντροφο να μας οδηγήσει στο να κατεβάσουμε τα στάνταρ μας, να υποβαθμίσουμε τα όρια μας, προκειμένου να είμαστε αποδεκτοί. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε συμπεριφορές ή να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε και δεν είμαστε ο εαυτός μας, μόνο και μόνο για να έχουμε την αποδοχή των άλλων, που εντέλει φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε σημαντικότερους και από εμάς τους ίδιους καθώς με τις πράξεις μας τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία και αυτό είναι κάτι εύκολα εντοπίσιμο από τους άλλους.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αδυναμία χαρακτήρα, ότι δεν έχει προσωπική ισχύ το άτομο και γνώμη για να προβάλλει, και αυτό είναι κάτι που πολλές φορές οι άλλοι το εκμεταλλεύονται.
Φοβόμαστε να πούμε όχι, να πούμε την γνώμη μας, να αντιμιλήσουμε γιατί σκεφτόμαστε πως θα το πάρει ο άλλος, αν με αφήσει, μήπως δεν μου ξαναμιλήσει. Εκεί είναι και η παγίδα.
Δεν είναι αυτοί οι σωστοί άνθρωποι που θα πρέπει να σε περιβάλλουν.
Αντιθέτως πρέπει να είμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους που θα μας θαυμάζουν, σέβονται, ακούνε την γνώμη μας, μας εκτιμούν, μας θέλουν για αυτό που είμαστε, όχι για αυτό που θα ήθελαν εκείνοι να έχουν δίπλα τους.
Αυτή η λαχτάρα της αποδοχής μας οδηγεί πολλές φορές σε λάθος μονοπάτια, γιατί είναι έντονη αυτή η επιθυμία που μετατρέπεται σε ανάγκη να είμαστε μέρος ενός συνόλου.
Μην ζηλεύεις ποτέ αυτό που βλέπεις εκ πρώτης όψεως. Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβαίνει πραγματικά σε κάθε παρέα.
Αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέρεις και εσύ η ίδια έχεις πολλά μέσα σου που θα ήθελες να εξωτερικεύσεις και ανάγκη να μιλήσεις και να ανοιχτείς. Με τον θεραπευτή σου θα νιώσεις άνετα, θα μιλήσεις για κάθε προβληματισμό σου, θα βρείτε από κοινού από που πηγάζουν τα αρνητικά συναισθήματα συμπεριλαμβανομένου της ζήλειας, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά και να πατάς γερά στα πόδια σου.
Επικεντρώσου στο να εξελιχθείς ως άτομο, γιατί το θες ΕΣΥ.
Να θυμάσαι ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους διαγωνισμό, αναφορικά με το αν έχεις πολλές παρέες ή έναν καλό σύντροφο.
Δεν χρειάζεται να χάσεις κομμάτια του εαυτού σου για να είσαι αγαπητή και να περιβάλλεσαι από κόσμο. Να είσαι αυθεντική και πάνω από όλα ο εαυτός σου για να προσελκύεις κόσμο που θα σου ταιριάζει, αλλά το σημαντικότερο, εσύ να νιώθεις καλά με εσένα.
Για οτιδήποτε περαιτέρω μην διστάσεις.